Natuur en recreatie 19 jan. 2021 11:23

Boomspiegels in het Europapark worden aangepakt

Vorige week is een begin gemaakt met de reconstructie van de boomspiegels in het Europapark. De bomen die in de middenas van het park staan worden vervangen door nieuwe bomen, omdat de bomen die er stonden niet goed groeiden.

Natuur en recreatie 17 dec. 2020 15:55

Snoeien in de winter

Nu het winterseizoen voor de deur staat, is de tijd aangebroken om snoei- en dunningswerk uit te voeren. De winterperiode is bij uitstek een geschikte periode om dit te doen. In deze periode zit er geen blad aan de meeste struiken en de groei staat stil. Ook het dierenleven staat op een laag pitje. 

Natuur en recreatie 18 nov. 2020 12:29

Grote veranderingen voor het Prinses IreneBos op komst

Tot en met 2023 gaat het Prinses Irenebos, beter bekend als het gebied Zegersloot-Noord, flink op de schop. Alle veranderingen die plaatsvinden staan in het teken van het opknappen van het gebied om zo de natuurwaarden te verhogen.

Natuur en recreatie 30 okt. 2020 11:16

Iederene Hoeve ontvangt subsidie voor hoogstamboomgaard

In de tuin van een oude boerderij aan de Ridderbuurt 3 in Alphen, waar ooit een boomgaard heeft gestaan, wordt binnenkort een nieuwe boomgaard aangeplant met 14 hoogstamfruitbomen. Op zaterdag 24 oktober hebben wethouder Gert-Jan Schotanus en Peter van den Akker, voorzitter van Landschapfonds Holland Rijnland, de eerste fruitboom aangeplant.

Natuur en recreatie 23 okt. 2020 16:44

Kleine wateren in Alphen scoren niet hoog op kwaliteit

Afgelopen zomer hebben 2612 burgers onderzoek gedaan naar de kwaliteit van kleine wateren zoals slootjes, vennen, vijvers, grachten en kleine plassen in Nederland. In Alphen aan den Rijn is dit onderzoek ook gedaan, hier is de kwaliteit van acht kleine wateren onderzocht.

Natuur en recreatie 14 okt. 2020 17:19

''Er klinkt weer Hebreeuws in de Sjoel''

De Alphense studiegroep Bijbels Hebreeuws was sinds maart niet meer bijeen geweest. De groep komt om de vijf weken bij elkaar bij een van de leden thuis, maar in het licht van de coronamaatregelen was dat geen verantwoorde situatie. Inmiddels is er een oplossing gevonden.

Natuur en recreatie 13 okt. 2020 09:52

Weteringpad wordt verrijkt met bijenidylle

Normaal grazen hier de Gallowaykoeien maar nu wordt langs het Weteringpad in Alphen, dichtbij de kruising met de Amerikalaan, een bijenidylle ontwikkeld. Het stuk grond van amper 150m2 kent nu nog weinig diversiteit, maar moet in de toekomst rijk worden aan bloemen en planten die goed zijn voor bijen en vlinders.

Natuur en recreatie 12 okt. 2020 16:08

Laat 1000 hoogstamfruitbomen groeien

Organisaties voor landschapsontwikkeling en beheer hebben samen met Gemeente Alphen aan den Rijn een project opgezet om karakteristieke en cultuurhistorische hoogstamboomgaarden in stand te houden en nieuwe boomgaarden in te richten. Een boomgaard beslaat minimaal 500 vierkante meter en bestaat uit minimaal acht bomen.

Natuur en recreatie 7 okt. 2020 13:15

Veeroosters in Heempark worden vervangen na klachten van bezoekers

Een puppy die met zijn pootjes vastzit, mensen in een rolstoel of met een kinderwagen die er niet overheen kunnen en mensen met kleine voeten die erg op moeten letten. De veeroosters in het Heempark die vorige maand zijn geplaatst, zorgen voor vervelende situaties. Daarom worden ze binnenkort vervangen.

Natuur en recreatie 6 okt. 2020 16:59

Minibos in Park Zegersloot in gebruik genomen

Aan de noordzijde van het Alphense Park Zegersloot wordt het Irenebos aangeplant. In dit bos is plaats gemaakt voor een minibos. Maandagmiddag 5 oktober werd het bord met de naam van het nieuwe minibos onthuld.

Natuur en recreatie 2 okt. 2020 16:10

Traditionele schoonmaakactie bij Park Zegersloot afgelast

Eén van de grootste ergernissen van bezoekers aan Park Zegersloot is het afval. Daarom organiseert de Vereniging Vrienden Park Zegersloot jaarlijks een schoonmaakactie aan het einde van het zomerseizoen. Maar helaas kan de schoonmaakactie niet doorgaan in verband met de aangescherpte coronamaatregelen.

Natuur en recreatie 14 sep. 2020 17:21

Kinderen krijgen eigen boom in Tiny Forest bij Zegersloot

In maart zouden kinderen bomen planten in het kader van Nationale Boomfeestdag. Het coronavirus gooide roet in het eten, waardoor de bomen door vrijwilligers werden geplant. Maar nu is er toch een rol weggelegd voor een aantal kinderen: zij mogen de komende tijd hun eigen boom gaan volgen.

Natuur en recreatie 7 sep. 2020 14:33

Grutto te bewonderen in Bezoekerscentrum De Veenweiden

Tot vreugde van bestuur en medewerkers kon op 5 september de weidevogel de Grutto in het Bezoekerscentrum De Veenweiden begroet worden. Geen echte vogel, maar een door het historisch museum Museon tijdelijk aan het BC uitgeleend exemplaar.

Natuur en recreatie 2 sep. 2020 14:09

Houtcarvers maken kunstwerken voor Prinses Irenebos

In het Prinses IreneBos in Park Zegersloot komen vier houtsculpturen te staan. Alle sculpturen zijn gemaakt door houtcarvers en verbeelden een thema van het Prinses Irenebos.

Natuur en recreatie 27 aug. 2020 12:23

Babyboom in de Lori Landing van Avifauna

Dit seizoen is er een ware babyboom in de Lori Landing van Avifauna. Er zijn namelijk maar liefst 50 regenbooglori’s uit het ei gekropen, een stuk meer dan normaal.