PR DJI

Jan van Luxemburgprijs uitgereikt aan vader-voorleesproject PI

Vaders die vanuit de gevangenis hun kinderen een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan, daar draait het om bij het vader-voorleesproject van de PI Alphen aan den Rijn. Dit bijzondere project, dat al dertien jaar bestaat, heeft onlangs de Jan van Luxemburgprijs gewonnen. 

Met het prijzengeld en bijdragen van diverse sponsoren heeft een groepje gedetineerden van de PI een boekje samengesteld met verhalen, gedichten en tekeningen voor kinderen van gedetineerde ouders getiteld ´Zitten, Lezen & Schrijven. Originele kinderverhalen uit de gevangenis´. Op 20 juni is het 1e exemplaar van dit boekje in de PI uitgereikt aan kinderboekenschrijfster Wilma Geldof.

Voor gedetineerde ouders is het helaas niet vanzelfsprekend dat zij ’s avonds hun kinderen voorlezen, terwijl zij toch al moeite hebben om goed contact te houden met het thuisfront. Vandaar dat de toenmalige pastor van de Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn in 2005 met vrijwilligers
opnamen ging maken van voorlezende gedetineerden. Zijn opvolger, gevangenispastor Jan Lange, is daarmee doorgegaan, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers. Elke maand maken tien tot vijftien gedetineerde mannen/vaders gebruik van de mogelijkheid om een verhaaltje voor te lezen aan hun kind(eren) thuis. Op de bewuste dag nemen de vaders plaats voor de camera, richten het woord tot hun kinderen en lezen vervolgens voor uit een zelfgekozen kinderboek. De opnames worden op een DVD gebrand en opgestuurd naar het thuisadres. Kinderen en ouders zijn reuze blij met dit initiatief, want het draagt bij aan het behoud van de band tussen vaders en hun kind(eren). Sinds 2008 is het project uitgerold naar vele andere PI’s in het hele land. Pastor Jan Lange: “Het is van belang de liefde tussen ouder en kind zo goed mogelijk in tact te houden, juist tijdens iemands detentie als de afstand zo groot is.”

Toen bekend werd dat het voorleesproject de Jan van Luxemburgprijs zou winnen, kwam één van de voorlezende gedetineerde vaders op het idee om medegedetineerden in Alphen te vragen een aantal voorleesverhaaltjes, teksten, gebeden en liedjes te maken en die bijeen te brengen in een nieuw te maken voorleesboek, dat weer gebruikt kan worden bij dit project in andere gevangenissen in het land. Dit plan leverde ruimschoots materiaal op, zowel qua tekst en beeld, waardoor een eigen kinderboek tot stand is gekomen. Met behulp van vele sponsoren zijn 2000 boekjes gedrukt die de komende periode zo breed mogelijk worden verspreid. Plaatsvervangend vestigingsdirecteur Theo Tromp: “Het voorleesproject is eigenlijk geen project meer, maar een vast onderdeel van onze organisatie geworden. Ik ben zeer trots dat we hier erkenning voor krijgen in de vorm van deze mooie prijs. De band tussen ouder en kind wordt in de jonge jaren van het kind gevormd en blijft de
rest van iemands leven belangrijk. Dit mooie boek draagt daar nog verder aan bij.”

Jan van Luxemburg Programma
Het Jan van Luxemburg Programma reikt jaarlijks een prijs uit aan een initiatief dat leesplezier bij jong en oud bevordert. Het Programma is geïnitieerd ter nagedachtenis aan Jan van Luxemburg (1936-2012), een literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam die als geen ander mensen kon stimuleren om te lezen. Aan de prijs is onder meer een bedrag van € 1500,- verbonden dat is bestemd voor een promotie-activiteit ten behoeve van het winnende initiatief. Voorzitter Madeleine Kasten: “Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind en het stimueert de fantasie. Een kind dat zijn ouder mist, moet dit aspect van de opvoeding ook missen. Het vadervoorleesproject kan deze leegte opvullen en zorgt er voor dat vader en kind toch nog samen op avontuur kunnen gaan.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 15:12

‘State of the art’ woonplezier in de Kloostertuinen

In Alphen aan den Rijn is het mooi, rustig en centraal wonen. Dat kan bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijk Burggooi, waar binnenkort het project Kloostertuinen fase 3 verrijst. Alle woningen krijgen hier een warmtepomp en zijn volledig gasloos.  

Politiek vandaag 14:52

Nieuw Elan viert 10-jarig bestaan

Maandag 23 september bestaat Nieuw Elan 10 jaar. Met de politiek ervaren Gerard van As als kartrekker, werd in 2009 een lokale politiek partij opgericht. Een decennium later is de partij de grootste in Alphense gemeenteraad en heeft zij 2 wethouders in het college. 

Evenementen vandaag 13:01

Line up Das Winterfest & Winterlake bekend

Alphen krijgt een nieuw festival. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 vindt Das Winterfest & Winterlake plaats op evenemententerrein De Bijlen. Vandaag is de line up bekend gemaakt!  

Horeca vandaag 12:03

Officiële opening Knøss

Sinds 5 juli is er op de Van Mandersloostraat een nieuw restaurant geopend: Knøss. Vandaag op 21 september om 10:00 uur verzorgde niemand minder dan burgemeester Liesbeth Spies de officiële opening van het Scandinavische restaurant.