Josh Walet

Hugo de Jonge over de Gnephoek: “Uiteindelijk hak ik de knoop door en dan wordt er gebouwd”

Al jaren wordt er tussen de Gemeente en Provincie gesteggeld over de bouwplannen in de Gnephoek. In het programma Pointer werd de kwestie aangekaart en deelden verschillende partijen hun standpunten.

In het programma stond de vraag ‘waar gaan we bouwen?’ centraal. “Het groene weiland als bouwlocatie is terug van weggeweest”, aldus de presentatrice. De bouwplannen in de Gnephoek in ‘Alphen aan de Rijn’ werd als voorbeeld gebruikt. Daar wordt namelijk al jaren over gesteggeld. Pointer werd geschreven door een bezorgde inwoner. “We leven al 25 jaar in onzekerheid”, aldus de vrouw. Of er gebouwd gaat worden is nog steeds de vraag.

Slappe bodem

Wethouder Gerard van As begint liever vandaag dan morgen met bouwen in de Gnephoek. “Als je land volstroomt met mensen moet je die huisvesten, of laat je ze allemaal in een tentje slapen?” Ook is het volgens de wethouder ‘volkomen logisch’ om op deze locatie te bouwen: “Het grenst aan alle kanten aan bebouwing.” Hij stelt dat andere weilanden rondom Alphen ‘dik water’ zijn.

De provincie vindt echter dat er betere plekken zijn om te bouwen. Vereniging Maak Het Hart Niet Hard legt uit: “Dit is eigenlijk allemaal veengebied, een slappe bodem om op te bouwen. Het ligt onder de zeespiegel.” Een andere reden die zij noemen om niet in de Gnephoek te bouwen is het tekort aan voorzieningen. Verder zal de extra infrastructuur die aangelegd moet worden te veel gaan kosten. Mede daarom heeft de provincie de plannen vorig jaar afgekeurd.

Minister Hugo de Jonge

Om de knoop door te hakken en de beslissing te maken of er wel of niet gebouwd zou worden, werd minister Hugo de Jonge zich betrokken. Er is toen een scenario voorgelegd om 5.500 woningen te bouwen in de Gnephoek. “Ik wil daar rond de zomer echt het definitieve besluit kunnen nemen”, vertelt De Jonge.

De gemeente zal dan opnieuw een voorstel indienen bij de provincie. Zij zullen dan het voorstel beoordelen en daarna goedkeuren of afwijzen. Van As verwacht steun te krijgen van de minister, ook als het plan afgekeurd wordt. “Ik hoop dat hij de beslissing van de provincie dan overruled, want dan kunnen wij doorgaan”, laat de Alphense wethouder weten.

Minister Hugo de Jonge gaat ervan uit dat ze er gezamenlijk uit zullen komen. “Ik denk echt dat het overtuigend is dat dit een verstandig idee is om dit te gaan doen. Uiteindelijk hak ik de knoop door, dat is mijn werk. En dan wordt er gebouwd.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.