Advertorial Milieu en duurzaamheid 26 mrt. 2024 17:26

ESKENS op weg naar duurzaam autorijden

Sinds februari is Eskens de trotse eigenaar van de gloednieuwe elektrische ID. Buzz Cargo! Dit ultramoderne busje is geen standaard voertuig; het is op maat gemaakt, helemaal volgens onze wensen.

Milieu en duurzaamheid 22 mrt. 2024 10:21

Kom gratis compost halen op 23 maart tijdens de Landelijke Compostdag!

De lente is weer aangebroken en dat betekent dat het weer tijd is voor de Landelijke Compostdag op zaterdag 23 maart 2024. Als blijk van waardering voor de inspanningen in het scheiden van groente-, tuin-, fruitafval en etensresten, biedt de Gemeente Alphen aan den Rijn gratis compost aan die ze hebben kunnen produceren met hulp van alle inwoners.

Milieu en duurzaamheid 21 mrt. 2024 12:20

Alphen aan den Rijn introduceert zero-emissiezone vanaf 1 juli 2026

Gemeente Alphen aan den Rijn zet een belangrijke stap in de richting van duurzame stadslogistiek door de invoering van een zero-emissiezone. Vanaf 1 juli 2026 zullen alleen voertuigen zonder uitstoot toegang hebben tot deze zone.

Milieu en duurzaamheid 21 mrt. 2024 11:51

Samen schoon de lente in met de Landelijke Opschoondag

Het is weer lente! Dat betekent dat op zaterdag 23 maart 2024 de Landelijke Opschoondag weer voor de deur staat, een gelegenheid om samen met buren, familie en vrienden de straten, wijken en buurten te ontdoen van zwerfafval en ander vuil.

Advertorial Milieu en duurzaamheid 8 mrt. 2024 18:17

Clubgebouw Scouting Uithoek nog groener en duurzamer

Van vuurtjes leren stoken tot verkenningstochten in het bos: de kinderen en jongeren van Scouting Uithoek kunnen de komende jaren weer volop genieten van activiteiten in en rondom hun clubgebouw. Dankzij een donatie van Rabo Impactfonds wordt hun uitvalsbasis namelijk flink verbouwd en verduurzaamd.

Advertorial Milieu en duurzaamheid 6 mrt. 2024 17:44

Geen wegwerpplastic meer bij Zomerspektakel aan het Meer

Het is hét festival van Alphen aan den Rijn en omstreken: het Zomerspektakel aan het Meer. Komende editie – de tiende – verwacht de organisatie ruim 70.000 bezoekers die een weekend lang komen genieten van topentertainment. Wat zij níet krijgen: plastic wegwerpbekers. Met hulp van de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage wordt het Zomerspektakel namelijk volledig wegwerpplasticvrij.

Milieu en duurzaamheid 4 mrt. 2024 16:41

Gemeente Alphen aan den Rijn stelt hybride lichtmasten op proef

In een stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn aangekondigd dat ze een proef zullen starten met hybride lichtmasten op meerdere locaties binnen de stad. De gebieden aan de Hoorn, de Genielaan en het gemeenteterrein van Langeroode aan de Genielaan zullen fungeren als proefterreinen voor deze technologische vooruitgang.

Milieu en duurzaamheid 23 jan. 2024 10:34

Heeft jouw mixer problemen? Kom 25 januari naar het Repair Café!

Elke laatste donderdag van de maand organiseert Kringloopwinkel Alphen een Repair Café. Samen met de vrijwilligers zorg je ervoor dat jouw spullen niet weggegooid hoeven te worden! Donderdag 25 januari zal het eerstvolgende Repair Café plaats vinden.

Advertorial Milieu en duurzaamheid 28 dec. 2023 13:27

GVL Installatietechniek: duurzaam verwarmen met een warmtepomp

In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen, heeft GVL Installatietechniek zich gespecialiseerd in het installeren van warmtepompsystemen. Dé manier om je huis warm te krijgen op een duurzame manier.

Milieu en duurzaamheid 14 dec. 2023 14:12

Energietransitiehuis Alphen aan den Rijn: samenwerken aan een duurzame toekomst

In Alphen aan den Rijn is de eerste stap gezet naar een baanbrekende plek waar onderwijs, overheid, bedrijfsleven en inwoners gezamenlijk werken aan de energietransitie en duurzaamheid: het Energietransitiehuis. Dit initiatief is gericht op het aanpakken van het huidige tekort aan personeel dat nodig is om de duurzaamheidsdoelen in Alphen te realiseren.

Milieu en duurzaamheid 12 dec. 2023 14:10

Hoogwater op komst in de Rijn

Het water van de Rijn staat al weken hoog. Rijkswaterstaat meldt dat de waterstand in grote rivieren vanaf maandag weer sterk zal stijgen. De hoogwaterpiek komt naar verwachting hoger uit dan de vorige meting in november.

Milieu en duurzaamheid 24 nov. 2023 11:30

Apparaat kapot? Kom 30 november naar het Repair Café

Wat doet je met spullen die er duidelijk geen zin meer in hebben? Weggooien? Mooi niet! Elke laatste donderdag van de maand organiseert Kringloopwinkel Alphen: het Repair Café. Samen met onze vrijwilligers zorg je ervoor dat jouw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen.

Milieu en duurzaamheid 19 nov. 2023 13:08

Subsidie voor ombouwen van boot naar boot met volledig elektrische motor

Vanaf 16 november kunnen particuliere booteigenaren, die hun boot laten ombouwen naar een boot met een volledige elektrische motor, maximaal € 4.000 subsidie aanvragen. Deze regeling moet ervoor zorgen dat de recreatievaart sneller verduurzaamt.    

Milieu en duurzaamheid 16 nov. 2023 11:01

Zonnepanelen huren in plaats van kopen?

Zonnepanelen zijn de toekomst als het gaat om duurzame energieopwekking. Steeds meer mensen overwegen om zonnepanelen op hun dak te installeren. Maar er is een belangrijke vraag die zich voordoet: Moet je zonnepanelen kopen of kun je ze beter huren? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van het huren van zonnepanelen bespreken en je helpen beslissen welke optie het beste bij jouw situatie past.

Milieu en duurzaamheid 31 okt. 2023 16:01

Energiemarkt op zaterdag 4 november

Met oog op de klimaatweek organiseert de Gemeente een energiemarkt. Wilt je energie besparen of je woning duurzamer maken? De energiemarkt is een plek waar je duurzame oplossingen, adviezen en praktische hulp kunt vinden.

Milieu en duurzaamheid 30 okt. 2023 09:16

Klimaatburgemeesters gemeente Alphen aan den Rijn bekendgemaakt

Wilma Gerver, Hans van Dam en Ilyes Machkor mogen zich de Klimaatburgemeesters van gemeente Alphen aan den Rijn noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek.

Milieu en duurzaamheid 29 okt. 2023 09:29

Alphen aan den Rijn maakt milieuwinst door Marktplaats

In het afgelopen jaar hebben de inwoners van Alphen aan den Rijn maar liefst 125.288 producten via Marktplaats gekocht, blijkt uit onderzoek door Ethos International en het IVL Swedish Environmental Research Institute. Dit heeft geleid tot een indrukwekkende besparing van 3325 ton CO2-uitstoot.