Oud Alphen 10 sep. 2023 11:41

Oud Alphen: Het Rijnlandse oproer

Op de avond van zondag 18 april 1813 verzamelden zich dorpelingen uit Oudshoorn en Alphen bij de buitenplaats Weltevreden, net buiten Oudshoorn. Ze waren verontwaardigd over de aankondiging van een nieuwe dienstplicht en voelden de dringende noodzaak om actie te ondernemen.

Oud Alphen 27 aug. 2023 12:27

Oud Alphen: de Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat

Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van verzetsstrijder Pieter Doelman verbonden aan de straat, maar daarvoor heette de straat in het centrum de Brugstraat. Eeuwenlang vormde deze straat voor wegverkeer de verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen.

Oud Alphen 20 aug. 2023 09:25

Oud Alphen: roeiwedstrijden op de Oude Rijn

Nu varen er sloepen, grote schepen en zelfs megajachten over de Oude Rijn, maar wist je dat daar vroeger ook roeiwedstrijden werden gehouden? Dit gebeurde maar liefst honderd jaar lang.

Oud Alphen 18 jun. 2023 10:26

Oud Alphen: de legende van het spookverlaat

Tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude vind je een plek met een ietwat griezelige geschiedenis: het Spookverlaat. Het gebied dankt de naam aan een legende. Bij de sluis die ooit in het gebied te vinden was, zou het namelijk spoken.

Oud Alphen 20 mei 2023 14:03

Oud Alphen: de groei van Alphen door de jaren heen

Door de jaren heen is Alphen aan den Rijn erg gegroeid. We weten dat de Rijn een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Alphen, maar is de rivier het enige wat hieraan heeft bijgedragen? Of zijn er nog meer factoren die invloed hebben gehad?

Oud Alphen 7 mei 2023 12:28

Oud Alphen: de karakteristieke Vrouwgeestmolen

In de Heimansbuurt in Alphen aan den Rijn vind je de Vrouwgeestmolen. Deze molen is gebouwd in 1797 en zorgde bijna twee eeuwen voor het bemalen van de Vrouwgeestpolder. Al zes generaties lang zorgt dezelfde familie voor de bemaling van de molen.

Oud Alphen 26 mrt. 2023 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.

Oud Alphen 12 mrt. 2023 13:59

Oud Alphen: de familie Kloot en de Alphense pannenbakkerijen

Langs de Rijn in Alphen aan den Rijn stonden vroeger meerdere pannenbakkerijen. Maar van wie waren deze pannenbakkerijen? Een familie die een grote rol heeft gespeeld bij het in stand houden van de pannenbakkerijen in Alphen, was de familie Kloot.

Oud Alphen 26 feb. 2023 13:02

Oud Alphen: Het omloopkanaal zorgde voor minder opstoppingen rond de Alphense brug

Tot en met de 18e eeuw stond de Oude Rijn in open verbinding met de zee. In Alphen aan den Rijn zorgde dit iedere dag, tweemaal per dag, voor eb en vloed. Bij laag water stond er zo weinig water in de Rijn, dat zwaar geladen schepen de Alphense brug niet konden passeren. De schepen moesten dan wachten tot het weer hoogwater was voordat zij het centrum konden passeren.

Oud Alphen 11 feb. 2023 14:24

Oud Alphen: Alphen aan den Rijn als verbindingspunt in oorlogstijd

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Alphen aan den Rijn een belangrijke plek. Niet als strijdtoneel, maar vanwege de ligging. Doordat Alphen een belangrijk verbindingspunt vormde tussen grote steden, hadden incidenten een flinke impact.

Oud Alphen 28 jan. 2023 16:48

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Oud Alphen 14 jan. 2023 14:28

Oud Alphen: De Parel van Alphen, de Oudshoornsekerk

De Oudshoornsekerk is één van de oudste gebouwen van Alphen aan den Rijn en, volgens vele mensen, ook één van de mooiste. Het kerkgebouw wordt ook wel 'De Parel van Alphen' genoemd, en is gelegen aan de Oude Rijn. De Oudshoornsekerk is dan ook een zeer herkenbaar gebouw in Alphen aan den Rijn.

Oud Alphen 26 dec. 2022 16:37

Oud Alphen: Park Rijnstroom en Marthastichting

Naast het centrum van Alphen ligt het Park Rijnstroom. Dit park krijgt zijn naam van het huis Rijnstroom, waar ook een grote buitenplaats naast lag. Na vele eigenaren werd het park in 1895 eigendom van de Marthastichting.

Oud Alphen 17 dec. 2022 14:34

Oud Alphen: Vogelpark Avifauna door de jaren heen

Het is augustus 1949. Op verzoek van de burgemeester stelde Gerard van den Brink eenmalig zijn ‘achtertuin’ met een verzameling sierlijke vogels open voor zijn nieuwsgierige dorpsgenoten. Het publiek stroomde massaal toe.

Oud Alphen 3 dec. 2022 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Oud Alphen 19 nov. 2022 14:17

Oud Alphen: Hefbrug Gouwsluis

Als je aan Alphen denkt, denk je al snel aan de Hefbrug: een imposante constructie van bijna driekwart eeuw oud. Maar wanneer is de bekende Alphense brug gebouwd en hoe zag het bouwwerk er vroeger uit? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.

Oud Alphen 6 nov. 2022 12:16

Oud Alphen: het Hof van Alfen

Wist je dat Alphen ooit een eigen kasteel had? Dit lag aan de huidige Hoflaan in Alphen aan den Rijn. De eerste bewijzen van het bestaan van het ‘Hof van Alfen’ zijn te zien in een geschrift, daterend uit de dertiende eeuw.

Oud Alphen 15 okt. 2022 14:28

Oud Alphen: hotel Toor was ooit het glorieuze middelpunt in de omgeving

Hotel Toor startte in 1878 als herberg. Door de jaren heen groeide het uit tot een modern hotel. Jarenlang was hotel Toor hét stationshotel van Alphen aan den Rijn. Met de sloop van het hotel verdweendan ook een vertrouwd pand uit het Alphense straatbeeld.