Gemeente Alphen aan den Rijn

Inventarisatie gemeentelijke kunstcollectie

In het Alphense gemeentehuis zijn weliswaar verschillende wisselexposities, maar de gemeentelijke kunstwerken zijn niet goed in beeld. Daarom is een startnotitie geschreven en zal een inventarisatie worden gemaakt. Het is de bedoeling dat deze als onderlegger dienen voor verdere exposities in het gemeentehuis.

Op dit moment beheert de bode de kunstwerken op basis van persoonlijke belangstelling. De gemeente wil dit profesionaliseren. Een van de doelen is om de hele collectie te beoordelen op kunsthistorische waarde en op mate van onderhoud. Dit moet worden uitbesteed aan een speciaal hiervoor samen te stellen commissie. Hierin kunnen onder meer lokale kunstenaars, een kunsthistoricus en de gemeentelijke archivaris zitting nemen.

Samenwerking Reinwardt Academie
Het is daarnaast de bedoeling dat studenten van de Reinwardt Academie een inventarisatie van de gemeentelijke kunstobjecten maken. Als eerste omdat nu niet bekend wat er is en in welke staat het verkeerd. Daarnaast is het goed om de collectie compleet in beeld te hebben zodat een keuze kan worden gemaakt voor wisselexposities en uitleningen. Kunst kan zo ook in gemeentelijke gebouwen een plaats, bijvoorbeeld in de kamers van de wethouders en in openbare ruimten. De Reinwardt Academie moet voor stageplekken benaderd worden.

Collectie compleet
Om alle kunst in een document, digitaal en/of fysiek, te verzamelen, moet op verschillende locaties worden gekeken: het huidige gemeentehuis, het Oude Raadhuis in het Visserpark en andere voormalige gemeentehuizen, Langenroode, overige gemeentelijk vastgoed en organisaties waaraan gemeentelijke kunst is uitgeleend. Naast een complete inventarisatie van de collectie is een ander doel om alle kunstobjecten van een degelijke omschrijving te voorzien en om een afbeelding toe te voegen.

Ophangsystemen
Omdat er al eerder wisselexposities in het gemeentehuis zijn gehouden, onlangs de foto-expositie Boys in Heels, zijn er op de begane grond nabij het Werkcafé al veel ophangelementen aanwezig. Dat biedt een uitgangspunt voor komende tentoonstellingen.

Het doel van het hele project is om de kunstcollectie van gemeente Alphen aan den Rijn inzichtelijk te maken en veel beter met de inwoners te delen.

Op de foto een van de vaste kunstwerken in het Alphense gemeentehuis


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.