Politiek gisteren 10:31

Burgemeester Liesbeth Spies wordt voorzitter van evaluatiecommissie CDA

Het CDA vindt het na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart tijd voor reflectie en evaluatie. Het landelijk bestuur van het de verkiezingspartij heeft daarom een evaluatiecommissie ingesteld. Burgemeester van Alphen, Liesbeth Spies, neemt het voorzitterschap van de commissie op zich. 

Politiek 15 apr. 2021 17:08

Alternatief plan voor Aarhof krijgt geen voet aan de grond

Het alternatieve plan voor winkelcentrum De Aarhof wordt niet beoordeeld. "De initiatiefnemers hebben jaren de tijd gehad om als vastgoedbedrijf het winkelcentrum te kopen. Er zijn nu nieuwe eigenaren en hun plan staat op de agenda." Dat meldt wethouder Gerard van As.

Politiek 15 apr. 2021 14:29

Gemeenteraad besluit komende week over Aarhof

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zal donderdag 22 april een besluit nemen over het schetsontwerp voor winkelcentrum De Aarhof en over de aankoop van een nieuwe parkeerplaats. Als het schetsontwerp wordt aanvaard kan eigenaar SB Real Estate verder met het uitwerken van de plannen.

Politiek 14 apr. 2021 18:01

Meepraten over nieuwe kunst- en cultuurvisie

Kunst en cultuur is in de gemeente Alphen aan den Rijn een ondergeschoven kindje. Dat is geen onderbuikgevoel, maar dat wordt met cijfers aangetoond in de nieuwe cultuurvisie. Om het beleid rond kunst en cultuur op niveau te brengen, introduceert wethouder Erik van Zuylen het concept van de Kunst- en Cultuurvisie 2021-2030. En, iedereen mag meepraten.

Politiek 13 apr. 2021 17:36

City Deal geeft uitgangspunten nieuwbouw aan

Alphen aan den Rijn ondertekent de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Dit houdt in dat de gemeente de uitgangspunten voor nieuwbouw laat aansluiten bij de ambities voor duurzaamheid. De grootste ambitie is om in 2050 CO2 neutraal te zijn.

Politiek 10 apr. 2021 16:09

Komst distributiecentrum Steekterpoort nog niet zeker

De komst van een groot distributiecentrum in Steekterpoort tussen de overslagterminal en de Steekterweg is nog niet zeker. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn moet het bestemmingsplan hiervoor wijzigen. De politieke partijen zitten echter nog niet op een lijn.

Politiek 9 apr. 2021 16:26

Nieuwbouw Sacharovlaan gaat gewoon door

Ondanks bezwaren van omwonenden die hun uitzicht zien verdwijnen, zullen de plannen van ontwikkelaar Reales Development worden gerealiseerd. Aan de Dr. A. Sacharovlaan wordt het voormalige l’Orealpand gesloopt en hiervoor in de plaats komen appartementengebouwen.

Politiek 6 apr. 2021 15:33

Archeon gaat verder met ontwikkelen Scheepvaartmuseum

Wethouder Kees van Velzen meldt in een brief aan de gemeenteraad dat gemeente Alphen aan den Rijn niet langer op zal treden als trekker van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Deze rol gaat, net als voorheen, naar Archeon Novum.

Politiek 2 apr. 2021 18:08

Voor nu inzetten op verbeteren van afval verwerken

In de gemeente Alphen aan den Rijn blijft de scheiding van afval achter bij de doelstelling van de gemeenteraad. Wethouder Erik van Zuylen probeert met een voorstel voor een verbeterproces het tij te keren. Er wordt ingezet op verschillende maatregelen. De wethouder balanceert daarbij tussen effectief beleid en kostenbeheersing.

Politiek 30 mrt. 2021 16:23

Doe maar gek, want we zijn al gewoon genoeg

Het Kernteam Vitaal Stadshart heeft dinsdag 30 maart haar uitvoeringsprogramma overhandigd aan wethouder Gerard van As. Het Alphense stadshart moet aantrekkelijker worden en de sterke punten moeten worden belicht. Dit alles volgens het motto: doe maar gek, want we zijn al gewoon genoeg.

Politiek 26 mrt. 2021 16:40

Alphense zwembaden krijgt komende vijf jaar extra geld

Gekoppeld aan de verlenging van het vijfjarig contract met De Thermen 2 is een extra subsidie van 250.000 euro. Daarmee is de gemeente Alphen aan den Rijn akkoord gegaan. Net als in de commissie van 5 maart was de raad in overgrote meerderheid enthousiast.

Politiek 26 mrt. 2021 14:52

Raad blij met bouw wijkcentrum en Voedselbank

De Alphense gemeenteraad is blij met de bouw en het ontwerp voor het wijkcentrum Briljantstraat waar ook de Voedselbank onderdak in krijgt. Het gevraagde budget van bijna 2,5 miljoen euro werd dan ook verleend, unaniem gesteund door alle politieke partijen.

Politiek 23 mrt. 2021 16:24

Woningen in Rijnhaven-Oost weer stap dichterbij

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat met Vink Bouw en BPD Ontwikkeling aan de slag om tot een nieuwe woningbouwlocatie in Rijnhaven-Oost te komen. Hiervoor is een samenwerking aangegaan. Het is de bedoeling om in een vroeg stadium zekerheid te krijgen of de ontwikkeling mogelijk is.

Politiek 17 mrt. 2021 16:38

Korting op huur voor commerciële huurders gemeente

Alphen aan den Rijn gaat een huurkorting invoeren voor huurders van commercieel vastgoed dat eigendom is van de gemeente. Voor maatschappelijke huurders is dit al langer geregeld via het gemeentelijk steunfonds.

Politiek 17 mrt. 2021 16:01

Vijf woningen op terrein voormalige nertsenfokkerij

De nertsenfokkerij aan de Steekterweg is opgeheven. Op deze locatie worden nu vijf woningen gebouwd in een bosrijk gebied. Daarnaast worden drie gebouwen, aan de Steekterweg en in Aarlanderveen, omgezet in woningen.

Politiek 17 mrt. 2021 14:19

Eerdere verkiezingsuitslagen wijzen uit: stemgedrag ligt ver uiteen in Alphense wijken

Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er veel verschil zit in het stemgedrag van de ruim 2500 Nederlandse wijken. Dit geldt ook voor de wijken in Alphen. Zo ligt het stemgedrag van Ridderveld heel dicht bij het landelijke gemiddelde, terwijl Kerk en Zanen in de middenmoot valt. Lees hier hoe gemiddeld jouw wijk is.

Politiek 17 mrt. 2021 09:17

Waar in Alphen kun je stemmen?

Vandaag vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Wil je weten welk stembureau het dichtst bij jou in de buurt is? Bekijk dan het overzicht.

Politiek 14 mrt. 2021 18:30

Ton subsidie voor Huis van Duurzaamheid in bibliotheek

Bibliotheek Rijn en Venen krijgt 100.000 euro subsidie om een Huis van Duurzaamheid in te richten. Dit Huis wordt deels fysiek en deel digitaal. In het Huis van Duurzaamheid worden alle initiatieven in de gemeente bij elkaar gebracht op het gebied van duurzaamheid. Doelgroep zijn de inwoners.

Politiek 13 mrt. 2021 09:51

Woontorens naast racketcentrum Nieuwe Sloot

Racketcentrum Nieuwe Sloot wordt vernieuwd en er komt woningbouw naast het nieuwe centrum. De ruim driehonderd geplande appartementen worden in een aantal lage gebouwen langs de Rembrandtlaan gebouwd, een woontoren naast het nieuwe centrum en drie woontorens langs de President Kennedylaan.

Politiek 12 mrt. 2021 18:06

GroenLinks: CDA maakt noodsprongen door slechte peilingen

De Alphense afdeling van het CDA heeft partijgenoten uit de 2e Kamer gevraagd een motie in te dienen waarin gevraagd werd om bouwen in de Gnephoek toe te staan. Coalitiegenoot Groen Links vind dit op z'n zachtst gezegd niet fatsoenlijk.       

Politiek 12 mrt. 2021 14:27

Onderzoek naar schaatsbaan stuit op verbazing

Alphense politieke partijen reageren verbaasd op het plan van wethouder Gert-Jan Schotanus om te onderzoeken of een tijdelijke 400 meter ijsbaan mogelijk is in de gemeente. Waarom zo’n baan en waarom nu?

Politiek 12 mrt. 2021 11:28

Politiek heeft veel vragen bij woontorens op Aarhof

De Alphense politieke partijen hebben gesproken over het renovatieplan voor winkelcentrum De Aarhof in Alphen-Stad. Het plan ziet er prachtig uit, maar er zijn veel vraagtekens bij de geplande woontorens. Ze geven stadse allure en betalen de renovatie, maar zijn wel heel erg hoog.