Josh Walet

In zes stappen de samenleving heropenen: zo ziet het coronastappenplan eruit

Tijdens de persconferentie van dinsdag 20 april is bekendgemaakt dat de eerste stap, van het zesvoudige stappenplan, op woensdag 28 april ingaat. Maar wat zijn de volgende stappen en wanneer wil het kabinet deze realiseren? Dat lees je hier.

De versoepelingen die onderdeel uitmaken van de eerste stap worden over Koningsdag heen getild. Dit houdt in dat er vanaf woensdag 28 april een einde komt aan de avondklok, het advies van maximaal één bezoeker thuis ontvangen naar twee bezoekers gaat, de terrassen open mogen, de detailhandel weer open gaat en de studenten op het HBO en WO weer dagdelen naar school toe mogen.

Stap twee: buiten meer mogelijk maken

De volgende stap is, als de cijfers het toelaten, dinsdag 11 mei. Dan worden de doorstroomlocaties buiten heropend, wordt sporten binnen weer toegestaan en worden kunst- en cultuurbeoefeningen binnen weer toegestaan.

Met toegangstesten en onder voorwaarden kunnen doorstroomlocaties binnen ook weer open, is exploitatie van culturele instellingen mogelijk en kan er publiek toegelaten worden bij professionele sportwedstrijden.

Stap drie: binnen meer mogelijk maken

Als derde stap wordt het ontvangst thuis opgeschroefd naar maximaal vier personen. Ook de maximale groepsgrootte op publieke plaatsen wordt vier personen, de doorstroomlocaties binnen worden geopend, horeca zal opengaan voor diner en culturele instellingen worden weer geopend. De voorwaarden voor binnen en buiten sporten worden verruimd. De derde stap zal op zijn vroegst op 26 mei worden ingesteld.

Met toegangstesten zijn geplaceerde evenementen toegestaan, is er meer mogelijk voor horecagelegenheden, is exploitatie van culturele instellingen mogelijk en kan er publiek toegelaten worden bij professionele sportwedstrijden.

Stap vier: minder beperkingen, terug naar niveau zorgelijk

De vierde stap wordt zoals het er nu uitziet ingesteld op 16 juni. Hierbij mag je maximaal zes mensen thuis ontvangen, wordt de maximale groepsgrootte op publieke plaatsen ook maximaal zes personen, gaat de overige horeca open, gaat de groepsgrootte binnen naar vijftig personen, is het verruimen van de openstelling van culturele exploitaties mogelijk evenals het verruimen van de voorwaarden voor binnen en buiten sporten, en worden evenement toegestaan.

Stap vijf: minder beperkingen, terug naar niveau waakzaam

Bij stap vijf mag je maximaal acht mensen thuis ontvangen en wordt de groepsgrootte op publieke plaatsen maximaal acht personen. De groepsgrootte binnen gaat naar honderd personen, en voor alle sectoren worden de mogelijkheden verder verruimd. Dit wordt op zijn vroegst 7 juli.

Stap zes: minder beperkingen, loslaten basismaatregelen

Voor stap zes is er nog geen datum bekend. Wel is het duidelijk dat wanneer we bij stap zes aankomen, er een einde komt aan de maatregelen. Eerder dan augustus wordt het zetten van deze stap niet verwacht.

De stappen zijn op hoofdlijnen en op zijn vroegst mogelijk op onderstaande data. De genoemde data hangen af van het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen. Daarnaast gelden per sector voorwaarden voor opening, zoals een maximum aantal bezoekers. Ook gelden er per sector voorwaarden voor opening, zoals een maximum aantal bezoekers.

Hieronder bekijk je alle stappen in een overzicht.

openingsplan-stap-voor-stap-meer-mogelijk.png


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.