Oud Alphen vandaag 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.

Oud Alphen 12 mrt. 2023 13:59

Oud Alphen: de familie Kloot en de Alphense pannenbakkerijen

Langs de Rijn in Alphen aan den Rijn stonden vroeger meerdere pannenbakkerijen. Maar van wie waren deze pannenbakkerijen? Een familie die een grote rol heeft gespeeld bij het in stand houden van de pannenbakkerijen in Alphen, was de familie Kloot.

Oud Alphen 26 feb. 2023 13:02

Oud Alphen: Het omloopkanaal zorgde voor minder opstoppingen rond de Alphense brug

Tot en met de 18e eeuw stond de Oude Rijn in open verbinding met de zee. In Alphen aan den Rijn zorgde dit iedere dag, tweemaal per dag, voor eb en vloed. Bij laag water stond er zo weinig water in de Rijn, dat zwaar geladen schepen de Alphense brug niet konden passeren. De schepen moesten dan wachten tot het weer hoogwater was voordat zij het centrum konden passeren.

Oud Alphen 11 feb. 2023 14:24

Oud Alphen: Alphen aan den Rijn als verbindingspunt in oorlogstijd

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Alphen aan den Rijn een belangrijke plek. Niet als strijdtoneel, maar vanwege de ligging. Doordat Alphen een belangrijk verbindingspunt vormde tussen grote steden, hadden incidenten een flinke impact.

Oud Alphen 28 jan. 2023 16:48

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Oud Alphen 14 jan. 2023 14:28

Oud Alphen: De Parel van Alphen, de Oudshoornsekerk

De Oudshoornsekerk is één van de oudste gebouwen van Alphen aan den Rijn en, volgens vele mensen, ook één van de mooiste. Het kerkgebouw wordt ook wel 'De Parel van Alphen' genoemd, en is gelegen aan de Oude Rijn. De Oudshoornsekerk is dan ook een zeer herkenbaar gebouw in Alphen aan den Rijn.

Oud Alphen 26 dec. 2022 16:37

Oud Alphen: Park Rijnstroom en Marthastichting

Naast het centrum van Alphen ligt het Park Rijnstroom. Dit park krijgt zijn naam van het huis Rijnstroom, waar ook een grote buitenplaats naast lag. Na vele eigenaren werd het park in 1895 eigendom van de Marthastichting.

Oud Alphen 17 dec. 2022 14:34

Oud Alphen: Vogelpark Avifauna door de jaren heen

Het is augustus 1949. Op verzoek van de burgemeester stelde Gerard van den Brink eenmalig zijn ‘achtertuin’ met een verzameling sierlijke vogels open voor zijn nieuwsgierige dorpsgenoten. Het publiek stroomde massaal toe.

Oud Alphen 3 dec. 2022 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Oud Alphen 19 nov. 2022 14:17

Oud Alphen: Hefbrug Gouwsluis

Als je aan Alphen denkt, denk je al snel aan de Hefbrug: een imposante constructie van bijna driekwart eeuw oud. Maar wanneer is de bekende Alphense brug gebouwd en hoe zag het bouwwerk er vroeger uit? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.

Oud Alphen 6 nov. 2022 12:16

Oud Alphen: het Hof van Alfen

Wist je dat Alphen ooit een eigen kasteel had? Dit lag aan de huidige Hoflaan in Alphen aan den Rijn. De eerste bewijzen van het bestaan van het ‘Hof van Alfen’ zijn te zien in een geschrift, daterend uit de dertiende eeuw.

Oud Alphen 15 okt. 2022 14:28

Oud Alphen: hotel Toor was ooit het glorieuze middelpunt in de omgeving

Hotel Toor startte in 1878 als herberg. Door de jaren heen groeide het uit tot een modern hotel. Jarenlang was hotel Toor hét stationshotel van Alphen aan den Rijn. Met de sloop van het hotel verdweendan ook een vertrouwd pand uit het Alphense straatbeeld.

Oud Alphen 18 sep. 2022 16:38

Oud Alphen: van paardenmarkt naar jaarmarkt

Traditiegetrouw vindt op de derde woensdag in september de Alphense Jaarmarkt plaats. Maar wist je dat deze jaarmarkt voortkomt uit een paardenmarkt? Hiervoor nemen we je ruim een eeuw mee terug in de tijd.

Oud Alphen 3 sep. 2022 16:45

Oud Alphen: de fraaie buitenhuizen in de Hoorn

In de zeventiende en achttiende eeuw was er veel welvaart, wat ervoor zorgde dat mensen een fraai buitenhuis gingen bouwen. Alphen telde destijds meer dan veertig van zulke woningen, waarvan er negen in de Hoorn lagen.

Oud Alphen 20 aug. 2022 16:18

Oud Alphen: de wijk Ecolonia als experimenteel woonerf

Wist je dat de wijk Ecolonia in de jaren ’90 ontwikkeld is als experimenteel woonerf? Het moest dienen als voorbeeldwijk voor de rest van Nederland op het gebied van duurzaam bouwen. De wijk werd zelfs geopend door Koningin Beatrix.

Oud Alphen 23 jul. 2022 14:18

Oud Alphen: roeiwedstrijden op de Oude Rijn

Nu varen er sloepen, grote schepen en zelfs megajachten over de Oude Rijn, maar wist je dat daar vroeger ook roeiwedstrijden werden gehouden? Dit gebeurde maar liefst honderd jaar lang.

Oud Alphen 10 jul. 2022 11:40

Oud Alphen: authentieke boerenhoeves in de idyllische Ridderbuurt

De Ridderbuurt. Je woonde er aan ’t voorend of ’t achterend. Ook al is de Ridderbuurt van vroeger niet meer te vergelijken met nu, het buurtschap blijft een idyllische plek met authentieke boerderijen aan de rand van Alphen.

Oud Alphen 26 jun. 2022 12:51

Oud Alphen: de rijke historie van het Schoutenhuis

Wist je dat het Schoutenhuis in de Julianastraat het oudste pand van Alphen is? Het gebouw dateert uit het jaar 1640. Tegenwoordig is het een café, maar je vindt er nog steeds authentieke onderdelen die stammen uit het bouwjaar. 

Oud Alphen 12 jun. 2022 14:25

Oud Alphen: Poedel van Dam was de fietsacrobaat van Alphen

Poedel van Dam. Wie kende hem niet? Met zijn lange grijze haren in een staart en dito snor en baard genoot Van Dam veel bekendheid. Hij wordt ook wel één van de meest kleurrijke figuren genoemd die Alphen aan den Rijn gekend heeft.

Oud Alphen 30 apr. 2022 11:50

Oud Alphen: het iconische oude raadhuis in het Burgemeester Visserpark

Na het ontstaan van de gemeente Alphen aan den Rijn in 1918 kregen de drie bestaande raadhuizen van de opgeheven gemeenten Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn en het secretariegebouw van Alphen een afzonderlijke bestemming voor de gemeenteadministratie. Het voormalige raadhuis van Alphen werd het nieuwe 'huis der gemeente'.