IJsverenigingen hopen op ingrijpen gemeenteraad

In de raadzaal in Alphen aan den Rijn kreeg op donderdag 4 oktober een aantal ijs- en schaatsliefhebbers de gelegenheid om uit te leggen waarom zij een 333-meter ijsbaan in Leiden willen steunen. Zo’n baan bleek nuttiger en er was meer draagvlak voor dan gedacht.

De gemeente Leiden wil een 250 meter ijsbaan aanleggen en betalen. Om er een 333 meter ijsbaan van te maken, is een extra bedrag van 3,2 miljoen euro nodig. Hiervan wordt 1,2 miljoen euro opgebracht door de regionale ijsverenigingen via onder meer crowdfunding. De overige 2 miljoen zou moeten worden betaald door de regiogemeenten. Van Alphen aan den Rijn wordt een bedrag van 683.000 euro gevraagd. Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft dit geweigerd.

Het essentiële verschil tussen een 250-meterbaan en een 333-meterbaan zit in de bochten. Dat legde inspreker voormalig profschaatser Mark Tuitert uit. "Om te trainen is een overdekte 333-meterbaan ideaal. Een kleinere baan van 250 meter is enkel geschikt voor kinderen. Als je schaatsen als sport beoefent, dan ga je rond je twaalfde over naar een grotere baan."

Op een 333-meterbaan kunnen ook meer mensen tegelijkertijd trainen. Dat is volgens Jan Dirk Kort van de Koudekerkse ijsvereniging hard nodig. "Onze leden trainen verspreid over vijf ijsbanen." Ook jeugdleden Nora de Graaf en Sanne Kleibeuker willen veel liever 'om de hoek' trainen. "Nu moeten we een uur heen en een uur terug reizen om te trainen. Als er een goede jsbaan in Leiden is, kan ik op de fiets", aldus Nora.

Uiteindelijk wil een aantal politieke partijen een voorstel van de wethouder aan de gemeenteraad zien om hier een besluit over te nemen. Schotanus meldt bij voorbaat dat hij niet van standpunt zal veranderen. Een behandeling in de gemeenteraad kan, maar de gemeenteraad heeft ook nog een andere mogelijkheid om toch de gevraagde 683.000 euro voor een grotere ijshal in Leiden uit te trekken. Dat is een motie oftewel een opdracht aan de wethouder sport. Daarvoor moet dan wel een raadsmeerderheid zijn en dat is twijfelachtig.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.