Alphens

Jaarmarkttraditie zet zich voort: Alphenaren eten massaal marketentsters

Op de derde woensdag van september gaan ze met tientallen tegelijk de toonbank over: de marketentsters. Al jarenlang zijn de Alphense Jaarmarkt en de marketentster onlosmakelijk met elkaar verbonden. En ondanks dat de traditionele jaarmarkt dit jaar niet doorgaat, vliegen ze ook dit jaar als warme broodjes over de toonbank. 

De marketentster is een ronde koek van koekbodem met daarop amandelspijs, frambozenbessenmousse en een spritskoek. De bakkers in Alphen verkopen er hiervan duizenden op de dag van de Alphense Jaarmarkt. Weken van tevoren beginnen de voorbereidingen al voor het maken van de marketentsterkoek, die nergens anders in Nederland verkrijgbaar is. Alleen de Alphense bakkers hebben namelijk het recept gekregen van bakker Koos de Graaf, die de koek in 1977 bedacht. Sindsdien is de marketentster uitgegroeid tot een heuse jaarmarkttraditie.

Het recept is in handen van vier bakkers in Alphen, maar de koeken zijn niet overal hetzelfde. Er is namelijk zeker een verschil, zo hebben de Alphense bakkers meerdere keren beaamd. De smaak, de lagen, de grootte, het is bij de ene bakker net even anders dan bij de ander. Het enige echte recept bestaat dan ook niet.

En hoe de koek aan zijn naam is gekomen? Dat heeft niks te maken met de straat Marketentster in Alphen, zoals je misschien wel zou denken. Vroeger was een marketentster een persoon die toestemming had om aan soldaten bepaalde waren te verkopen langs de weg. Tijdens de Alphense Jaarmarkt doen wij dat normaal ook met de vele kramen die langs verspreid staan door het centrum. Daarnaast is ‘mercatare’ Latijn voor ‘handeldrijven’, en heeft de figuur bovenop de koek wat weg van een ster. Dit kwam allemaal samen en zo ontstond uiteindelijk de naam marketentster.

marketentster.v1.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:14

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

Blog Op reis met Naomi gisteren 19:33

Op reis met Naomi: "het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn"

Zo, die eerste week zit erop. En wat een week is het geweest! Ik ben letterlijk alle kanten op gegaan, er zijn veel emoties voorbij gekomen die van links naar rechts en van onder naar boven gaan. En het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ik ga ook de andere kant met jullie delen. Mijn motto is immers ‘we hoeven ons nergens voor te schamen’. Daarbij houd ik van open- en eerlijkheid en transparantie.

Politiek gisteren 18:39

Lachgas op verschillende plekken voortaan verboden

Het gebruik van lachgas is voortaan verboden op een aantal locaties die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen aan den Rijn. Het gaat daarbij om beperken van hinder en beschermen van openbare orde, volksgezondheid en milieu.

Politiek gisteren 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.