Josh Walet

Jaarwisseling 2022-2023: inzet ME en ‘grimmige sfeer’ in de horeca

De jaarwisseling vraagt elk jaar weer veel inzet van de hulpdiensten. In Veiligheidsregio Hollands Midden heeft de brandweer 111 meldingen afgehandeld. Dit is aanzienlijk minder dan de 148 meldingen tijdens de vorige jaarwisseling.

“Er is door de hulpdiensten intensief met elkaar samengewerkt om een veilige jaarwisseling mogelijk te maken”, begint Veiligheidsregio Hollands Midden. “In de aanloop naar de jaarwisseling hebben gemeenten, politie, brandweer, ambulancedienst en omgevingsdiensten zich op verschillende scenario’s voorbereid, waardoor zij de drukte goed aan konden. Op de meldkamer is extra personeel ingezet om het grote aantal meldingen dat altijd tijdens de jaarwisseling binnenkomt, te kunnen verwerken.

Brandweer

Brandweer Hollands Midden heeft deze jaarwisseling, tussen 22:00 en 05:00 uur 111 meldingen afgehandeld. Ten opzichte van 148 meldingen van vorig jaar en 121 melding het jaar daarvoor, is dit een daling van het aantal incidenten.

“In Alphen aan den Rijn is brand ontstaan in een gymzaal aan de Vlietstroom nadat er vuurwerk door het raam naar binnen is gegooid. De brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen waardoor erger is voorkomen”, aldus VRHM. “Hier was een raam vernield en vuurwerk naar binnen gegooid. Door het vuurwerk was er brand ontstaan. Het raam en deur zijn afgedicht en wij doen nu onderzoek naar de verdachten die dit hebben gedaan”, vult de Alphense politie aan.

Ook heeft de brandweer in het Rode Dorp een buitenbrand geblust rond 03:00 uur. “Omstanders hebben een grote stapel pallets en afval in brand gestoken. De gemeente heeft geassisteerd om het verbrande materiaal te verwijderen”, zo laat VRHM weten.

De tekst loopt verder onder de afbeelding.

Buitenbrand rode dorp

Politie

Ook de politie heeft tijdens de jaarwisseling in Alphen aan den Rijn haar bijdrage geleverd aan een veilig verloop. In het Rode Dorp was het de hele nacht onrustig. “Er werden vernielingen gepleegd, vuurtjes gestook en ook werd er vuurwerk richting de politie/hulpverleners gegooid. Hiervoor kwam de Mobiele Eenheid om de rust weer terug te krijgen in de wijk”, vertelt Politie Basisteam Alphen aan den Rijn. “De personen in de wijk droegen bivakmutsen wat er op duidt dat ze opzoek waren naar onrust, koud was het namelijk niet!”

Bij de horeca in de Julianastraat heerste tijdens de jaarwisseling volgens de politie een ‘grimmige sfeer’. “Er waren een aantal opstootjes waardoor de politie de hele nacht druk bezig is geweest met het uit elkaar halen van dronken mensen.” Ook kreeg de politie zondagochtend een melding over een vernielde ruit bij een dierenartsenpraktijk op de evenaar. “Dit was waarschijnlijk nog een nasleep van de oud en nieuw nacht”, zo laat de politie weten.

“Verder was het rustig en heeft er over het algemeen een gezellige jaarwisseling in onze gemeente plaats gevonden”, stelt Politie Basisteam Alphen aan den Rijn.

De tekst loopt verder onder de afbeelding.

Inzet ME jaarwisseling 1.jpeg

Inzet ME jaarwisseling

Geneeskundige hulpverlening

In het oostelijke gedeelte van de regio, waaronder Huisartsenpost Midden Holland, het Groene Hart Ziekenhuis en het Alrijne Ziekenhuis vallen, was het aanzienlijk drukker dan vorig jaar. “Zo druk zelfs, dat, in overleg met het LUMC en het Groene Hart Ziekenhuis, de SEH van het Alrijne Ziekenhuis twee uur gesloten is geweest. Die sluiting is niet alleen aan de jaarwisseling toe te wijzen, er was een behoorlijke overloop vanuit de avonddienst die zorgde voor een verhoogde druk tijdens de nacht”, zo laat VRHM weten.

In Alphen aan den Rijn heeft de brandweer tijdens de jaarwisseling acht meldingen, van vooral container- en kleine afvalbranden, ontvangen. Er is één melding van een gebouwbrand gedaan. Tijdens de jaarwisseling van 2021-2022 kreeg de brandweer 16 meldingen in Alphen. Ook de polite had minder jaarwisseling gerelateerde incidenten. Tijdens de jaarwisseling van 2021-2022 kregen zij 43 meldingen, dit jaar waren dit er 20.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:32

Oranje Nassausingel wordt helemaal 50 km/u straat

De Oranje Nassausingel die vanaf de N207 Alphen-Stad invoert, wordt over de hele lengte een 50 km/u toegangsweg. De weg wordt opnieuw ingericht "Het blijft natuurlijk niet alleen bij een nieuw bord met 50", zegt wethouder Relus Breeuwsma.

Wonen en bouwen vandaag 14:52

Gemeente laat video maken over toekomst Gnephoek

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? Deze vraag klinkt al jaren in de gemeente. Inmiddels is ook de provincie én de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening betrokken. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een video laten maken die laat zien hoe zij aankijken tegen de woningbouw.

Wonen en bouwen vandaag 13:45

Beschermde waterspitsmuis zorgt voor uitstel bouw Van der Valk hotel

In oktober vorig jaar heeft de raad ingestemd met de bouw van het Van der Valk hotel. Dit hotel zal langs de N11 gebouwd worden en zal dienen als ‘landmark’ in de entreeport van Alphen aan den Rijn. Waarom de bouw nog niet begonnen is? De boosdoener is een beschermde diersoort.