Blog Opinie 27 jan. 2023 20:00

MINERVA Groen hart

Er waart een petitie rond in het Zuid-Hollandse. De provincie of het rijk of de gemeente of alle drie wil namelijk ook huizen bouwen buiten de huidige bebouwing in het Groene Hart. En daar zijn alle natuurorganisaties en natuurliefhebbers tegen, in theorie dan. Vandaar die petitie.

Blog Opinie 20 jan. 2023 19:57

MINERVA Grafrust als precedent

Een politiek dingetje is de angst voor precedenten scheppen. Dat werd door het CDA naar voren gebracht tijdens een debat over grafrust. Overigens inclusief de oplossing: gewoon een regeltje toevoegen dat het echt alleen voor KNIL-militairen geldt.

Blog Opinie 16 jan. 2023 23:13

Alphen gaat geteisterd worden door rampen

Met bangmakerij kan je stemmen winnen. Boeren, gepensioneerden of mensen die prikje geen durven nemen: ze gaan massaal naar de politieke partij, die zegt hun angsten het beste te begrijpen. Heb je als politicus nog niks engs in je programma, dan verzin je gewoon wat.

Blog Opinie 13 jan. 2023 19:53

MINERVA Spare

De afgelopen weken heb ik min of meer genoten van het drama aan de overkant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De Engelse koninklijke familie versus de Sussexes a.k.a. Prince Harry en zijn vrouw de Amerikaanse actrice Meghan Markle ook wel H en M genoemd.

Blog Opinie 16 dec. 2022 20:03

MINERVA Terugblikje

Zo aan het einde van het jaar is een terugblik op van alles en nog wat wel gebruikelijk. Dat doe je privé, dat doe je vaak zakelijk en ik doe het deze keer op de Alphense politiek.

Blog Opinie 9 dec. 2022 20:00

MINERVA Feestmaand

Het is net Sinterklaas geweest en de Kerstman is zich al aan het voorbereiden. Op het dorp zie je feestelijke etalages, in het winkelcentrum kerstbomen, in de supermarkt kerstbroden, op tv kerstfilms en op facebook kerstfoto’s en kerstverhalen.

Blog Opinie 2 dec. 2022 19:59

MINERVA Framen

Ik blijf me verbazen over hoe je over exact hetzelfde onderwerp met exact dezelfde informatie toch een totaal ander gezichtspunt naar voren kunt brengen. En dan bedoel ik niet dat er een verschil van mening is over de feiten. Nee, dit gaat over framen.

Blog Opinie 25 nov. 2022 19:59

MINERVA Oranje

Nee, deze blog gaat niet over voetbal. Misschien een klein zijstraatje, maar de hoofdmoot is geweld tegen vrouwen. De overeenkomst is natuurlijk dat geweld tegen vrouwen meestal door mannen wordt gepleegd en dat voetbal meestal door mannen wordt gedaan en bekeken.

Blog Opinie 18 nov. 2022 19:59

MINERVA Anti-speculatie

Het ging in het Alphense gemeentehuis deze week over een anti-speculatiebeding. Dus over bouwen voor bepaalde bevolkingsgroepen. En dan ook zorgen dat huisjesmelkers en andere speculanten netjes buiten de pot piesen.

Blog Opinie 16 nov. 2022 13:24

Opletten geblazen!

Dat wij in rumoerige tijden leven zal je niet zijn ontgaan. Wij rollen van de ene crisis in de andere crisis. Kort gezegd, het is ronduit een bende.

Blog Opinie 11 nov. 2022 20:00

MINERVA Respect

Het gaat natuurlijk niet om het besmeurde bankje. We zijn tenslotte allemaal al zo gewend aan vandalisme, dat we dat normaal vinden. Nee. Het gaat om de onverdraagzaamheid die we ook normaal vinden.

Blog Opinie 4 nov. 2022 20:00

MINERVA Marathon

Je kunt zeggen wat je wilt van onze raadsleden, maar ze hebben wel uithoudingsvermogen. Een vergadering die maar liefst zeven uur duurt, ze draaien er hun hand niet voor om.

Blog Opinie 28 okt. 2022 20:00

MINERVA Nico loopt (niet) weg

Van de week maakte raadslid Nico de Jong bekend dat hij uit RijnGouweLokaal stapt. De familiepartij van moeder en zoon De Groot. De Jong heeft niet veel op met dictatoriaal gedrag, emotioneel gedoe en roddelpartijen over anderen. Hij staat daarin niet alleen.

Blog Opinie 21 okt. 2022 19:59

MINERVA Latijn en Grieks zijn dood

Onlangs las ik zomaar in de krant dat de vrijwillige ouderbijdrage voor middelbare scholieren een soort van bittere noodzaak is voor de scholen. Anders verschraalt het onderwijs, want dan kunnen de reisjes niet meer.

Blog Opinie 19 okt. 2022 13:23

De keuze is reuze

Nederlanders zijn nog steeds vrijgevig bleek onlangs uit een onderzoek van een grote bank. Het zit in onze genen. De keuze aan goede doelen is reuze. We willen wel geven maar we willen er ook wel iets voor terug. Voor een sticker op de deurbel, die laat zien dat je wat gegeven hebt aan de collectant, doen we het niet meer.

Blog Opinie 14 okt. 2022 19:59

MINERVA Rijke stinkerds

Soms lijkt het alsof er twee soorten mensen bestaan. Rijke mensen die allemaal een mooi groot huis kopen. En arme mensen die moeten bedelen om vier muren en een dak. De laatste groep is de groep die op de wachtlijsten van de woningbouwcorporaties staat.

Opinie 7 okt. 2022 20:00

MINERVA Feyenoord

De gemeenteraadsleden zijn het donderdagavond roerend met elkaar eens. Ze hebben géén zin in een vergadering waarin ze in twee minuten mogen vertellen wat ze van het Uitvoeringsprogramma van het nieuwe college vinden.

Blog Opinie 30 sep. 2022 19:59

MINERVA Participatie

Deze week is participatie een veel besproken onderwerp door de Alphense politieke partijen. Opvallend is dat overal het thema wordt benoemd én dat de politiek hier niet tevreden over is.

Blog Opinie 23 sep. 2022 20:00

MINERVA Politieke cultuur

Bijna de helft van de Nederlandse raadsleden vindt dat de politieke cultuur in gemeenteraden slechter is geworden. Dat is de conclusie uit een recent onderzoek. Nu valt dat in de Alphense gemeenteraad reuze mee, volgens mij zijn we er hier zelfs op vooruit gegaan.

Blog Opinie 21 sep. 2022 11:57

Handelen of wandelen?

Ik heb het er al vaker over gehad; met familie moet je wandelen en niet handelen. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan.

Blog Opinie 16 sep. 2022 19:59

MINERVA Helemaal niets

Ik zit even verlegen om een onderwerp voor deze blog. Dat komt omdat ik met mijn hoofd bij de Romeinen en The Queen zit. Over de Romeinen ging het vorige week al en de week ervoor ook, dus deze week even niet. En op nog meer geouwehoer over The Queen dan op elke nieuws- en juicyzender te zien en te horen is, zit niemand te wachten.

Blog Satire Opinie 14 sep. 2022 18:51

Ik neem wat taken over van burgemeester Spies

Raadsleden mogen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Soms zijn dat zinnige kritische vragen, maar vaak is het alleen om publiciteit te doen.

Blog Opinie 9 sep. 2022 19:59

MINERVA Oude Rijn

In het kader van Open Monumentendag: het grootste Alphense monument is de Romeinse Nedergermaanse Limes. Die is op het Alphense grondgebied 14 kilometer lang. Het is namelijk de Oude Rijn die door onze gemeente loopt.