Blog Opinie 26 feb. 2021 20:00

MINERVA Leerachterstanden

Wij als maatschappij zijn veel te veel gesteld op gemiddelden. Zodra we een gemiddelde hebben berekend, wordt dat binnen de kortste keren tot norm verheven. En iedereen die niet op de norm presteert, daar mankeert iets aan.

Blog Opinie 19 feb. 2021 20:36

MINERVA NIMBY

Not In My Back Yard. Donderdagavond in de raadsvergadering van Alphen aan den Rijn bleek weer eens waarom van politici veel meer wordt verwacht dan van de gemiddelde inwoner.

Blog Opinie 17 feb. 2021 16:02

W.C. eend

Lockdown, quarantaine, avondklok. Het kan niemand ontgaan. Ons leven wordt volledig geregeerd door het coronavirus. Behalve afgelopen weekend dan. Toen was Nederland bevangen door een andere variant, het schaatsvirus. Massaal gingen we het ijs op. De muts over de oren, de schaatsen geslepen en het verstand letterlijk en figuurlijk op nul!

Blog Opinie 12 feb. 2021 19:59

MINERVA Lichten uit

Als we nu toch met z’n allen binnen moeten blijven, kunnen dan de straatlantaarns ook uit en de lichten in tunnels en zo? Dat is goedkoper en beter voor de dieren die in de stad leven.

Blog Opinie 5 feb. 2021 19:59

MINERVA Dom stemvee

Ik snap best dat heel veel inwoners van Alphen aan den Rijn afhaken als het over politiek gaat. De vergaderingen zijn tegenwoordig een toevalstreffer als ze op tijd beginnen, als de sprekers verstaanbaar zijn en als het beeld fatsoenlijk is. Online is ongelukkig, zeg maar.

Blog Opinie 29 jan. 2021 19:59

MINERVA Demonstraties

Toen vorig jaar het coronavirus opdook hadden we niet kunnen bedenken dat het de wereld een jaar later in een stevige houdgreep zou hebben. Het griepachtige virus is niet heel erg dodelijk, veel mensen worden er amper ziek van, maar als je het goed te pakken hebt dan ben je gewoon zwaar de pineut.

Blog Opinie 22 jan. 2021 20:00

MINERVA Avondklok

Ach ja, die avondklok. Voor een heleboel mensen maakt dat helemaal niks uit. Die kwamen toch al niet buiten na 9 uur ’s avonds. Soms uit gewoonte en soms omdat er toch niets te beleven viel op straat en in de horeca.

Blog Opinie 15 jan. 2021 19:59

MINERVA Online

Ergens onderweg is het vermogen verloren gegaan om gewoon met mensen te praten, naar mensen toe te gaan en naar mensen te luisteren. Het is echter te gemakkelijk om naar de coronacrisis te wijzen. Want: ook daarvoor al werd door onze lokale overheid zwaar ingezet op digitaal online zenden.

Blog Opinie 8 jan. 2021 19:59

MINERVA Resetten

Gelukkig Nieuwjaar mensen! Erger dan 2020 kan het niet worden… En hup daar was een geheel nieuwe coronavariant die nog veel besmettelijker is en die kennelijk vooral ook door kinderen wordt verspreid. En er is nog iets.

Blog Opinie 22 dec. 2020 11:57

Niets is wat het lijkt!

Daar zaten ze dan, moeder en dochter, volledig ontredderd, radeloos, niet wetend waar ze het moesten zoeken. Ze dachten toch misschien bij mij?

Blog Opinie 18 dec. 2020 19:53

MINERVA Lockdown

De kerstvakantie is dit jaar ineens een stuk langer dan andere jaren. Officieel van nu tot over een maand door die lockdown. Voor veel mensen duurt ie trouwens al het hele jaar. Nu dan een paar weken met een gezellige kerstboom en een paar nieuwe tradities.

Blog Opinie 11 dec. 2020 20:00

MINERVA Nostalgie

Het is een utopie. Een mooie droom, te goed en te groot om waar te zijn. Deze kan zo in het rijtje megalomane projecten. Naast de glazen kas a.k.a. het stadhuis, het hippisch centrum oftewel de plaatselijke manege, de brug naar Nergenshuizen ook bekend als Maximabrug en dan nu het miniziggodrome.

Blog Opinie 4 dec. 2020 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Blog Opinie 27 nov. 2020 19:59

MINERVA Honden

Hoewel ze reuzelief en schattig zijn, zou je in een stad of dorp geen honden moeten toestaan. Mensen zijn al niet goed bestand tegen het wonen tussen vier muren in een betonnen omgeving. Dus voor honden moet je dat al helemaal niet willen.

Blog Opinie 20 nov. 2020 20:06

MINERVA Lift

Een scootmobiel is voor de gehandicapte medemens wat een fiets is voor de gezonde. Die laat je dus buiten staan en dan ga je naar binnen. Je ziet dan ook regelmatig een scootmobiel naast de deur van een winkel, netjes naast de fietsen. Dat is normaal.

Blog Opinie 13 nov. 2020 20:00

MINERVA Vuurwerk

Het ziet er naar uit dat lekker zelf vuurwerk afsteken een zachte dood aan het sterven is. Dit jaar zullen er niet veel eigen vuurwerkshowtjes te zien zijn. En als er eenmaal een verbod over de dam is volgen er meer.

Blog Opinie 6 nov. 2020 19:59

MINERVA Lokaal shoppen

In coronatijd is funshoppen geen optie. Voor de kerst ben je bijna verplicht om online je cadeautjes te bestellen. Meestal denk je dan aan bol.com en wehkamp. Maar er is een beter alternatief.

Blog Opinie 30 okt. 2020 19:59

MINERVA Eenzame kerst

'Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren' is vast de bekendste eerste regel uit een kerstlied na 'O dennenboom wat zijn je takken wonderschoon'. De alcoholist die het bij zijn vrouw verprutst heeft, is inmiddels een soort symbool van wat er allemaal mis kan gaan rond de feestdagen. De boodschap is duidelijk: alleen kerst vieren is zielig. Wat voor een etterbak je verder ook bent.

Blog Opinie 23 okt. 2020 20:01

MINERVA Bubbel

Na de Fabeltjesfuik van Arjen Lubach weten miljoenen Nederlanders dat je zomaar door een algoritme gefopt kan worden. Dat is trouwens helemaal geen nieuw verschijnsel en het geldt ook niet alleen als je de hele dag op social media rondhangt en telkens dezelfde complotten voorgeschoteld krijgt.

Blog Opinie 16 okt. 2020 20:09

MINERVA Trekpleister

In elke gemeente, dus ook hier, wordt ongeveer een kwart van de woningen gebouwd voor sociale huurders. Dat zijn mensen die minder dan een gemiddeld inkomen hebben. De woningen zijn dus niet voor Jan Modaal. Die piest namelijk precies buiten de sociale pot en moet het doen met woningen voor het middensegment.

Blog Opinie 9 okt. 2020 19:59

MINERVA 1984

Vroegâh was alles beter. Nu weten we allemaal dat dat niet helemaal waar is. De Tweede Wereldoorlog was vroeger. De Spaanse Griep was vroeger. En, 1984 was vroeger. Al bekruipt mij hoe langer hoe meer het gevoel, dat Orwell gewoon vandaag het vervolg, 2084, aan het schrijven is.

Blog Opinie 2 okt. 2020 20:01

MINERVA Mondkapje

Het dringende landelijke advies is om een mondkapje te gebruiken in publieke ruimtes. Dat lijkt mij wel een goed idee. Het zou zelfs een strak plan zijn als dat van het voorjaar al verplicht zou zijn en nu gewoon weer. Maar ja, dit is Nederland en daar heeft iedereen een grote bek dus is de politiek aan het polderen.

Blog Opinie 25 sep. 2020 19:57

MINERVA Kluisje

De chronisch zieke medemens heeft het op dit moment lastiger dan ooit. Door de maatregelen tegen corona. Vooral als je verder een soort van goed functioneert, moet je nog meer dan anders tussen alle obstakels door laveren om een enigszins normaal leven te leiden.

Blog Opinie 18 sep. 2020 19:51

MINERVA Stadsrechten

Alphen aan den Rijn is een echte stad. En nee, deze stad heeft geen stadsrechten. Net als Almere, Lelystad en Zoetermeer die niet hebben. Dat komt omdat stadsrechten een middeleeuws fenomeen zijn. De laatste keer dat stadsrechten zijn verleend, was in 1586. In 1848 zijn stadsrechten afgeschaft en uit de grondwet verdwenen.