Alphens EV

Informele klachtenafhandeling gemeente werkt goed

Uit een Doe Mee-onderzoek blijkt dat Alphen aan den Rijn gemiddeld scoort. De gemeente scoort ongeveer hetzelfde als andere gemeenten voor wat betreft klachtenafhandeling. Toch zijn er verschillen en die zitten vooral in de informele afhandeling.

Het Doe Mee-onderzoek gaat over gedragingen van bestuurders en ambtenaren. Het is een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en het heeft meer het karakter van een QuickScan dan van een diepgaand onderzoek. In het algemeen ontbreekt bij veel gemeenten een toetsingskader en de klachten nemen toe. Alphen aan den Rijn is overigens een gunstige uitzondering: de klachten zijn hier juist minder.

Het grootste verschil tussen Alphen aan den Rijn en andere gemeenten is de informele klachtenafhandeling. Het komt erop neer dat eerst een informele afhandeling wordt geprobeerd en pas als dat niet lukt, treedt een formele klachtenafhandeling in werking. In de praktijk wordt veel mondeling, per telefoon of per mail geregeld. Meestal is dat voldoende voor de klager en er volgt dan geen ‘echte’ klacht.

Burgemeester Liesbeth Spies beantwoordt vragen over de Alphense insteek in de raadscommissievergadering van 23 mei. "Wij krijgen veel complimenten over de informele afhandeling, onder meer van de Ombudsman. We hebben een adviseur voor de afhandeling en er zijn protocollen. Inwoners die een brief krijgen, zien hierin ook meteen hoe klachten worden opgepakt en waar zij moeten zijn. Voor diverse afdelingen gelden normen, bijvoorbeeld de telefoon opnemen binnen een bepaalde tijd en hoeveel dagen iets mag duren."

Er is enige zorg over het moeten geven van een DigiD. Spies legt uit dat met een DigiD veel gegevens direct beschikbaar zijn en dat dit veel sneller werkt dan deze gegevens aan de klager te vragen. "Maar er wordt niet overal met een DigiD gewerkt. We doen het wel bij officiële formulieren en op het Serviceplein, maar niet aan de telefoon, gesprekken met managers of mailen met wethouders."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.