Politiek gisteren 10:02

Alphens buitengebied krijgt de volle aandacht

"We doen er al veel aan bij andere onderwerpen, maar nu een keer de volle en integrale aandacht voor het Alphense buitengebied", aldus wethouder Kees van Velzen. Naar aanleiding van een onderzoek naar 'ons' buitengebied is een glossy verschenen en een website gelanceerd.

Politiek 19 okt. 2021 17:21

Parkeren in centrum voortaan anderhalf uur gratis

Parkeren wordt in het centrumgebied van Alphen aan den Rijn in de parkeergarages de eerste anderhalf uur gratis. Daar staat tegenover dat parkeren in de straten duurder wordt. Dit staat in een pakket aan maatregelen om het ondernemersklimaat te verbeteren.

Politiek 16 okt. 2021 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.

Blog Politiek 15 okt. 2021 19:48

MINERVA God voor ons allen

Ik lees net in de media dat het in het Groene Hart Alphen-Stad is waar de grootste stress zit. Ruim 20 procent van de inwoners heeft er last van. Dat vind ik niet echt verbazingwekkend, want elke stad veroorzaakt stress.

Politiek 15 okt. 2021 19:08

Alphense begraafplaatsen worden optimaal ingericht

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft vastgesteld dat wethouder Gert-Jan Schotanus aan de slag kan met het meest optimale scenario voor de toekomst van de Alphense begraafplaatsen. Wel wil de raad ook natuur begraven mogelijk maken en zij wil geen tariefverhoging voor 2022.

Politiek 15 okt. 2021 18:41

"Alphen mag blij zijn met zo’n belegger voor de Sacharovlaan"

Wethouder Gerard van As is net als de gemeenteraad verrast door de verkoop van het geplande appartementencomplex aan de Sacharovlaan. Maar, de verkoop is niet per definitie negatief. "Alphen mag blij zijn met een belegger als het Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer."

Politiek 15 okt. 2021 15:29

Nieuw Van der Valk Hotel loopt forse vertraging op

Het geplande hotel langs de N11 bij de Goudse Schans van het Van der Valk concern had er al moeten staan, maar het heeft onder meer door de covid-crisis vertraging opgelopen. Nu is er echter schot in de zaak en de plannen komen in het eerste kwartaal van volgend jaar naar de gemeenteraad. Aldus wethouder Gerard van As.

Politiek 8 okt. 2021 13:04

Gemeenteraad wil begraafplaatsen optimaal opknappen

De Alphense politieke partijen vinden in meerderheid dat alle Alphense begraafplaatsen optimaal moeten worden aangepast. Er zijn nog vraagtekens bij de financiering, er worden een paar verbeterpunten gevraagd en er is een sterke wens om natuur begraven wel mogelijk te maken.

Politiek 5 okt. 2021 17:48

Gemeente wil echt bouwen langs randen van Alphen-Stad

In een brief aan de gemeente Alphen aan den Rijn meldt de provincie Zuid-Holland dat zij geen heil ziet in woningbouw in de Noordrand en in de Gnephoekpolder. De gemeenteraad schuift ondertussen steeds verder richting vooral wél bouwen op deze en andere locaties.

Politiek 5 okt. 2021 17:06

Gemeentelijke begroting voor komend jaar op de agenda

Eind oktober staat de begroting van de gemeente Alphen aan den Rijn op de agenda van de gemeenteraad. Ondanks de tekorten is er een enigszins positieve vibe, omdat de bijdrage van de Rijksoverheid hoger uit zal vallen dan gedacht. Dit is echter nog niet in de stukken verwerkt.

Politiek 1 okt. 2021 14:59

Wethouder Van Velzen trots op Nedergermaanse Limes

De gemeente Alphen aan den Rijn geeft 2 ton uit aan activiteiten in het Limesjaar 2022. De Romeinse Limes is onlangs erkend als Unesco Werelderfgoed. Binnen de gemeente lagen twee Romeinse castella als onderdeel van deze Romeinse Rijksgrens.

Politiek 1 okt. 2021 14:06

Raad stemt definitief in met bouw woningen Swaenswijkplaats

Ondanks bezorgdheid over de drie monumentale bomen langs de Swaenswijkbrug gaat de gemeenteraad akkoord met de bouw van een aantal woningen op de hoek van de Prins Hendrikstraat. Wel doet de gemeente er 'alles aan om de bomen te behouden'.

Politiek 1 okt. 2021 11:37

Woningen Korenbloemweg gaan voorlopig niet door

Woonforte heeft steken laten vallen bij de plannen voor twaalf sociale huurwoningen op een groenstrook bij de Korenbloemweg. Dat meldt wethouder Gerard van As naar aanleiding van vragen vanuit de gemeenteraad. "De omwonenden zijn onvoldoende gehoord."

Politiek 1 okt. 2021 09:24

Winkelcentrum Ridderhof kan aan verbouwing beginnen

Naast de 36 miljoen euro die de vastgoedeigenaren inbrengen, zal nu ook gemeente Alphen aan den Rijn een grote investering doen voor winkelcentrum Ridderhof in de wijk Ridderveld. Het gebied rond de Ridderhof wordt, net als het winkelgebied, in een keer naar de eenentwintigste eeuw gebracht.

Politiek 30 sep. 2021 10:50

Woningnood hoog genoeg om Gnephoekpolder te bebouwen

Hoe Alphen-Stad de woningnood op gaat lossen, is een hele goede vraag. Er is echter geen enkel 'goed' antwoord. Op dit moment is het plan voor de Noordrand in ontwikkeling en is de polder Gnephoek in onderzoek. Maar, Alphen mag van provincie Zuid-Holland alleen bouwen binnen de stadsgrenzen in inbreilocaties.

Politiek 28 sep. 2021 15:52

Woensdag overlegt politiek over bouwen in Gnephoek

Woensdagavond 29 september wordt een extra vergadering gehouden over woningbouw in de polder Gnephoek. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn had om een duidelijke stellingname van het college van burgemeester en wethouders gevraagd, maar er zijn alsnog vraagtekens bij het aanduiden als zoeklocatie.

Politiek 21 sep. 2021 16:00

Onderzoeken naar een aardgasvrije gemeente Alphen aan den Rijn

Alle gemeenten moeten voor 2050 aardgasvrij zijn. Daarvoor moet een plan worden gemaakt. In gemeente Alphen aan den Rijn worden onderzoeken gepland in de volgende wijken: Planetenbuurt, Ridderveld-West, omgeving Zeeheldenbuurt, omgeving Archeon en Boskoop-West.

Politiek 17 sep. 2021 17:36

Verder zoeken naar bestemming Oude Raadhuis met bidbook

Er wordt al een tijdje naar een nieuwe bestemming voor het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark gezocht. De Alphense raad wil dat de bestemming cultureel-maatschappelijk is en dat het gebouw in eigendom van de gemeente blijft. Nu is er een bidbook om de invulling in een stroomversnelling te brengen.

Politiek 17 sep. 2021 15:20

Werken aan nieuwe Erfgoedvisie voor Alphen aan den Rijn

Er wordt hard gewerkt aan het schrijven van een nieuwe Erfgoedvisie voor de gemeente Alphen aan den Rijn. Het plan is om binnenkort met een startnotitie te komen en na het kerstreces mag de gemeenteraad besluiten of de visie goed is.

Politiek 17 sep. 2021 14:35

Gemeente wil meer samenwerken met inwoners

De gemeente Alphen aan den Rijn wil meer met inwoners in gesprek en samenwerken. Dat moet worden verankerd zowel binnen de gemeentepolitiek als in het ambtelijk apparaat. De politiek is blij met het voorstel alhoewel het rijkelijk laat komt.

Politiek 15 sep. 2021 16:15

Ondanks tekorten komt er dit jaar geen OZB-verhoging

Er zijn veel onzekerheden binnen de gemeentelijke begroting. Elke gemeente wacht op geld van de Rijksoverheid. In de Alphense begroting zitten daarom veel PM-posten. Dat meldt wethouder Kees van Velzen. In tegenstelling tot eerdere voornemens wordt de Onroerend Zaak Belasting (OZB) echter niet verhoogd.

Politiek 15 sep. 2021 14:41

Gemeente zoekt ontwikkelaars voor zorgcentra

Wethouders Gerard van As en Han de Jager zijn op zoek naar een ontwikkelaar voor locatie Klompenmaker, locatie Bospark wordt door Woonforte ontwikkeld. Er komt op beide locaties een zorgcentrum voor 65-plussers die geleidelijk meer inpandige zorg willen afnemen.

Politiek 14 sep. 2021 17:38

Gemeente wil af van zomaar betalen voor huishoudelijke hulp

De gemeente Alphen aan den Rijn vindt dat huishoudelijke hulp voor inwoners in de WMO inkomensafhankelijk moet worden. Uit de cijfers blijkt dat sinds de invoering van een vast bedrag van 19 euro per maand het aantal aanmeldingen zeer fors is gestegen.

Politiek 11 sep. 2021 13:15

Mooi ontwerp voor megagroot distributiecentrum

Over het geplande distributiecentrum op industrieterrein Steekterpoort II werd donderdag 9 september informatie gegeven aan de Alphense gemeenteraad. Initiatiefnemer Dirk Wilschut van Stahlberg Investments deed een doekje open over de stand van zaken.