Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.

Romeinen 14 apr. 2024 14:22

Romein Erik de Wagt Ridder in Orde van de Ster van Italië

Alphenaar Erik de Wagt is benoemd tot Ridder in de Orde van de Ster van Italië in het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam. De voordracht én de uitreiking is gedaan door de Italiaanse ambassadeur. De Wagt zet zich al jaren in voor publieksgerichte activiteiten als Romeins herbelever in Nederland en in Italië.

Romeinen 31 mrt. 2024 12:02

Alphense Romeinen in Alphense musea

Er zijn langs 'ons' stukje Romeinse Limesgrens verschillende musea en bezoekerscentra die aandacht besteden aan het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn. In het kader van de Nationale Museumweek van 30 maart tot en met 5 april staat hieronder een kleine bloemlezing.

Romeinen 18 feb. 2024 12:28

Waarom de kerk op de locatie van het Romeinse badhuis staat

De Adventskerk staat op de locatie van het badgebouw van het Romeinse castellum Albaniana. Wanneer hier een christelijke kerk wordt gebouwd, dus wanneer er een middeleeuws dorp is ontstaan, is onbekend. Zeker is de bouw van een romaans kerkgebouw, maar een eerder kleiner Karolingisch kerkgebouw is mogelijk.

Romeinen 5 nov. 2023 11:17

Eureka-momenten in de Romeinse geschiedenis (deel 2)

Oktober was de maand van de geschiedenis en het thema in 2023 is Eureka! In dit artikel een tweede kleine bloemlezing van wat ‘onze’ Romeinen hier hebben betekend en achtergelaten. 

Romeinen 15 okt. 2023 12:12

Eureka-momenten in de Romeinse geschiedenis (deel 1)

Oktober is de maand van de geschiedenis en het thema in 2023 is Eureka! Het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn kent veel Eureka-momenten. In dit artikel een kleine bloemlezing van wat 'onze' Romeinen hier hebben betekend en achtergelaten.

Romeinen 24 sep. 2023 12:59

Romeinse opgraving langs de Alphense Limesgrens

Binnen de 14 km Romeinse grens in de gemeente Alphen aan den Rijn is er soms een kans op een archeologische opgraving. Meestal heeft dat te maken met geplande bouwwerkzaamheden. In de maand september is daarom een stukje van het Romeinse castellum in Zwammerdam blootgelegd. Woensdag 27 september is er een open dag op het opgravingsterrein.

Romeinen 17 sep. 2023 13:35

Kleine geschiedenis van Albaniana

Als het Romeinse leger de locatie voor castellum Albaniana bepaalt, is er in de wijde omtrek nauwelijks bewoning. In het smalle bewoonbare gebied langs de Oude Rijn staat een enkele boerenhoeve. Een eeuw later is het castellum gevuld met soldaten en wonen er rondom burgers in een bloeiende vicus.

Romeinen 27 aug. 2023 12:12

Lezing in Bibliotheek Rijn en Venen: Welkom in Romeins Alphen!

Waarom hebben de Romeinen in Alphen aan den Rijn een castellum gebouwd? Wat doet het Romeinse leger hier en wie wonen hier nog meer een kleine tweeduizend jaar geleden? De antwoorden op deze en andere vragen komen zondag 3 september aan de orde in Bibliotheek Rijn en Venen aan de Aarkade.

Romeinen 30 jul. 2023 12:25

Legio II Augusta en castellum Albaniana

Is er een verband tussen een beroemd Romeins legioen en een castellum in een uithoek van het Romeinse Rijk? Nee, niet rechtstreeks. Maar indirect zijn er best lijntjes te trekken. Legio II Augusta is een van de vier legioenen die Britannia veroveren in 43 en Albaniana is een van de Romeinse forten die vanaf 41 speciaal met datzelfde doel langs de Rijn is gebouwd.

Romeinen 18 jun. 2023 12:02

Waarom het Romeinse hout zo belangrijk is

Er staan geen fraaie stenen Romeinse ruïnes in het Alphense Stadshart. Toch is er veel bekend over, vooral het eerste, Romeinse castellum Albaniana. Dat komt omdat er genoeg houten onderdelen zijn gevonden in de natte bodem om goede reconstructies te maken.

Romeinen 21 mei 2023 12:21

Hoe de Kromme Aar een onbeduidend stroompje werd

Het Alphense castellum is door de Romeinen recht tegenover de monding van de Aar gebouwd. Deze veenrivier verbindt het moerassige achterland met de machtige Rijn. Vanuit Albaniana wordt zowel de scheepvaart over de brede Rijn beveiligd als de activiteit van de Frisii 'aan de overkant' bewaakt.

Romeinen 15 apr. 2023 18:00

Waar de Romeinse Rijn nog steeds dezelfde route volgt

De Rijn ontspringt in Zwitserland en mondt niet ver voorbij Alphen aan den Rijn uit in de Noordzee. De bedding van de rivier verschuift in de loop van de millennia. Maar: bij Alphen-Stad ligt de rivier al sinds de Romeinse tijd op dezelfde plek.

Romeinen 18 mrt. 2023 18:21

Romeins verleden van een stukje Omloopkanaal

Het Omloopkanaal in het Alphense stadshart is halverwege de zeventiende eeuw gegraven. Maar, het gedeelte tussen de brug van het Fossapad naar de Postkade en de Oude Rijn heeft een veel oudere geschiedenis. In de Romeinse tijd was hier namelijk ook al een geul.