IJsverenigingen demonstreren voor ijsbaan in Leiden

Schaatsclubs en andere ijsverenigingen willen graag een 333 meter ijsbaan in Leiden. Deze gemeente legt een 250 meter baan aan en wil wel groter als regiogemeenten mee betalen. Wethouder Schotanus zegt 'nee' tegen dit verzoek, maar de gemeenteraad wil daar eerst over praten.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van 27 september demonstreerden verschillende verenigingen voor het Alphense gemeentehuis. Zij willen graag een 333 meter baan in Leiden. Raadslid Peter Bontekoe (Nieuw Elan) wilde tijdens de vergadering van wethouder Gert-Jan Schotanus weten waarom hij geen geld voor een grotere ijsbaan in Leiden uit wil trekken.

De wethouder sport verklaarde dat Alphen aan den Rijn de 683.000 euro die dit zou kosten, aan andere zaken wil besteden. Bovendien, zo merkte Schotanus op: “Er zijn in Nederland twintig 400 meter banen, waarvan vier binnen een straal van 50 kilometer. Een 333 meter baan is als kleinste geschikt voor wedstrijden, maar zal hiervoor door de nabijheid van grotere banen niet worden aangewezen.” De wethouder achtte meer gebruik door recreanten op basis van de grootte onwaarschijnlijk, daarmee schaart hij zich achter andere gemeenten die ook ‘nee’ hebben gezegd.

Bontekoe vroeg vervolgens om een informatiemarkt of commissievergadering om het onderwerp te bespreken en de ijsverenigingen de gelegenheid te geven om hun standpunt toe te lichten. Hij werd gesteund door de PvdA. “Er is een motie uit december 2017 waarin duidelijk staat dat er gekeken wordt naar draagvlak. Dus moet een voorstel om een grotere ijsbaan wel of niet te steunen naar de raad”, aldus Henk Goes.

Naar de raad
De gemeenteraad zal nu tijd uittrekken in de raadscommissie van donderdag  4 oktober om het onderwerp te bespreken en om de ijsclubs te horen. Daarna wordt op 18 oktober in de gemeenteraad een besluit genomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 11:09

Super Bowl Sunday bij Sportsbar Alphen in de Esports Game Arena

Het is jaarlijks Amerikaans fenomeen: de Super Bowl. De kampioen van de American Football Conference speelt in de nacht van 12 op 13 februari tegen de winnaar van de National Football Conference. Bij de Game Arena kun jij terecht om dé American football wedstrijd van het jaar te zien.

Werkzaamheden vandaag 09:24

Rijndijk-Oost vanaf vandaag ruim een half jaar afgesloten

Alphenaren opgelet! Rijd jij dagelijks over de Rijndijk-Oost naar school of werk? Dan zul je de komende maanden om moeten rijden. Vanaf maandag 6 februari zal de Rijndijk-Oost voor zeven maanden afgesloten zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Sport vandaag 08:09

Alphense Boys: Mooie driepunter tegen club uit linkerrijtje

De zondag vierde Divisie A een duidelijk linker- en een duidelijk rechterrijtje. Het lukte Alphense Boys (rechterrij) nog niet om de volle winst te behalen tegen een ploeg uit de linker rij, tot vandaag. Op De Bijlen werd RKAVV met 2-0 verslagen.

Sport vandaag 08:09

Alphia in de hoek waar de klappen vallen

Alphia zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De start van de tweede seizoenshelft loopt nog niet zoals de Alphianen gehoopt hadden.