Josh Walet

Inheemse Romein bewaakt Swaenswijkbrug

Woensdag 9 maart is door wethouder Kees van Velzen en architect Marlène van Gessel een Romeins kunstwerk onthuld bij de Swaenswijkbrug tussen de stationsomgeving en de Lage Zijde in Alphen aan den Rijn. Het kunstwerk is een Germaanse inwoner van het grensgebied, de Romeinse Limes.

De plaatsing van het beeld van cortenstaal past in het rijtje met eerder geplaatste Romeinen op verschillende locaties in Alphen aan den Rijn. De Romeinse soldaat staat prominent op de wal van de N11 en ook op de rotonde in de Goudse Schouw. Drie nieuwe beelden worden langs de Oude Rijn geplaatst, waarvan de Germaanse man de eerste is. Nicolas Dings is de ontwerper van de beelden.

2022 is het Limesjaar

De nieuwe Romeinse kunstwerken passen bij de viering van het Limesjaar 2022. Dit jaar zijn verschillende activiteiten, bijeenkomsten en festivals gepland om ‘Alphen, Wereldstad aan de Limes’ te vieren. De plaatsing van de Romeinse Germaan maakt het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn permanent zichtbaar.

In de regio rond Alphen aan den Rijn zijn verschillende Germaanse stammen actief. Frisii en Cananefaten zijn hiervan de belangrijkste. Behalve de Germaanse man wordt ook eenzelfde beeld geplaatst van een Romeinse vrouw (Antonia) en haar dochter (Livia), deze komt in april onder de Maximabrug. Op de Maximabrug komt een beeld van de Romeinse legionair Aurelius. Ook in Koudekerk aan de Rijn en in Hazerswoude-Rijndijk komen beelden.

Veel informatie over het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn is te vinden op www.RomeinsAlphen.nl en in de serie Limesjaar 2022 elders op Alphens.nl.

romeinse figuur swaenswijkbrug 3.jpeg

romeinse figuur swaenswijkbrug 2.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”