De Heerlijkheid van Alfen 8 sep. 2020 14:07

Magische presentatie ‘De Heerlijkheid van Alfen’

Afgelopen zondag 6 september is de beleefroute ‘De Heerlijkheid van Alfen’ op magische wijze gepresenteerd door wethouder Gert-Jan Schotanus. De wethouder werd bijgestaan door Jannes de Goochelaar en de twee maaksters van de historische wandelroutes, Eva IJsveld en Dorothee Olthof.

De Heerlijkheid van Alfen 5 aug. 2020 13:42

Feestelijke presentatie ‘De Heerlijkheid van Alfen’

Op zondag 6 september van 13.00 tot 16.00 uur worden de beleefroutes van ‘De Heerlijkheid van Alfen’ gepresenteerd tijdens een historisch feestje in Cultuurcentrum Parkvilla en Park Rijnstroom. 

De Heerlijkheid van Alfen 4 jul. 2020 13:09

De Heerlijkheid van Alfen: het oudste huis van Alphen

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. In de achttiende eeuw werd Alphen geroemd om haar schoonheid. Petrus Plemper schreef in 1714 dat Alphen ‘als diamant in goud gezet, voor Dorpkoningin kan speelen; binnen en buiten gestoffeerd zijnde met zulk eene majesteit van veldzieraaden, en watervermaaklijkheeden, dat men te dien opzigte, nauwelijks zijns gelijk zou vinden.

De Heerlijkheid van Alfen 27 jun. 2020 11:21

De Heerlijkheid van Alfen: van buitenplaats tot kindertehuis

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. In Park Rijnstroom is een deel van deze geschiedenis nog te zien. Het park ademt nog de sfeer van de buitenplaats van weleer.

De Heerlijkheid van Alfen 20 jun. 2020 12:53

De Heerlijkheid van Alfen: buitenplaatsen langs de Oude Rijn

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. Nu is er bijna niets meer van te zien, maar ooit lagen langs de Oude Rijn, rond Koudekerk en Alphen ‘…de heerlykste Hofsteden die men zo u konne wenschen of verbeelden…’, aldus een wandelaar uit 1734.

De Heerlijkheid van Alfen 13 jun. 2020 12:48

De Heerlijkheid van Alfen: het Hof van Alfen

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. Deze week nemen we een kijkje aan de Hoflaan, waar eeuwenlang het Hof van Alfen heeft gestaan. De Alphense kunstenaar Marc van der Aa heeft zich verdiept in de geschiedenis van het Hof en werkt aan een prachtige maquette van het huis en de tuinen.

De Heerlijkheid van Alfen 12 jun. 2020 17:24

Beleef ‘Alfen’ met de Beleefroutes van de Heerlijkheid van Alfen

Alphen aan den Rijn heeft een rijke geschiedenis, maar veel van deze geschiedenis is inmiddels niet meer op straat te zien voor Alphenaren. Daarom is het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ in het leven geroepen, waarbij de onzichtbare geschiedenis van Alphen weer zichtbaar wordt. Nu kun je dit ook zelf ontdekken met de Beleefroutes.

De Heerlijkheid van Alfen 6 jun. 2020 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

De Heerlijkheid van Alfen 30 mei 2020 13:22

De Heerlijkheid van Alfen: een onherbergzaam gebied

Groene polders, sloten en koeien: het kenmerkende landschap rond Alphen aan den Rijn en in het Groene Hart. Toch zag het er hier niet altijd zo uit. Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. 

De Heerlijkheid van Alfen 23 mei 2020 13:50

De Heerlijkheid van Alfen: na de Romeinen

Zoals veel Alphenaren wel weten bouwden de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden een fort op de plek waar nu het Rijnplein ligt. Maar wat gebeurde er na de Romeinen? Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. 

De Heerlijkheid van Alfen 16 mei 2020 16:03

De Heerlijkheid van Alfen: de onzichtbare geschiedenis van Alphen aan den Rijn

Wist je dat Alphen ooit een kasteel heeft gehad? Dat er in de middeleeuwen een heuse veldslag heeft plaatsgevonden? Dat hier in de 17e en 18e eeuw ‘de heerlykste Hofsteden die men zo u konne wenschen of verbeelden’ hebben gelegen? In het straatbeeld is hiervan (bijna) niets meer te zien, maar het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt deze lange en boeiende geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar.