Politiek 7 dec. 2022 16:47

Misdaad in Alphen aan den Rijn in 2022

Alphen aan den Rijn is de veiligste 100.000+ gemeente in Nederland. Burgemeester Liesbeth Spies is hier trots op. Het betekent namelijk dat de misdaadcijfers buitengewoon laag zijn. Hoe laag precies legt politiechef John Nieumeijer uit.

Politiek 7 dec. 2022 10:06

Bodegravenboog staat serieus op de agenda

De Tweede Kamer heeft dinsdag 6 februari besloten dat de Bodegravenboog een serieuze optie is om het verkeer tussen N11 en A12 af te wikkelen. De Alphense wethouder Relus Breeuwsma is heel blij met dit resultaat: "We hebben er de afgelopen periode hard aan getrokken. Nu moeten we kijken hoe we de Bodegravenboog ook echt voor elkaar krijgen."

Politiek 6 dec. 2022 18:22

Kledingbank gaat naar nieuw pand

Keldingbank Groene Hart gaat haar winkelruimte verhuizen naar de buitenrand van winkelcentrum De Aarhof. De kleding zal in de komende twee jaar worden verstrekt vanuit het voormalige pand van Bart Smit in de bocht naast de Hema.

Politiek 5 dec. 2022 12:35

PvdA Alphen wil eerder besluit over vuurwerkverbod in 2023

Vuurwerkoverlast is een terugkerend probleem overal in het land. De Tweede Kamer wil daarom ook een algeheel vuurwerkverbod en beslist daar na de jaarwisseling over. De gemeente Alphen aan den Rijn zal daarom pas in het najaar een besluit maken over de aanpak jaarwisseling 2023-2026.

Politiek 2 dec. 2022 17:40

Verschil van mening over vervuilde grond Maximabrug

Het verschil van mening tussen gemeente Alphen aan den Rijn en Manege Lone Star Western Stable over thermisch gereinigde grond bij de Maximabrug is nog niet opgelost. Wel is wethouder Relus Breeuwsma inmiddels in gesprek.

Politiek 2 dec. 2022 14:26

Zoektocht om meer woningen neer te zetten

Gemeente Alphen aan den Rijn is op zoek naar mogelijkheden om meer woningen te bouwen op dezelfde plek. Hiervoor is een Intensiveringsvisie gemaakt, waarin de mogelijkheden worden aangegeven. In Alphen-Stad blijken er een paar te zijn, voor de dorpen geldt dit niet of nauwelijks.

Politiek 2 dec. 2022 12:29

Enthousiasme bij gemeenteraad over Kop West

De Alphense gemeenteraad zal binnenkort het bestemmingsplan voor Kop West, in het Rijnhavengebied aan de Hoorn, vaststellen. Kop West is een bouwplan voor 330 woningen en 15.000 m2 bestemd voor kleine bedrijven en grote detailhandel.

Politiek 25 nov. 2022 15:17

Gemeente moet beter voor dieren zorgen

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil een aanzienlijk beter beleid voor dierenwelzijn. Daarvoor is in oktober een Initiatiefvoorstel gemaakt. Nu heeft de gemeenteraad besloten om het voorstel begin volgend jaar uitgebreid met wethouder Gert-Jan Schotanus te bespreken.

Politiek 25 nov. 2022 13:32

Raad wil onderzoek naar erfgoed Veenplas in Rietveldpolder

De Alphense gemeenteraad is niet tevreden over de voortgang van een visie op betere bescherming van het erfgoed in de gemeente. Concreet wordt om een onderzoek gevraagd naar de Veenplas. De wethouder daarentegen ziet deze plas als onderdeel van de Rietveldpolder en de plas moet in een groter geheel een plek vinden.

Politiek 25 nov. 2022 12:43

Gemeenteraad akkoord met gratis parkeren Stadshart

De eerste anderhalf uur gratis parkeren in het Alphense Stadshart 'achter de slagboom' is goedgekeurd door de raad. Wel is er verschil van mening over de gekozen financiering.

Politiek 25 nov. 2022 09:26

Overlast van vuurwerk melden, kan ook bij gemeente

In de weken voorafgaand aan de viering van Oud en Nieuw is er veel overlast van vuurwerk. Dit kan altijd al worden gemeld bij de politie, maar vanaf dit jaar zijn er meer mogelijkheden: melden van overlast kan ook bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

Politiek 23 nov. 2022 16:25

Meer bedrijven voor meer werk voor meer inwoners

"We willen meer werkgelegenheid binnen de gemeentegrenzen realiseren. Dat moet veelzijdig werk zijn", zegt Van As. "In dit rapport staat netjes op een rij wat we doen, wat we nog meer willen doen en hoe dat bijdraagt aan een betere economie."

Politiek 22 nov. 2022 18:22

Bovenbouw Scala wellicht naar Oude Raadhuis

Alphen aan den Rijn zit al jaren in haar maag met het voormalige Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark. Wethouder Gerard van As heeft geopperd om het gebouw aan het Scala College te verhuren als huisvesting voor hun bovenbouw. Nu er een idee is, moet dat met de gemeenteraad worden besproken voordat vervolgstappen worden genomen.  

Politiek 22 nov. 2022 15:59

Participatie van jongeren in politiek moet omhoog, maar hoe?

Jongeren moeten meer te zeggen hebben in de gemeentelijke politiek, dat vinden onder andere Nassim Beladel en Hugo Groeneveld van de Jongerenadviesraad. In maart ondertekenden zij, net als wethouder Gert-Jan Schotanus, een intentieverklaring om samen te gaan werken. Maar op welke manieren kunnen jongeren meedenken met de politiek?

Politiek 18 nov. 2022 16:07

Meer goedkope en sociale woningen bij nieuwbouw

De Alphense gemeenteraad wil meer nieuwbouwwoningen realiseren voor starters, senioren en nog een aantal doelgroepen. Duidelijk is dat het vaak gaat om goedkope en sociale woningen. Wat dat precies zijn en hoeveel het er moeten worden op het totale bestand is donderdag 17 november besproken in een debat over de nieuwe Doelgroepenverordening.

Politiek 18 nov. 2022 13:36

Anderhalf uur gratis parkeren in centrum

De gemeenteraad zal groen licht geven voor anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagboom' in het Alphense stadshart. Er zijn wel zorgen over wie dat zal moeten betalen en er zijn twijfels over hoe duurzaam het is om meer automobilisten naar het centrumgebied te lokken.

Politiek 11 nov. 2022 11:28

Politieke partijen blij met plan Magnolia

De nieuwbouw rond de Magnoliastraat krijgt groen licht van de gemeenteraad. De politieke partijen zijn blij met het plan en zullen tijdens de komende gemeenteraadsvergadering het bestemmingsplan goedkeuren.

Politiek 11 nov. 2022 09:17

Raad wil strakkere regels voor zelfbewoning en antispeculatie

De beleidsregel van wethouder Gerard van As om zelfbewoning en antispeculatie goed te regelen is volgens verschillende politieke partijen niet strak genoeg. "We vinden dat te weinig woningen hier onder vallen en zien graag meer dan duizend woningen waarop dit beleid van toepassing is."

Politiek 8 nov. 2022 17:30

Eerste regenboogbankje staat naast Gemeentehuis

Het eerste Alphense regenboogbankje is dinsdag 8 november van de regenboogkleuren voorzien door het college van Burgemeester en wethouders en een aantal raadsleden. Binnenkort besluit de gemeenteraad waar en hoeveel regenboogbankjes zullen volgen.

Politiek 4 nov. 2022 18:58

Algemene Beschouwingen begroting 2023

Zoals altijd als een gemeentelijke begroting wordt vastgesteld, spreken alle politieke fracties hun Algemene Beschouwingen uit. Donderdag 3 november was het zover in de gemeente Alphen aan den Rijn. Omdat het om de eerste Begroting van de nieuwe coalitie van Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 gaat, wordt veel gesproken over de politieke insteek.

Politiek 4 nov. 2022 17:14

Burgemeester steunt Doe-es-lief motie

Uit inwoners komen signalen dat de samenleving verruwt, het fatsoen verdwijnt en de lontjes korter worden. Hoewel dat in de rest van Nederland ook zo is, vindt de Alphense gemeenteraad dat hier iets aan gedaan moet worden. Burgemeester Liesbeth Spies, verantwoordelijk voor veiligheid, steunt de motie Doe-es-lief en gaat ermee aan de slag.