Kroes en Partners
Blog Opinie

Is wat krom is recht te praten?

Krijg met enige regelmaat het verwijt dat ik “dingen” onnodig moeilijk maak. Toegegeven ogenschijnlijk simpele zaken worden soms wel heel erg moeilijk opgeschreven. Met een gekke bek roep ik dan met enig sarcasme, dat het een gave is 'makkelijke' dingen moeilijk op te schrijven. Dan lijkt het nog wat, toch? Echter, soms lijken sommige zaken toch echt ingewikkelder te liggen dan dat men denkt.

Het nieuws wordt inmiddels geregeerd door corona. Ik probeer mij enigszins af te sluiten van al die berichten, van deskundigen, al of niet zelf benoemd, die menen te weten hoe het nou echt zit met dat virus. Kijk dus ook niet meer naar programma’s als Op1, Jinek en dergelijke nu daar allerlei BNZW’ers (Bekende Nederlanders Zonder Werk) hun 'wetenschappelijke' mening zitten te verkondigen over de coronacrisis.

Overigens wel bijzonder te zien dat mensen als Dries Roelvink, Marc Marie Huijbregts (u weet wel, die met die irritante stem) en niet te vergeten onze eigen Peter R. de Vries mee zitten te kakelen over dingen, waarvan ik vrees dat zij daarvan net zoveel verstand (of juist niet) hebben als ik. Over nepnieuws gesproken?

Maar tussen al het geweld van de coronaberichtgeving waren er toch verschillende zaken die opvielen en die al of niet direct verband houden met mijn werk. Zo deed onlangs de Hoge Raad een hele belangrijke uitspraak over euthanasie bij een dementerend persoon. Toen op het afgesproken tijdstip het zover was kon de patiënt zich niet meer uiten. De dienstdoende arts voerde geheel conform de reeds eerder door de patiënt opgestelde euthanasieverklaring toch de euthanasie uit. 

No Go zou menigéén zeggen. “Ben je éénmaal dement” dan is euthanasie niet meer mogelijk! De Hoge Raad besliste anders, onder omstandigheden kan dementie niet alleen een rede zijn voor euthanasie, maar is deze ook uitvoerbaar ook al is de patiënt niet meer in staat bij het einde het nog te bevestigen. Persoonlijk ben ik van mening, indien u wensen in die richting hebt, dat u een en ander zorgvuldig en regelmatig met uw (huis) arts moet bespreken. 

Eén ding was wel duidelijk, leg het goed vast! En zoals ik al eens eerder heb geschreven, het kan bij de notaris in bijvoorbeeld een levenstestament, maar is niet verplicht! In een ander geval bleek de gang naar de notaris wel noodzakelijk. 

Het Gerechtshof in Den Haag deed uitspraak in de zaak van het vakantievierende bruidspaar. Eerst overleed de vrouw ten gevolge van een voedselvergiftiging en kort daarop, op dezelfde dag, de man. Wat bleek, partijen hadden geen testament gemaakt en toen de vrouw overleed erfde de man alles omdat hij net iets langer leefde dan zijn vrouw. Na het overlijden van de man ging alles naar zijn familie en kreeg de familie van de vrouw niets. Dat is wel heel krom, zult u denken en ook wel onredelijk. 

Dat vond in ieder geval de familie van de vrouw en probeerde via de rechter de boel in hun ogen recht te zetten. Nee zei het hof, recht is recht en krom is krom en in dit geval zag de rechter niet de mogelijkheid wat krom is in de ogen van de familie van de vrouw recht te praten. Zo had de notaris het ook uitgelegd en vastgesteld in de verklaring van erfrecht. Deze pijnlijke situatie had voorkomen kunnen worden door het maken van een testament. Mocht u, ondanks de crisis, toch op vakantie willen en kunnen misschien toch iets om over na te denken?


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.