Politiek gisteren 16:48

De speerpunten van Nieuw Elan, VVD, CDA en D66

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben alle partijen zich sterk gemaakt voor hun eigen speerpunten. Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 zijn nu gekomen met een gezamenlijk coalitieakkoord. De vraag is dan: wat hebben zij bereikt vanuit hun eigen verkiezingsprogramma.

Politiek 19 mei 2022 18:00

Dit is het nieuwe college van burgemeester en wethouders

Het nieuwe college van Alphen aan den Rijn bestaat uit burgemeester Liesbeth Spies en wethouders Gert-Jan Schotanus, Gerard van As, Anouk Noordermeer, Gert van den Ham en Relus Breeuwsma. De wethouders worden voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering op donderdag 19 mei geïnstalleerd.

Politiek 19 mei 2022 17:00

Coalitieakkoord 2022-2026 Nieuw Elan, VVD, D66 en CDA

Donderdag 19 mei biedt formateur André de Jeu het coalitieakkoord aan in de raadsvergadering van gemeente Alphen aan den Rijn. De coalitiepartners Nieuw Elan, VVD, D66 en CDA geven hierin op hoofdlijnen inzicht in hun plannen en ambities.

Politiek 18 mei 2022 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Politiek 17 mei 2022 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Politiek 22 apr. 2022 11:50

Zonder dak boven hun hoofd zijn zij alles kwijt

De 86 bewoners van het voormalige GGZ-gebouw aan de Noorderkeerkring staan per 1 juni op straat. Dit betekent voor de meesten dat zij dakloos worden, omdat zij nergens terecht kunnen. Zonder een dak boven hun hoofd, dus zonder adres, mogen zij niet studeren, werken of stage lopen.

Politiek 21 apr. 2022 22:25

Gemeenteraad akkoord met extra geld voor vluchtelingen

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is unaniem akkoord gegaan met een extra 4,5 miljoen euro voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het geld is bedoeld voor tijdelijke woonunits en vloeit bovendien via de Rijksoverheid terug in de gemeentekas.

Politiek 4 apr. 2022 21:17

Informateur Bruins draagt stokje over aan formateur De Jeu

Informateur Bruno Bruins heeft maandag 4 april zijn verslag voor een mogelijke coalitie gepresenteerd aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Een teleurgesteld GroenLinks valt buiten de boot om het struikelblok Gnephoek. Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 zullen het stokje oppakken en onder leiding van formateur André de Jeu aan een coalitie gaan werken.

Politiek 31 mrt. 2022 09:40

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

In een anders dan anders gemeenteraadsvergadering is woensdagavond 30 maart afscheid genomen van de 'oude' raad. Na de nodige speeches werden vijf afscheid nemende raadsleden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Daarna is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Blog Politiek 28 mrt. 2022 06:59

Beste Bruno Bruins

Een open brief aan oud-minister Bruno Bruins, die informateur in Alphen aan den Rijn is geworden ter voorbereiding van een nieuw college van burgemeester en wethouders. 

Politiek 15 mrt. 2022 02:39

Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2022

Volg woensdagavond online de verkiezingsuitslagen op Alphens.nl. We berekenen gelijk de restzetels mee. Dat geeft vaak verrassende verschillen. 

Politiek 25 feb. 2022 18:38

Lijsttrekkers lanceren Alphense Stemwijzer

Tot genoegen van de lijsttrekkers van de Alphense politieke partijen kunnen, kleine, live bijeenkomsten weer normaal verlopen. Zij kwamen vrijdagmiddag 25 februari in de Raadzaal van het Gemeentehuis bij elkaar om de Alphense Stemwijzer in te vullen en voor een hapje en een drankje.

Politiek 18 feb. 2022 16:37

Visie op transitie warmte goedgekeurd door raad

De Alphense gemeenteraad gaat akkoord met de Transitievisie Warmte. Hierin wordt uitgelegd hoe de gemeente over wil gaan op een andere energiebron dan aardgas voor warmte. Er zijn verschillende pilotwijken aangewezen, de bewoners hebben inmiddels een brief ontvangen.

Politiek 18 feb. 2022 14:48

Alphen aan den Rijn krijgt jeugdlintje

Binnenkort kunnen kinderen en jongeren worden voorgedragen voor een lintje. Dit wordt in drie categorieën uitgereikt op de Internationale Dag van het Kind. Het jeugdlintje vervangt geen ‘normale’ onderscheiding, hiervoor kan iedereen in aanmerking komen.

Politiek 18 feb. 2022 11:07

Nieuwe Sloot krijgt toch indoor tennisbanen

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 17 februari unaniem besloten dat op de gronden van Racketcentrum Nieuwe Sloot woningen en een nieuw compacter racketcentrum komen. De raad vindt ook dat hier indoor tennisbanen bij horen.

Politiek 17 feb. 2022 01:33

GroenLinks kritisch op wethouder Schotanus

Het Alphense bomenpanel, een groep deskundige inwoners, is een officieel orgaan, dat de gemeente adviseert op het gebied van bomen, het kappen, onderhouden en planten daarvan. Recentelijk is een rapport verschenen met stevige kritiek naar de gemeente. 

Politiek 16 feb. 2022 16:00

Brief burgemeester Spies over locatie Archeologisch Depot

Provinciale Staten van Zuid-Holland bespreekt woensdagavond de vestigingslocatie van de nieuwbouw van het Provinciaal Archeologisch Depot. In de race zijn Katwijk en Alphen aan den Rijn. Burgemeester Spies heeft dinsdag 15 februari een brief gestuurd met een duidelijke kandidaatstelling van de gemeente.

Politiek 11 feb. 2022 15:49

Cameratoezicht in Alphen-Stad is succesvol

Het cameratoezicht in de horecagebieden Hooftstraat en Julianastraat is succesvol en zal worden voortgezet. Het is zowel volgens de gemeenteraad als volgens burgemeester Liesbeth Spies echter wel het sluitstuk van toezicht houden en handhaven.

Politiek 11 feb. 2022 10:11

Gedoe rond gebruikers tennispark Nieuwe Sloot

De plannen voor woningbouw en een nieuw racketcentrum Nieuwe Sloot lijken prima in orde. De Alphense politiek is ook zeer te spreken over hoe alles eruit komt te zien en vooral over het grote aantal woningen op deze locatie. Een onaangename verrassing is echter het gebrek aan participatie, aldus omwonenden en de tennisclub.

Politiek 11 feb. 2022 09:07

Doe een beetje sociaal met je scooter

Hoewel de overtredingen afnemen, doet wethouder Kees van Velzen toch een oproep aan scooterrijders om zich aan de regels te houden en niet door het voetgangersgebied in het centrum van Alphen aan den Rijn te rijden. De raad wil weten of er geen ergere hotspots zijn.

Politiek 4 feb. 2022 15:21

Rijnhaven-Oost wacht op verplaatsen bedrijven

De voortgang van de woningbouw in het Rijnhavengebied stagneert. De oorzaak is de trage gang van zaken bij het verplaatsen van twee bedrijven, Zandhandel Alphen aan den Rijn en Van der Bijl Mengvoerders. De bedrijven hebben een milieucategorie die niet bij woningen past.

Politiek 4 feb. 2022 14:03

Van Velzen vraagt aandacht voor schoollunches

Uit onderzoeken blijkt dat kinderen vaak slecht eten, vooral groenten en fruit ontbreken in de lunchtrommeltjes. Daarom is er pilot voor een landelijk project in Alphen aan den Rijn gehouden. Nu, na afloop van de pilot, doet wethouder Kees van Velzen verslag aan de gemeenteraad.