Alphens EV

In Speelruimteplan geen plaats voor kleine blokplekken

Kleine blokplekken worden opgeheven. Daarvoor in de plaats komen grotere speelplaatsen met veel meer mogelijkheden. Althans als het aan wethouder Gert-Jan Schotanus ligt. De gemeenteraad is verdeeld over het voorstel.

Kleine blokplekken zijn speelplekken met twee of drie toestellen. Hier spelen over het algemeen kleine kinderen die vanuit de omliggende woningen door hun ouders in de gaten worden gehouden. In de hele gemeente zijn er 28.
De blokplekken worden ontdaan van de speeltoestellen, maar de grond blijft beschikbaar om te spelen. "Hier komen geen parkeerplaatsen of zo", zegt wethouder Schotanus. "We kunnen er bijvoorbeeld een hinkelbaan op tekenen."
Ook kunnen ouders zelf een zandbak of ander groot speelmateriaal ‘uit de achtertuin’ halen en hun kinderen er samen met de buurkinderen mee laten spelen.

De keuze voor het opheffen van deze kleine speelplekken gaat niet zonder slag of stoot. Onder meer in Hazerswoude-Rijndijk staan vier plekken langs de Mozartlaan, die vlak bij elkaar liggen, op de nominatie om te verdwijnen. Hiervoor in de plaats zou dan één grote speelplaats een paar minuten verderop moeten komen.
Wie gaat kijken, ziet al snel dat dit betekent dat ook de kleine kinderen twee keer een brug moeten oversteken. Dat is een ongewenste situatie in het kader van de veiligheid.

Inspraak
Een mooi plan op de tekentafel blijkt hier in de praktijk niet te werken. Schotanus is van plan om alsnog het participatietraject in te gaan met de omwonenden. De gemeenteraad wacht af wat uit dit overleg en andere inspraak van inwoners komt.

De inspraak in het nieuwe Speelruimteplan van kinderen, ouders en organisaties gaat pas in als het gaat om de inrichting van de nieuwe of te renoveren speelplaats. Dit betekent dat in het Speelruimteplan geen rekening is gehouden met de locatie en of deze wel geschikt wordt gevonden door de gebruikers.

Blokplekken
De blokplekken die de komende vier jaar worden opgeheven zijn:

Alphen aan den Rijn
Wilhelmina Druckerstraat
Marketentster
Donizettihof
Schelfhorst
Ooievaarspad (3x)
Weteringpad/Canadalaan
Stoelmatter (2x)
Oosterbegraafplaats
Van Dijkstraat
Marie Houtmanstraat
Betsy Perkstraat
Dennevlam

Benthuizen
Vrijheidslaan (2x)
Christinastraat (2x)

Hazerswoude-Dorp
Hendrik Avercampplantsoen
Rubenslaan

Hazerswoude-Rijndijk
Mozartlaan (4x)

Boskoop
Wilhelminalaan


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.

Advertorial Horeca gisteren 11:24

Laat een dagschotel van De Zaak thuisbezorgen

Sinds vorige week is Grandcafé de Zaak begonnen het met thuisbezorgen van diverse dagschotels en driegangenmenu’s. De sfeer van De Zaak, maar dan thuis!

Coronavirus in Alphen gisteren 08:28

Op zaterdagmarkt alleen food-ondernemers aanwezig

Op zaterdag 28 maart en zaterdag 4 april zijn er op de zaterdagmarkt alleen food-ondernemers aanwezig. Deze kramen mogen op de zaterdagmarkt staan omdat food tot de eerste levensbehoeften hoort.

Coronavirus in Alphen 27 mrt. 2020 21:21

Campagne VRHM daagt jongeren en studenten uit

‘SLIMMER CHILLEN = CORONA KILLEN!’ Dat is de campagne die de Veiligheidsregio Hollands Midden start, gericht op jongeren en studenten. De boodschap? Houd 1,5 meter afstand van elkaar.