Josh Walet

Inheemse Romein bewaakt Swaenswijkbrug

Woensdag 9 maart is door wethouder Kees van Velzen en architect Marlène van Gessel een Romeins kunstwerk onthuld bij de Swaenswijkbrug tussen de stationsomgeving en de Lage Zijde in Alphen aan den Rijn. Het kunstwerk is een Germaanse inwoner van het grensgebied, de Romeinse Limes.

De plaatsing van het beeld van cortenstaal past in het rijtje met eerder geplaatste Romeinen op verschillende locaties in Alphen aan den Rijn. De Romeinse soldaat staat prominent op de wal van de N11 en ook op de rotonde in de Goudse Schouw. Drie nieuwe beelden worden langs de Oude Rijn geplaatst, waarvan de Germaanse man de eerste is. Nicolas Dings is de ontwerper van de beelden.

2022 is het Limesjaar

De nieuwe Romeinse kunstwerken passen bij de viering van het Limesjaar 2022. Dit jaar zijn verschillende activiteiten, bijeenkomsten en festivals gepland om ‘Alphen, Wereldstad aan de Limes’ te vieren. De plaatsing van de Romeinse Germaan maakt het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn permanent zichtbaar.

In de regio rond Alphen aan den Rijn zijn verschillende Germaanse stammen actief. Frisii en Cananefaten zijn hiervan de belangrijkste. Behalve de Germaanse man wordt ook eenzelfde beeld geplaatst van een Romeinse vrouw (Antonia) en haar dochter (Livia), deze komt in april onder de Maximabrug. Op de Maximabrug komt een beeld van de Romeinse legionair Aurelius. Ook in Koudekerk aan de Rijn en in Hazerswoude-Rijndijk komen beelden.

Veel informatie over het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn is te vinden op www.RomeinsAlphen.nl en in de serie Limesjaar 2022 elders op Alphens.nl.

romeinse figuur swaenswijkbrug 3.jpeg

romeinse figuur swaenswijkbrug 2.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.