Josh Walet

Jaarwisseling 'beheersbaar' maar druk verlopen voor hulpverleners in Alphen aan den Rijn

De brandweer moest deze jaarwisseling vaker in actie komen dan vorig jaar. In Alphen aan den Rijn was dit onder meer voor een uitslaande brand op de Geerestein en meerdere malen voor een buitenbrand in het Rode Dorp. Ook de politie had het druk.

"Ook dit jaar maakten de bijzondere omstandigheden vanwege de coronamaatregelen het verloop van oudjaarsavond vooraf onvoorspelbaar. Voor het tweede jaar op rij was er sprake van een lockdown, een vuurwerkverbod, de sluiting van de horeca en een verbod op evenementen en feesten. De hulpdiensten en gemeenten hebben ook dit jaar intensief met elkaar samengewerkt om een veilige jaarwisseling mogelijk te maken", aldus Veiligheidsregio Hollands Midden.

De Veiligheidsregio spreekt van een relatief rustige jaarwisseling, op enkele incidenten na. Over het algemeen hebben hulpverleners hun werkzaamheden ook veilig kunnen uitvoeren. 

Brandweer

Voor de brandweer was het een drukkere jaarwisseling. Tussen 22:00 en 05:00 uur zijn er in de hele regio in totaal 148 meldingen afgehandeld ten opzichte van 121 meldingen vorig jaar en 135 meldingen tijdens de jaarwisseling 2019 – 2020. Hoewel de brandweer in de meeste gevallen is uitgerukt voor kleinere buitenbranden, hebben zich tijdens de nieuwjaarsavond en -nacht enkele grotere incidenten in de regio voorgedaan. 

In Alphen aan den Rijn kwam de brandweer onder meer in actie voor een uitslaande woningbrand op de Geerestein. De brand was ontstaan op het balkon en sloeg vervolgens naar binnen. Meerdere woningen zijn hierbij beschadigd geraakt en bewoners moesten worden geëvacueerd. Eerder op de avond was er ook al een woningbrand vanwege een vuurpijl die een woning binnen was geschoten. Ook moest de brandweer drie keer en buitenbrand blussen in het Rode Dorp, elke keer op dezelfde plek. Uiteindelijk kwam de gemeente ter plaatse om de brandbare voorwerpen op te ruimen.

Tekst loopt door onder de foto's

Buitenbrand rode dorp jaarwisseling
In het Rode Dorp laaide nabij het bouwterrein meerdere keren hetzelfde vreugdevuur op. Foto: Josh Walet
Brand picknicktafel jaarwisseling
De brandweer moest in actie komen voor een picknicktafel die in brand stond op de Vliestroom. Foto: Josh Walet
Vuurpijl woningbrand jaarwisseling
Op de Akkerwinde vloog een vuurpijl naar binnen, wat een woningbrand veroorzaakte. Foto: Josh Walet

Politie

De politie in Hollands Midden heeft haar bijdrage geleverd aan een veilig verloop van de jaarwisseling, meldt de veiligheidsregio. "Er was nauwe samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten. De politie heeft, net als de andere hulpdiensten, een drukke nacht achter de rug maar het bleef beheersbaar. Er vonden geen grootschalige openbare orde verstoringen plaats." In Alphen aan den Rijn moest de politie deze jaarwisseling 43 keer in actie komen voor jaarwisseling gerelateerde incidenten. Vorig jaar ging het om totaal 26 incidenten.

Geneeskundige hulpverlening

Over het geheel genomen was het tussen 22:00 en 05:00 uur rustiger dan voorgaande jaren bij de drie ziekenhuizen en drie huisartsen posten in de regio. "Alleen in het LUMC was het drukker dan normaal met ook ernstiger vuurwerkletsel. Onder andere het aantal jongeren met zwaar letsel valt op nadat zij bijvoorbeeld vuurwerkbommen in de hand hebben gehouden, waardoor handen en ogen zwaar beschadigd zijn. In totaal zijn er zes personen met vuurwerk letsel in behandeling genomen. De ziekenhuizen Alrijne en Groene Hart hebben net zoals vorig jaar geen slachtoffers voor letsel als gevolg van vuurwerk in behandeling genomen. De beoogde ontlasting van de zorg door het verbod op vuurwerk is hiermee in Hollands Midden bereikt."

Bushokje vuurwerk kapot


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.