Gemeente Alphen aan den Rijn

Informatiemarkt om vergroenen voortuinen te stimuleren

Begin augustus vond er een informatiemarkt plaats op de Lauwers in Alphen. Het thema? Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief om het vergroenen van particuliere voortuinen te stimuleren.

De informatiemarkt werd georganiseerd door Gemeente Alphen aan den Rijn, in samenwerking met IVN Natuureducatie en vereniging Groei & Bloei (liefhebbers van tuinen en tuinieren). Bezoekers kregen daar informatie over het vergroenen van hun tuin en over de mogelijkheden die er zijn voor het krijgen van een subsidie van de gemeente voor regentonnen en groene daken. Er was ook een tuinontwerper aanwezig om vragen over de inrichting van de tuin te beantwoorden.

Centraal stond Operatie Steenbreek. “Een van de speerpunten van Operatie Steenbreek is de vervanging van stenen door planten. Maar ook het opvangen van regenwater en het hergebruiken ervan is belangrijk”, laat de gemeente weten. “Als inwoners hiervoor kiezen, helpen zij hun wijk klimaatbestendig te maken en wateroverlast tegen te gaan. In een groene tuin kan water bij fikse regenbuien makkelijker de grond intrekken. Ook zorgt groen voor meer verkoeling bij extreme warmte. Stenen houden de warmte juist vast. En meer groen leidt tot een fijner leefgebied voor insecten, vogels en kleine dieren.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 14:43

Feestelijke uitreiking Anglia-certificaten op het Leerpark

Afgelopen schooljaar hebben zeventien leerlingen van het Groene Hart Leerpark voor het eerst Anglia-examen gedaan, en alle leerlingen zijn geslaagd. Dinsdag 22 september werden de officiële certificaten feestelijk uitgereikt.

Wonen en bouwen vandaag 13:14

Laatste grote gevelelement woningen Akkerwinde geplaatst

Momenteel worden 199 woningen in de Akkerwinde en de Boterbloemweg in Alphen energiezuinig gemaakt. Woonforte laat nu weten dat het laatste grote gevelelement van de laatste woning op zijn plek zit.

Overige vandaag 11:31

Thomas Berge doet mee aan hashtag #ikdoenietmeermee

Artiesten uit heel Nederland komen in actie tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Dit doen ze onder de hashtag #ikdoenietmeermee. Ook Thomas Berge uit Alphen doet mee aan de actie. “Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek.”

Advertorial Winkels vandaag 11:08

Handige services bij Primera Jacobs

Ondanks alle problemen die de detailhandel ondervindt in het huidige coronatijdperk, zijn er toch ook winkels die, crisis of niet, ongekend populair zijn en succesvol door blijven draaien. Primera Jacobs is daar een mooi voorbeeld van. De winkelketen blijkt continu in staat om relevant te blijven en in te spelen op de behoeftes van hun lokale klanten.

Overige vandaag 10:25

Foutief gestalde fietsen bij station worden binnenkort verwijderd

Gevaarlijk of hinderlijk geparkeerde fietsen in de omgeving van het station, het is al een tijdje een probleem in Alphen. Vanwege de grote overlast gaan de handhavers van de gemeente daar nu extra op letten. Onder het motto ‘Fiets fout = fiets weg’, worden binnenkort alle fout gestalde fietsen verwijderd.