Milieu en duurzaamheid gisteren 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Milieu en duurzaamheid 18 mrt. 2023 13:49

Groene inspiratiemarkt voor jong en oud: in de Bibliotheek wordt verduurzamen een feest!

Op zaterdag 22 april pakt het Huis van Duurzaamheid weer uit met een Groene inspiratiemarkt in Bibliotheek Alphen-Centrum! Lekkere proeverijtjes, gezellige Voorleesfeestjes, mini-workshops en een ‘Rad van Voortuin’ waar je leuke prijzen kunt winnen. Van 10:00 tot 15:00 uur kan jong en oud ontdekken hoe we samen ons leven duurzamer, gezonder en gelukkiger kunnen maken.

Milieu en duurzaamheid 4 mrt. 2023 09:28

Heb jij een Groenblauw Buurtidee? Meld je aan voor subsidie

Een gezonde leefomgeving is de basis van een goed leven, vindt het hoogheemraadschap van Rijnland. Om dat te stimuleren kunnen veel plekken in Alphen nog worden vergroend. Organisaties en wijken kunnen hiervoor subsidie aanvragen.

Milieu en duurzaamheid 1 mrt. 2023 12:36

Alphense Klimaatbos deels toegankelijk voor bezoekers

De afgelopen weken is door de gemeente, vrijwilligers, omwonden en zelfs een minister hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Vanaf 1 maart zal het Klimaatbos voor een deel opengesteld worden voor bezoekers.

Milieu en duurzaamheid 22 feb. 2023 12:55

Hoog bezoek: minister Rob Jetten plant een boom in het Alphense Klimaatbos

Op 22 en 23 februari vinden de plantdagen plaats in het Klimaatbos in Alphen aan den Rijn. Woensdagochtend ontving wethouder Relus Breeuwsma, in het bijzijn van 120 basisschoolkinderen, een speciale gast. Minister Rob Jetten kwam namelijk ook een boom planten.

Milieu en duurzaamheid 17 jan. 2023 11:42

Schadelijke stoffen geconstateerd in monsters compost

Op 26 maart 2022 was het landelijke compostdag. Hier deed Alphen aan den Rijn ook aan mee. Alphenaren konden bij het Ecopark gratis compost ophalen. Tv-programma EenVandaag heeft monsters van het uitgedeelde compost genomen en onderzocht.

Milieu en duurzaamheid 16 dec. 2022 15:59

Eerste boom klimaatbos geplant door de kinderraad

Op 13 december zijn de werkzaamheden aan het nieuwe klimaatbos langs de N11 begonnen. Donderdag 15 december werd door wethouder Relus Breeuwsma, samen met de kinderraaad, de eerste boom geplant.

Milieu en duurzaamheid 17 nov. 2022 15:11

Studenten helpen bij het verduurzamen van Alphense bedrijventerreinen

Gemeente Alphen aan den Rijn wil de energietransitie, klimaatadaptie en de circulaire economie in het bedrijfsleven en op bedrijventerreinen versnellen. Maar hoe? Studenten van Hogeschool Inholland denken nu mee over deze verduurzamingsuitdagingen.

Milieu en duurzaamheid 28 okt. 2022 12:35

Doe inspiratie op tijdens de Duurzame Huizenroute

Zaterdag 29 oktober en zaterdag 5 november vindt de tiende editie van de Nationale Duurzame Huizenroute plaats. Ook in Alphen kun je binnen kijken in een duurzaam huis en inspiratie op doen voor je eigen woning.

Milieu en duurzaamheid 27 okt. 2022 16:50

Van klinkers naar beplanting: vergroening Stadhuisplein is afgerond

Het duurde iets langer dan gepland, maar inmiddels zijn de vergroeningswerkzaamheden op het Stadhuisplein in Alphen aan den Rijn afgerond. Een grote hoeveelheid klinkers is definitief ingeruild voor grote groenvakken met bomen en planten.

Milieu en duurzaamheid 28 sep. 2022 10:56

Picnic begint pilot voor glasinzameling in Alphen aan den Rijn

Waarom staat er statiegeld op bierflesjes maar niet op pindakaaspotten? Dit is een vraag die de afgelopen jaren steeds vaker gesteld wordt. Onlinesupermarkt Picnic zal vanaf deze maand tien weken lang alle glasverpakkingen van klanten in Alphen inzamelen, in samenwerking met PAKT.