Blog Opinie 7 jun. 2024 19:48

MINERVA Hulp vragen

Op facebook in de groep Allemaal Alphenaren staat een bericht. Een bericht met een vraag op hulp. Kennelijk vraagt deze facebookgebruiker vaker om hulp, want onder zijn post of iemand zijn flessen naar de glasbak wil brengen, ontstaat een hele discussie.

Blog Opinie 31 mei 2024 19:58

MINERVA Afval scheiden

Het meest opmerkelijke item op de raadsagenda van afgelopen week is de zoveelste poging om het afvalprobleem op te lossen met diftar. Nu was dit er een voor de Bühne, omdat de Alphense politiek in overgrote meerderheid geen diftar wil. En dat is al jaren heel duidelijk.

Blog Opinie 24 mei 2024 19:59

MINERVA Bezuinigen

De gemeente gaat de komende jaren bezuinigen. Op het lijstje met voorgestelde bezuinigingen staat al met al heel wat. De grootste posten zitten hands-down in het sociaal domein. En dat is op zichzelf behoorlijk zorgwekkend.

Blog Opinie 17 mei 2024 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Blog Opinie 5 apr. 2024 19:58

MINERVA Drie tientjes

Ik heb een nieuwe telefoon gekocht. Nu kun je denken: nou en? Maar het is de eerste nieuwe telefoon sinds 2012. De oude is dus antiek. En hartstikke dood. Daarom moest ik er nu echt aan geloven. Dus hoppa naar het dorp.

Blog Opinie 29 mrt. 2024 19:59

MINERVA Splinters

De Alphense politiek blijft me verbazen. Deze week verkaste raadslid Peter Versteeg van Nieuw Elan naar een eigen partij. Er zijn nu zes splinters met één raadslid en drie met twee raadsleden. Het totaal aantal partijen in de Alphense gemeenteraad is nu veertien.

Blog Opinie 22 mrt. 2024 19:59

MINERVA Buurthuizen

Vroegâh, toen niet alles beter was maar dit wel, hadden we buurthuizen in de buurt. Gewoon bij of in de basisschool. Daar was ook de speelplaats op het schoolplein, je kon er boeken ruilen van de kar van de bibliotheek en als de buurt wilde vergaderen kon dat ook gewoon. Er was koffie voor wie een praatje wilde maken en als je binnenliep waren er mensen uit een straatje verderop.

Blog Opinie 8 mrt. 2024 19:59

MINERVA Windmolens

Er heerst enige verwarring over het begrip 'windmolens'. Die zijn er namelijk in veel soorten en maten. Van kleurrijke papieren gevalletjes waar kinderen mee spelen tot de enorme gevaarten van 165 meter hoog, inclusief wieken zelfs 190 meter, die op zee staan om veel energie op te wekken.

Blog Opinie 23 feb. 2024 19:55

MINERVA Schrap die brug

De fietsbrug. Meer hoef je niet te zeggen. Iedereen weet direct dat het over de fietsburg over het Aarkanaal gaat die miljoenen teveel gaat kosten. Niet miljoenen meer, maar echt miljoenen te veel.

Blog Opinie 16 feb. 2024 19:51

MINERVA Ouden van dagen

Grijs is goud op de werkvloer. Een fantastische titel voor een motie die wil dat oude ambtenaren gewoon door kunnen werken na hun pensionering. Nu heb ik daar niet veel mee, want voor mij en veel andere Zelfstandige Professionals is die AOW-leeftijd gewoon het sein dat er extra inkomsten komen.

Blog Opinie 9 feb. 2024 19:55

MINERVA Ze pakken ons alles af

Vorige de week werd heel Alphen opgeschrikt door de mededeling dat de organisatie van de Jaarmarkt de handdoek in de ring gooit. Een tijdje geleden kondigde het bestuur aan dat de 75-ste LAURA de laatste is. De gondelvaart is al een paar jaar weg, net als de ijsbaan op het Rijnplein. Grote evenementen die het niet redden. Al wordt er met man en macht aan gewerkt om de Jaarmarkt alsnog door te laten gaan.  

Blog Opinie 2 feb. 2024 19:55

MINERVA Boodschappen

Vanmiddag was ik even boodschappen doen. Dat is op zichzelf natuurlijk totaal niet interessant. Voor mij persoonlijk wel, want ik was na drie weten genieten van bronchitis blij dat het een wandeling zonder instortingsgevaar werd.

Blog Opinie 12 jan. 2024 19:56

MINERVA Het echte leven

Ik speel al jaren een computerspel. Iets met een stad bouwen, strategisch gebouwen neerzetten, er flink op los schieten, nog flinker onderhandelen en zien uit te komen met de beschikbare, meestal gewonnen, middelen bij voorkeur diamanten. Een soort mengelmoes van SimCity, LOTR met een vleugje Magic en Duke Nukem.

Blog Opinie 15 dec. 2023 19:48

MINERVA Stille Strijd

Er staat een beeld op het Rijnplein. Tijdelijk. Maandag wordt het verplaatst naar elders. Het beeld heet Stille Strijd en vraagt aandacht voor zelfdoding onder jongeren.

Blog Opinie 1 dec. 2023 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Blog Opinie 24 nov. 2023 19:59

MINERVA Een mening

Ik vind het altijd wel grappig als mensen gepikeerd reageren op wat ik in de Minerva-blogs naar voren breng. Het is gewoon een mening en die is best ergens op gebaseerd, maar meer is het niet. Het gaat hier niet om diepgravende journalistiek. Of zo.

Blog Opinie 17 nov. 2023 19:59

MINERVA NIMBY alweer

Tijdens de raadscommissievergadering van afgelopen woensdag was als eerste een inwoner van Hoorn-West aan het woord. Hij sprak over de zorgen van het buurtje over de komst van een asielzoekerscentrum. Of die zorgen terecht zijn is een geheel ander verhaal.

Blog Opinie 10 nov. 2023 20:01

MINERVA Verkiezingen

De gemeentelijke financiën beginnen een beetje op een zwart gat te lijken. Geld verdwijnt en er komt gewoon niet genoeg bij. Maar nu staan de verkiezingen voor de deur…

Blog Opinie 3 nov. 2023 20:10

MINERVA Trek een trui aan

De woningnood is groot en de plannen om te bouwen ook. Maar er zijn wel erg veel beren op de weg. Eerst lag de provincie dwars en nu is de stroom op. En dat levert veel vermakelijke commentaren op onder de inwoners.

Blog Opinie 27 okt. 2023 21:06

MINERVA Een castellum van brons

Donderdag was ik bij de onthulling van de maquette van het eerste Romeinse castellum op het Alphense Rijnplein. Met de bouw van Albaniana is in de winter van 40/41 gestart. Bijna tweeduizend jaar later is er een bronzen aandenken geplaatst op de plek waar het allemaal begon…

Blog Opinie 20 okt. 2023 20:06

MINERVA Piramide van Maslow

De verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer gaan over bestaanszekerheid, energiearmoede, woningbouw en verschraling van lokale voorzieningen. Dat zegt Jeroen van Gool, de fractievoorzitter van ons plaatselijke CDA. Vermoedelijke melden de meeste andere partijen ook iets dergelijks.

Blog Opinie 13 okt. 2023 20:11

MINERVA Boskoop

Negen jaar na dato zijn er nog altijd een paar Boskopers die zich als een stel Calimero's gedragen als het om de ABR-fusie uit 2014 gaat. Toen het fusie-verhaal speelde was het niet gemakkelijk om de drie gemeenteraden op één lijn te krijgen. Als klap op de vuurpijl ontstond een forse ruzie over de naamgeving. Toch werd het eind goed al goed.