Josh Walet

Hugo de Jonge over de Gnephoek: “Uiteindelijk hak ik de knoop door en dan wordt er gebouwd”

Al jaren wordt er tussen de Gemeente en Provincie gesteggeld over de bouwplannen in de Gnephoek. In het programma Pointer werd de kwestie aangekaart en deelden verschillende partijen hun standpunten.

In het programma stond de vraag ‘waar gaan we bouwen?’ centraal. “Het groene weiland als bouwlocatie is terug van weggeweest”, aldus de presentatrice. De bouwplannen in de Gnephoek in ‘Alphen aan de Rijn’ werd als voorbeeld gebruikt. Daar wordt namelijk al jaren over gesteggeld. Pointer werd geschreven door een bezorgde inwoner. “We leven al 25 jaar in onzekerheid”, aldus de vrouw. Of er gebouwd gaat worden is nog steeds de vraag.

Slappe bodem

Wethouder Gerard van As begint liever vandaag dan morgen met bouwen in de Gnephoek. “Als je land volstroomt met mensen moet je die huisvesten, of laat je ze allemaal in een tentje slapen?” Ook is het volgens de wethouder ‘volkomen logisch’ om op deze locatie te bouwen: “Het grenst aan alle kanten aan bebouwing.” Hij stelt dat andere weilanden rondom Alphen ‘dik water’ zijn.

De provincie vindt echter dat er betere plekken zijn om te bouwen. Vereniging Maak Het Hart Niet Hard legt uit: “Dit is eigenlijk allemaal veengebied, een slappe bodem om op te bouwen. Het ligt onder de zeespiegel.” Een andere reden die zij noemen om niet in de Gnephoek te bouwen is het tekort aan voorzieningen. Verder zal de extra infrastructuur die aangelegd moet worden te veel gaan kosten. Mede daarom heeft de provincie de plannen vorig jaar afgekeurd.

Minister Hugo de Jonge

Om de knoop door te hakken en de beslissing te maken of er wel of niet gebouwd zou worden, werd minister Hugo de Jonge zich betrokken. Er is toen een scenario voorgelegd om 5.500 woningen te bouwen in de Gnephoek. “Ik wil daar rond de zomer echt het definitieve besluit kunnen nemen”, vertelt De Jonge.

De gemeente zal dan opnieuw een voorstel indienen bij de provincie. Zij zullen dan het voorstel beoordelen en daarna goedkeuren of afwijzen. Van As verwacht steun te krijgen van de minister, ook als het plan afgekeurd wordt. “Ik hoop dat hij de beslissing van de provincie dan overruled, want dan kunnen wij doorgaan”, laat de Alphense wethouder weten.

Minister Hugo de Jonge gaat ervan uit dat ze er gezamenlijk uit zullen komen. “Ik denk echt dat het overtuigend is dat dit een verstandig idee is om dit te gaan doen. Uiteindelijk hak ik de knoop door, dat is mijn werk. En dan wordt er gebouwd.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.