Josh Walet

“Ik voel me zeker geen held”

Op woensdag 12 februari duwde Alphenaar Tommy Heineman (27) een vrouw (87) zachtjes de vangrail in toen hij zag dat de vrouw onwel was geworden achter het stuur. Bij ons doet hij, samen met medebetrokkene Mark Vollbregt (37), eenmalig zijn verhaal.

‘Trucker grijpt heldhaftig in’, luidde het bericht dat de politie op donderdagmiddag 13 februari deelde via hun website. Een 27-jarige vrachtwagenchauffeur uit Alphen zou op de A28 bij Leusden “een ernstig verkeersongeval hebben weten te voorkomen en mogelijk het leven van een 87-jarige automobiliste hebben gered. Met zijn trekker met oplegger wist hij de auto van de onwel geworden automobiliste tot stilstand te brengen”, aldus de politie.

De betrokkenen zijn allemaal Alphenaren: zowel vrachtwagenchauffeur Tommy Heineman (27) als Mark Vollbregt (37) en de 87-jarige vrouw die onwel werd achter het stuur. “In eerste instantie hadden we van elkaar geen idee dat we allemaal uit Alphen kwamen”, begint Tommy. “Dat blijft een heel raar idee. Het incident gebeurde bij Leusden, wat is dan de kans dat alle betrokkenen uit Alphen komen?” Daarom hebben Tommy en Mark, in overleg met de familie van de vrouw, besloten om eenmalig bij Alphens.nl hun verhaal te doen.

Een instinctieve handeling

Op het moment dat het gebeurde dacht Tommy niet na, het was voor hem een automatische reactie om de onwel geworden vrouw zachtjes de vangrail in te duwen. “Ik zag haar voorbijrijden en bij een chauffeur die voor mij reed ervoor schieten. Daardoor moest die chauffeur vol in de remmen, waardoor ik noodgedwongen een baan op moest schuiven en mevrouw weer terug de snelweg opkwam. Mevrouw zat toen tussen mij in en het enige wat ik bij mezelf nog weet is dat ik haar de vangrail in heb geduwd. Dat is hoe ik het in een flits heb beleefd”, vertelt Tommy.

Het bericht verspreidde zich vervolgens via media door heel Nederland. “Dat was bizar”, vertelt hij. “Je hoort altijd van die cowboyverhalen in het nieuws van een chauffeur die een auto klem rijdt. Ik had het zelf een of twee keer eerder gehoord in het nieuws, en nu gebeurde dit bij mij. Over zoiets denk je niet na, dat is gewoon een beslissing die je in een split second neemt.”

Tommy vervolgt: “Het is aan de ene kant fijn dat iedereen erover schrijft. Het geeft natuurlijk ook wel een goed gevoel dat mensen waarderen wat je hebt gedaan. Maar er is ook een andere kant. Op woensdag is het gebeurd en op donderdag ben je gewoon weer aan het werk. Als de politie het bericht dan op donderdag naar buiten brengt, dan gaat het als een lopend vuurtje. Binnen no-time wist heel Nederland wat er was gebeurd.”

De reacties waren overweldigend. “Het is bizar wat mensen allemaal reageren: ‘deze jongen verdient een lintje’, ‘deze jongen moet nooit meer huur betalen’, ‘deze jongen moet nooit meer wegenbelasting betalen’. Dan denk ik echt, doe normaal. De jongens op mijn werk hebben zelfs de burgemeester benaderd en toen heb ik een bos bloemen opgestuurd gekregen.”

Heldenstatus

Ook mede-betrokkene Mark vindt dat Tommy zeker de lof verdient die hij krijgt: “Niet iedereen zou hebben gedaan wat Tommy deed. De politie zei ook gelijk dat er maar weinig mensen gestopt zouden zijn. Het zijn meestal ramptoeristen en die rijden gelijk door.” Tommy: “Allemaal leuk en aardig, maar ik voel me zeker geen held.”

Hij vervolgt: “Natuurlijk is het fijn om waardering te krijgen voor wat je hebt gedaan, maar ik wil niet met de eer strijken. Ik ben dan wel de persoon geweest die de vrouw de vangrail in heeft geduwd, maar ik was niet de enige betrokkene.” Mark was de persoon die geholpen heeft de vrouw uit de auto te halen en de familie van de vrouw heeft gebeld. “Daar heb ik allemaal niks van meegekregen. Het besef van wat er allemaal was gebeurd kwam bij mij pas later.”

Tommy vindt het dan ook niet terecht dat er alleen over hem wordt gesproken. “Het schijnt bijzonder te zijn wat ik gedaan heb, maar zo voel ik dat niet. En als er dan toch credits worden uitgedeeld, dan naar iedereen, zeker Mark”, vertelt Tommy. Mark vult aan: “Het is vooral heel naar wat er is gebeurd, zeker voor de familie. En ook de manier waarop. Gelukkig zijn er niet meerdere mensen slachtoffer geworden. Dat is misschien wel het grootste geluk dat we aan de situatie hebben overgehouden.”

Schuldvraag

Tommy heeft ook wakker gelegen van het incident. “Ik heb er zeker ook wakker van gelegen. Je gaat bij jezelf steeds na wat er allemaal gebeurd is, omdat je ook weet hoe veel geluk je zelf hebt gehad. En je blijft toch ook een beetje met een schuldvraag zitten, want je doet iets wat tegen je natuur ingaat. Ik bedoel, je rijdt toch een auto in elkaar”, zegt Tommy. “Maar dan belt de familie van de vrouw op en dan is het ook wel fijn om te horen van ‘joh, het is helemaal niet zo erg wat je gedaan hebt’. Dat was wel een soort bevestiging die ik heel fijn vond om te krijgen.”

De 87-jarige vrouw die onwel werd achter het stuur, is overleden. Tommy en Mark wensen de nabestaanden heel veel sterkte met het verlies.

Tommy is werkzaam bij Transportbedrijf Blom & Zn Zwammerdam BV.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.

Advertorial Horeca gisteren 11:24

Laat een dagschotel van De Zaak thuisbezorgen

Sinds vorige week is Grandcafé de Zaak begonnen het met thuisbezorgen van diverse dagschotels en driegangenmenu’s. De sfeer van De Zaak, maar dan thuis!

Coronavirus in Alphen gisteren 08:28

Op zaterdagmarkt alleen food-ondernemers aanwezig

Op zaterdag 28 maart en zaterdag 4 april zijn er op de zaterdagmarkt alleen food-ondernemers aanwezig. Deze kramen mogen op de zaterdagmarkt staan omdat food tot de eerste levensbehoeften hoort.

Coronavirus in Alphen 27 mrt. 2020 21:21

Campagne VRHM daagt jongeren en studenten uit

‘SLIMMER CHILLEN = CORONA KILLEN!’ Dat is de campagne die de Veiligheidsregio Hollands Midden start, gericht op jongeren en studenten. De boodschap? Houd 1,5 meter afstand van elkaar.