Alphens EV
Gemeente

In Alphen-Stad is de rek uit het woningbestand

De gemeente Alphen aan den Rijn is een van de gemeenten waar de woningnood het hoogste is. Dat geldt vooral voor Alphen-Stad. Er is een tekort van circa 17 procent. Dit blijkt uit cijfers van de provincie Zuid-Holland. Wethouder Gerard van As komt binnenkort met een actieplan.

Wethouder Van As is al een aantal jaren bezig om de woningmarkt in Alphen aan den Rijn te verbeteren. Zijn beleid zet zoden aan de dijk, maar de rek is er nu wel uit speciaal voor Alphen-Stad. "In Boskoop en de kleine kernen is voldoende ruimte voor nieuwbouw. Dat ligt anders voor Alphen-Stad. De stad is vol", aldus de wethouder. "We mogen van de provincie nu 30 procent meer plannen dan uiteindelijk wordt gebouwd, maar dat is niet genoeg."

Een eenvoudige oplossing voor de toekomstige woningnood is er niet. Alle normale inbreilocaties zijn volgebouwd of er is een bouwplan voor. Hetzelfde geldt voor het ombouwen van geschikte leegstaande panden. "We hebben extra locaties aan de stadsgrenzen nodig en we moeten met onorthodoxe maatregelen komen."

Op de lijst met maatregelen staan onder meer:
op een aantal locaties een eerste recht van grondaankoop vestigen;
naast 25 procent sociale woningbouw ook 10 procent middensegment eisen;
minder geschikte locaties voor tijdelijke woningen benutten;
lobby bij de provincie om meer woningen te mogen bouwen;
meer plannen maken dan noodzakelijk, omdat er altijd plannen niet doorgaan.

Donderdag 13 juni werd de stand van zaken toegelicht tijdens een informatiemarkt in het Alphense gemeentehuis. In september wordt met de gemeenteraad gesproken.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Peutersurvival weer van start
Advertorial Sport vandaag 11:37

Peutersurvival weer van start

Vanaf september start De Thermen2 weer met een twaalfweekse cursus peutersurvival niveau 1. De Thermen2 geeft de cursus om kinderen tussen de 3 en de 4 jaar zelfredzaam te maken mochten zij onverhoopt te water raken.

NK Wakeboarden bij Wet 'n Wild
Sport gisteren 17:04

NK Wakeboarden bij Wet 'n Wild

Dit weekend vindt het NK Wakeboarden plaats bij Wet ’n Wild Wakepark. De beste Nederlandse wakeboarders zullen zich op zaterdag 24 en zondag 25 augustus verzamelen bij Wet ‘n Wild om te strijden om de titel ‘beste wakeboarder van Nederland’.