Josh Walet

Hugo de Jonge over de Gnephoek: “Uiteindelijk hak ik de knoop door en dan wordt er gebouwd”

Al jaren wordt er tussen de Gemeente en Provincie gesteggeld over de bouwplannen in de Gnephoek. In het programma Pointer werd de kwestie aangekaart en deelden verschillende partijen hun standpunten.

In het programma stond de vraag ‘waar gaan we bouwen?’ centraal. “Het groene weiland als bouwlocatie is terug van weggeweest”, aldus de presentatrice. De bouwplannen in de Gnephoek in ‘Alphen aan de Rijn’ werd als voorbeeld gebruikt. Daar wordt namelijk al jaren over gesteggeld. Pointer werd geschreven door een bezorgde inwoner. “We leven al 25 jaar in onzekerheid”, aldus de vrouw. Of er gebouwd gaat worden is nog steeds de vraag.

Slappe bodem

Wethouder Gerard van As begint liever vandaag dan morgen met bouwen in de Gnephoek. “Als je land volstroomt met mensen moet je die huisvesten, of laat je ze allemaal in een tentje slapen?” Ook is het volgens de wethouder ‘volkomen logisch’ om op deze locatie te bouwen: “Het grenst aan alle kanten aan bebouwing.” Hij stelt dat andere weilanden rondom Alphen ‘dik water’ zijn.

De provincie vindt echter dat er betere plekken zijn om te bouwen. Vereniging Maak Het Hart Niet Hard legt uit: “Dit is eigenlijk allemaal veengebied, een slappe bodem om op te bouwen. Het ligt onder de zeespiegel.” Een andere reden die zij noemen om niet in de Gnephoek te bouwen is het tekort aan voorzieningen. Verder zal de extra infrastructuur die aangelegd moet worden te veel gaan kosten. Mede daarom heeft de provincie de plannen vorig jaar afgekeurd.

Minister Hugo de Jonge

Om de knoop door te hakken en de beslissing te maken of er wel of niet gebouwd zou worden, werd minister Hugo de Jonge zich betrokken. Er is toen een scenario voorgelegd om 5.500 woningen te bouwen in de Gnephoek. “Ik wil daar rond de zomer echt het definitieve besluit kunnen nemen”, vertelt De Jonge.

De gemeente zal dan opnieuw een voorstel indienen bij de provincie. Zij zullen dan het voorstel beoordelen en daarna goedkeuren of afwijzen. Van As verwacht steun te krijgen van de minister, ook als het plan afgekeurd wordt. “Ik hoop dat hij de beslissing van de provincie dan overruled, want dan kunnen wij doorgaan”, laat de Alphense wethouder weten.

Minister Hugo de Jonge gaat ervan uit dat ze er gezamenlijk uit zullen komen. “Ik denk echt dat het overtuigend is dat dit een verstandig idee is om dit te gaan doen. Uiteindelijk hak ik de knoop door, dat is mijn werk. En dan wordt er gebouwd.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.

Politiek gisteren 18:13

Zorg over Lint Lagewaard en Landlustweg bij woningbouw in Gnephoek

De omwonenden van de groene Gnephoekpolder zijn zeer geïnteresseerd in de plannen voor woningbouw. Het Gnephoekberaad, Dorpsoverleg Koudekerk en Stichting Landschappelijk Lint Lagewaard en Landlustweg spraken in tijdens de commissievergadering van 28 september. Zij benadrukken allemaal de cultuurhistorische waarde van het Lint.

Politiek gisteren 17:03

Sociaal plan voor woonwagenbewoners Marokkostraat

De gemeenteraad zal in haar vergadering van 12 oktober instemmen met een sociaal plan voor de woonwagenbewoners in de Marokkostraat. Al in 2018 is besloten dat de wagens moeten verhuizen, omdat er te grote verzakkingen zijn. Nu is een sociaal plan gemaakt om de bewoners te ondersteunen bij hun verhuizing.