Gemeente Alphen aan den Rijn

Informatieplicht energiebesparing voor bedrijven

Voor ruim 600 bedrijven en instellingen in de gemeente Alphen aan den Rijn is sinds dit jaar de informatieplicht energiebesparing van kracht.

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen tot het treffen van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sinds 1 juli 2019 moeten bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas verbruiken ook met een rapportage aangeven welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een E-Loket beschikbaar gesteld waar de rapportage ingediend kan worden. De bedrijven en instellingen uit onze regio die niet gerapporteerd hebben, worden aangeschreven door de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) om dit alsnog te doen.

Met de informatieplicht willen overheid en bedrijfsleven energiebesparing versnellen. Bijkomend voordeel is dat energiebesparende maatregelen ten opzichte van de investering al snel geld opleveren. "Om in 2050 een energieneutrale gemeente te zijn, is het belangrijk dat iedereen; zowel overheid en inwoners, als verenigingen en ondernemers, zijn steentje bijdraagt om energie te besparen", aldus wethouder Duurzaamheid Leo Maat.

In samenwerking met de VOA organiseert de ODMH inloopbijeenkomsten op 21 en 24 oktober voor bedrijven en instellingen. Hier kunnen vragen gesteld worden over het indienen van de rapportage.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 11:02

Coronabesmetting via het water is gering, maar waarom?

Kun je besmet raken met het coronavirus door zwemwater of door open water of fonteinen? Dat is een vraag die veel mensen stellen aan GGD Hollands Midden. De kans hierop is gering, maar waarom? Dat legt GGD Hollands Midden uit.

Weer in Alphen vandaag 09:10

RIVM haalt Nationaal Hitteplan van stal

Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd in verband met de tropische temperaturen die ons de komende dagen te wachten staan. ‘’Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen.’’

Advertorial Horeca gisteren 19:50

Nieuw: Maggie goes Bananas!

Maggie Blue vond dat het tijd was voor wat nieuws in Alphen, en heeft iets ondeugends gedaan… Namelijk het hele concept omgegooid! Wacht, wat?

Alphens Restaurantweek gisteren 18:38

Alphens Restaurantweek: Een beregoed menu van De Beren

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangenmenu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan restaurant De Beren.

Overige gisteren 16:46

Nieuw in de Raadhuisstraat: Fab Hair

Waar je de kapsalon voorheen kon vinden boven Gaaf in de Julianastraat, verwelkomt eigenaresse van Fab Hair, Pascale, je vanaf 1 september graag in de Raadhuisstraat!

Advertorial Overige gisteren 15:01

Feestje? Sebastiaan ijs komt bij je scheppen!

Veel mensen kennen als de weg naar Sebastiaan ijs. Maar… ze kennen daar ook de weg naar jou! Deze zomer heeft ijssalon Sebastiaan namelijk een zomerse actie met de ijs Tuk Tuk: de Schep & Go-actie!