Gemeente Alphen aan den Rijn

“Initiëren van een buurtbus kan alleen gerealiseerd worden bij voldoende draagvlak vanuit de samenleving”

De gemeente doet onderzoek naar de behoefte en het draagvlak van buurtbussen in de dorpen. De enkele dorpsoverleggen die reageerden op het onderzoek zijn positief, maar wethouder Kees van Velzen vindt voldoende draagvlak vanuit de samenleving belangrijk. Daarom worden de andere dorpsoverleggen opnieuw benaderd.

Omdat vooral de dorpen in onze gemeente geen of slecht openbaar vervoer hebben, maakte de gemeenteraad vorig jaar een initiatiefvoorstel voor het instellen van een buurtbus. Dit houdt in dat er een buurtbusvereniging wordt opgericht, die als taak heeft om in een kleine bus verschillende wijken en dorpen aan te doen, zodat onder meer ouderen en mensen zonder auto zich vrijer binnen de gemeente kunnen bewegen. Omdat zo’n vereniging dit niet zelf kan financieren, is een min of meer substantiële bijdrage van de gemeente nodig.

Onderzoek

In het vervoerplan 2020 van Arriva zijn een aantal wijzigingen aangekondigd die volgens de initiatiefnemers van het initiatiefvoorstel Buurtbus zullen leiden tot het in meer of mindere mate uitsluiten van bewoners, door het verslechteren van de bereikbaarheid tot specifieke voorzieningen. Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel, is de gemeente in april gestart met een onderzoek naar de behoefte en draagvlak van het initiëren van buurtbussen in de dorpen van de gemeente Alphen aan den Rijn.

De dorpsoverleggen zijn benaderd om mee te doen aan dit onderzoek, maar niet alle dorpsoverleggen hebben hier gehoor aan gegeven. Dit zou volgens de gemeente te wijten zijn aan corona. De dorpsoverleggen die wel hebben deelgenomen aan het onderzoek, kregen de vraag of er behoefte is aan een buurtbus. “Daarop heeft een groot aantal dorpsoverleggen positief gereageerd”, aldus wethouder Kees van Velzen.

Buurtbus als verbindende factor

Er werd een bijeenkomst georganiseerd met de dorpsoverleggen die mee wilden werken, met het doel om kennis te maken en inzicht te krijgen in de behoefte en draagvlak van de dorpen. “Er is vooral gesproken over het doel van een buurtbus en het belang om gezamenlijk te zoeken naar de nodige verbindingen om de dorpen bereikbaar te maken. Daarnaast hebben Vereniging Buurtvervoer Boskoop, buurtbus Zwammerdam en Actief Rijnwoude hun ervaring gedeeld.”

Voor de dorpsoverleggen is het van belang dat een buurtbus niet alleen bijdraagt aan het bereikbaar maken (en houden) van de belangrijke voorzieningen binnen een dorp, maar ook een belangrijke schakel vormt in het verbinden van de dorpen onderling. “De vrijwilligers komen vanzelf als het voor iedereen helder is wat een buurtbus voor je dorp kan betekenen”, zo luidde het.

“Het initiëren van een buurtbus, dat gedraaid wordt door vrijwilligers, kan alleen gerealiseerd worden als er voldoende draagvlak is vanuit de samenleving”, zegt Van Velzen. “Daarom zullen de nu nog enkele niet deelnemende dorpsoverleggen nogmaals worden benaderd met de open uitnodiging om alsnog mee te denken en – als die bereidwilligheid er is - actief te participeren in het proces rondom het initiëren van een buurtbus.”

Buurtbussen

Een buurtbusvereniging rijdt met busjes waarvoor een rijbewijs B voldoende is. Dat betekent dat vrijwilligers met een 'normaal' rijbewijs deze busjes mogen besturen. De vervoerder zorgt dat deze busjes worden voorzien van een OV-chipsysteem en worden aangesloten op reisinformatie. Het verzorgingsgebied bestaat uit de dorpen die vervolgens aansluiten op bestaand OV en op startpunten voor bijvoorbeeld bezoek aan het centrum van Alphen-Stad of voor een wandeling in een mooi natuurgebied.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.