IJsverenigingen hopen op ingrijpen gemeenteraad

In de raadzaal in Alphen aan den Rijn kreeg op donderdag 4 oktober een aantal ijs- en schaatsliefhebbers de gelegenheid om uit te leggen waarom zij een 333-meter ijsbaan in Leiden willen steunen. Zo’n baan bleek nuttiger en er was meer draagvlak voor dan gedacht.

De gemeente Leiden wil een 250 meter ijsbaan aanleggen en betalen. Om er een 333 meter ijsbaan van te maken, is een extra bedrag van 3,2 miljoen euro nodig. Hiervan wordt 1,2 miljoen euro opgebracht door de regionale ijsverenigingen via onder meer crowdfunding. De overige 2 miljoen zou moeten worden betaald door de regiogemeenten. Van Alphen aan den Rijn wordt een bedrag van 683.000 euro gevraagd. Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft dit geweigerd.

Het essentiële verschil tussen een 250-meterbaan en een 333-meterbaan zit in de bochten. Dat legde inspreker voormalig profschaatser Mark Tuitert uit. "Om te trainen is een overdekte 333-meterbaan ideaal. Een kleinere baan van 250 meter is enkel geschikt voor kinderen. Als je schaatsen als sport beoefent, dan ga je rond je twaalfde over naar een grotere baan."

Op een 333-meterbaan kunnen ook meer mensen tegelijkertijd trainen. Dat is volgens Jan Dirk Kort van de Koudekerkse ijsvereniging hard nodig. "Onze leden trainen verspreid over vijf ijsbanen." Ook jeugdleden Nora de Graaf en Sanne Kleibeuker willen veel liever 'om de hoek' trainen. "Nu moeten we een uur heen en een uur terug reizen om te trainen. Als er een goede jsbaan in Leiden is, kan ik op de fiets", aldus Nora.

Uiteindelijk wil een aantal politieke partijen een voorstel van de wethouder aan de gemeenteraad zien om hier een besluit over te nemen. Schotanus meldt bij voorbaat dat hij niet van standpunt zal veranderen. Een behandeling in de gemeenteraad kan, maar de gemeenteraad heeft ook nog een andere mogelijkheid om toch de gevraagde 683.000 euro voor een grotere ijshal in Leiden uit te trekken. Dat is een motie oftewel een opdracht aan de wethouder sport. Daarvoor moet dan wel een raadsmeerderheid zijn en dat is twijfelachtig.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.