Gemeente Alphen aan den Rijn

Informatieplicht energiebesparing voor bedrijven

Voor ruim 600 bedrijven en instellingen in de gemeente Alphen aan den Rijn is sinds dit jaar de informatieplicht energiebesparing van kracht.

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen tot het treffen van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sinds 1 juli 2019 moeten bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verbruiken ook met een rapportage aangeven welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een E-Loket beschikbaar gesteld waar de rapportage ingediend kan worden. De bedrijven en instellingen uit onze regio die niet gerapporteerd hebben, worden aangeschreven door de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) om dit alsnog te doen.

Met de informatieplicht willen overheid en bedrijfsleven energiebesparing versnellen. Bijkomend voordeel is dat energiebesparende maatregelen ten opzichte van de investering al snel geld opleveren. "Om in 2050 een energieneutrale gemeente te zijn, is het belangrijk dat iedereen; zowel overheid en inwoners, als verenigingen en ondernemers, zijn steentje bijdraagt om energie te besparen", aldus wethouder Duurzaamheid Leo Maat.

In samenwerking met de VOA organiseert de ODMH inloopbijeenkomsten op 21 en 24 oktober voor bedrijven en instellingen. Hier kunnen vragen gesteld worden over het indienen van de rapportage.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 15:50

In deze situaties mag je tijdens de avondklok wel op straat zijn

Als de Tweede Kamer instemt met het invoeren van de avondklok, betekent dit dat iedereen tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends niet op straat mag zijn. Er gelden echter uitzonderingen. In welke situaties een uitzondering geldt, lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 15:11

Maggie zorgt voor fun in your kitchen!

Maggie Blue heeft het roer een beetje omgegooid. Nu het lijkt alsof de lockdown en sluiting van de horeca nog een tijdje zal duren, vond Maggie het tijd voor verandering. 

Coronavirus in Alphen vandaag 13:59

Oplichters actief die ‘versnelde vaccinatie’ aanbieden

De coronacrisis brengt nieuwe vormen van oplichting met zich mee. Eerder werd er al gewaarschuwd voor babbeltrucs aan de deur, nu waarschuwt GGD Hollands Midden voor oplichters die een zogenaamde versnelde vaccinatie aanbieden.

Onderwijs vandaag 13:18

Wellantcollege, Citaverde en Helicon gaan verder als Yuverta

De drie scholen, Wellantcollege, Citaverde en Helicon, gaan met ingang van schooljaar 2021-2022 samen verder als unieke blauw-groene onderwijsorganisatie voor vmbo en mbo. Dit doen zij onder de naam Yuverta. Dit geldt ook voor het Wellantcollege in Alphen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 12:26

Borden bij containerplaatsen waarschuwen voor boete bij afvaldumping

Het komt regelmatig voor dat er (grof) afval wordt aangetroffen naast de ondergrondse containers die verspreid door de gemeente staan. De gemeente plaatst daarom nu als pilot op dertig verschillende locaties waar het vaak mis gaat, een waarschuwingsbord.