Blog Satire Opinie

Ik neem wat taken over van burgemeester Spies

Raadsleden mogen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Soms zijn dat zinnige kritische vragen, maar vaak is het alleen om publiciteit te doen.

De laatste tijd stelt Pauline Thoomes van GroenLinks onnozele vragen. Ze weet het antwoord al lang, maar het is zo leuk voor de bühne. Om verspilling van belastinggeld te vermijden en het overwerkte ambtenarenapparaat wat te ontlasten zal ik hier twee van haar vragen beantwoorden. 

De eerste vraag luidde: 

“Er zijn laaggeletterden. Die mensen snappen de publicaties van de gemeente niet, ze hebben meer kans om in armoede te geraken en ze zijn ongezonder. Wat gaat de gemeente daar aan doen?”   

Antwoord:

Nou, helemaal niks! Laat de mensen zelf maar eens van hun luie reet komen en de paprikachips laten staan. In plaats van te kijken naar Temptation Island, de buitenlandse schotel of een andere hersenweekmaker, gewoon wat gaan lezen en leren. Kunnen ze ook meer gaan (bij-) verdienen en is het armoedeprobleem opgelost. Wat betreft de informatie: als het om een uitkering of een toeslag gaat hebben wij nog nooit gezien dat mensen het niet snappen. De relatie met ongezond is er inderdaad, maar dat betekent niet dat er sprake is van oorzaak en gevolg. U dient zelf nog even het boekje ‘statistiek voor dummies’  te bestuderen. Misschien zijn de chips, de luie bank en de verveling wel de oorzaak, dat mensen wat minder prettig in hun vel zitten. (In vaktermen: correlatie is niet hetzelfde als causualiteit. Zie hoofdstuk 3)

De tweede vraag luidde: 

“Waarom heeft de gemeente geen zienswijze ingediend bij de vaststelling van de regionale klimaatdoelstelling”

Antwoord:    

Hoe moeten wij dat nou weten? Erik van Zuylen was als wethouder namens jullie partij, GroenLinks, belast met deze portefeuille. Wij weten ook niet wat hij allemaal deed of liever gezegd niet deed en hij stapte plotseling op. We verwijzen graag nog even naar het rapport van Berenschot dat een vernietigend oordeel gaf over uw eigen wethouder:

Milieu en duurzaamheid. Uw kosten zijn de hoogste van alle gemeenten en liggen niet in verhouding met uw werklast. (Lees ook: Erik van Zuylen met de billen bloot)

Hoe dan juist hij weer zo snel aan een baantje komt bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten als "Klimaatstrateeg" is ons opnieuw een raadsel. Misschien de juiste vrienden, misschien zijn ze daar te lui om even te surfen of zijn ze gevallen voor zijn vergaderkwaliteiten? 

Welgemeend advies

Beste Pauline, je bent nieuw in de gemeentepolitiek, maar soms is het zinvol eerst even wat onderzoek te doen, voordat je vragen stelt. Ik kan me zo voorstellen dat veel mensen je achternaam niet uitspreken met een langgerekte O (Thoooomes), maar meer als  “Tommes”. Dat is maar een klein stapje naar “Dommes”. Pas op!

Geen dank voor het advies hoor en voor vragen kan je altijd rechtstreeks bij mij terecht. Je krijgt antwoorden die de 'gewone man' -en jij dus ook- begrijpt. Niet van die wollige ambtenarenpraat om de hete brei heen, maar directe taal zonder omwegen. Leest lekker weg en je gaat je er nog gezonder door voelen ook. 

Machiel van der Schoot


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.