Alphens EV

In Alphen-Stad is de rek uit het woningbestand

De gemeente Alphen aan den Rijn is een van de gemeenten waar de woningnood het hoogste is. Dat geldt vooral voor Alphen-Stad. Er is een tekort van circa 17 procent. Dit blijkt uit cijfers van de provincie Zuid-Holland. Wethouder Gerard van As komt binnenkort met een actieplan.

Wethouder Van As is al een aantal jaren bezig om de woningmarkt in Alphen aan den Rijn te verbeteren. Zijn beleid zet zoden aan de dijk, maar de rek is er nu wel uit speciaal voor Alphen-Stad. "In Boskoop en de kleine kernen is voldoende ruimte voor nieuwbouw. Dat ligt anders voor Alphen-Stad. De stad is vol", aldus de wethouder. "We mogen van de provincie nu 30 procent meer plannen dan uiteindelijk wordt gebouwd, maar dat is niet genoeg."

Een eenvoudige oplossing voor de toekomstige woningnood is er niet. Alle normale inbreilocaties zijn volgebouwd of er is een bouwplan voor. Hetzelfde geldt voor het ombouwen van geschikte leegstaande panden. "We hebben extra locaties aan de stadsgrenzen nodig en we moeten met onorthodoxe maatregelen komen."

Op de lijst met maatregelen staan onder meer:
op een aantal locaties een eerste recht van grondaankoop vestigen;
naast 25 procent sociale woningbouw ook 10 procent middensegment eisen;
minder geschikte locaties voor tijdelijke woningen benutten;
lobby bij de provincie om meer woningen te mogen bouwen;
meer plannen maken dan noodzakelijk, omdat er altijd plannen niet doorgaan.

Donderdag 13 juni werd de stand van zaken toegelicht tijdens een informatiemarkt in het Alphense gemeentehuis. In september wordt met de gemeenteraad gesproken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.