Museumpark Archeon
Advertorial Evenementen

Horen, zien en graven tijdens de Nationale Archeologiedagen in Museumpark Archeon

Veel van onze verre geschiedenis ligt vaak verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. Wil jij ook ontdekken welke verhalen allemaal verstopt zitten in de Nederlandse bodem? Kom dan horen, zien en graven tijdens de Nationale Archeologiedagen in Archeon.

Van 17 tot en met 19 juni zijn de Nationale Archeologiedagen in Archeon. Je hoeft geen archeoloog te zijn om mee te kunnen doen. Kom oog in oog met de sporen van een ver verleden. Iedereen is van harte welkom.

Voel je een echte archeoloog

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen meedoen aan de georganiseerde activiteiten in en rondom het Archeologiehuis/ Romeins Museum. Er wordt een opgraving georganiseerd waarbij gezocht kan worden naar aardewerk en Romeinse munten. Net als een echte archeoloog ga je op onderzoek uit.

Ontmoet Bronstijdman Kars

Archeologen van de Universiteit van Amsterdam hebben een gezichtsreconstructie gemaakt van een menselijke schedel uit de Bronstijd: Bronstijdman Kars. De reconstructie is gemaakt aan de hand van een menselijke schedel die in een massagraf in Wassenaar is gevonden (het graf van Wassenaar is ook tentoongesteld in het Romeins Museum). Uit onderzoek blijkt dat het moet gaan om een man in de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. Ontmoet Kars in het Archeologiehuis op de eerste etage van het Archeon.

Zwammerdam Restauratiewerf

In de Zwammerdam Restauratiewerf in Archeon wordt hard gewerkt aan de restauratie van de zogeheten Zwammerdamschepen. ‘Operatie Zwammerdamschepen’ heeft haar eerste complete schip opgeleverd: de Zwammerdam 2 staat te pronken in de restauratiewerf in Museumpark Archeon. In de Restauratiewerf is ook een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie te zien.

Exclusief dit jaar: een kijkje achter de schermen bij de restauratie van de Zwammerdam 6!

Zwammerdam kano 5

Kano 5, een vissersboot die als vijfde van de Romeinse Zwammerdamschepen werd opgegraven, is te bewonderen op de begane grond van het Archeologiehuis. De boot is 5,50 meter lang en 0,80 meter hoog. Bijzonder is het opgetimmerd dekje met in dit geval zelfs ook een luikje met ijzeren scharnier. Vermoedelijk is het schip ooit groter geweest, want het heeft nu een rechte achterkant. Misschien is de kano ooit beschadigd en ingekort om te kunnen dienen als een visbun, waarin gevangen vis tijdelijk levend bewaard wordt. 

Lees meer op: https://www.archeon.nl/agenda/nationale-archeologiedagen_2.html


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 16:29

Alphense Rietveldsluis weer open vanwege einde droogte

Afgelopen zomer was het heel droog in Nederland, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit zorgde voor watertekort waardoor er enkele maatregelen genomen werden door het Hoogheemraadschap van Rijnland. De laatste maatregelen worden nu opgeheven.

Verkeer en vervoer vandaag 15:42

Inchecken met je betaalpas? Bij Arriva kan dat sinds kort in Alphen aan den Rijn

Reizen in de bussen van Arriva in Alphen aan den Rijn is nu nog makkelijker. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf 5 oktober ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar.

Advertorial Handel en dienstverlening vandaag 14:59

Martens Riool Onderhoud is er áltijd voor jou

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je komt thuis en je ontdekt dat je WC verstopt zit of dat er ineens kleine, hartvormige, zwarte vliegjes in je gang zitten. Wie kan je bellen om te helpen? Martens Riool en Onderhoud.

Kinderen vandaag 14:09

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! is begonnen

Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober is het Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek staat als altijd het kinderboek centraal. Door het hele land, en dus ook in Alphen aan den Rijn, worden activiteiten georganiseerd. Op scholen, bij bibliotheken, en in boekhandels.