Dierenambulance Alphen aan den Rijn e.o.

Jonge zwaan slikt vishaak in, brandweer schiet te hulp

Maandagochtend werd de brandweer opgeroepen om naar het Europapark in Alphen aan den Rijn te komen. Daar verkeerde een zwaan in de problemen.

“De vogels, en dan met name de watervogels, hebben het zwaar deze zomer. Vogelgriep, botulisme en sinds kort vergt ook de extreme blauwalg de nodige slachtoffers”, zegt de dierenambulance. “Maandagochtend kregen we een melding die niets met bovenstaande te maken had, maar net zo dodelijk bleek te zijn. En dit keer door toedoen van de mens, wat het eigenlijk nog triester maakt.”

Zwaan uit het water halen

Het ging om een jonge zwaan die in het Europapark zwom. De zwaan bleek een vishaak ingeslikt te hebben, wat voor de nodige verwondingen had gezorgd. De dierenambulance riep de hulp in van de brandweer om de zwaan naar de kant te halen.

Dit werd eerst geprobeerd met een brandweerslang, maar dat werkte niet. Daarop zijn duikers van de brandweer het water ingegaan. Ook dat werkte niet. Uiteindelijk lukte het de medewerkers van de dierenambulance om de zwaan op het droge te krijgen.

Geen goede afloop

Onderzoek bij de dierenarts bracht helaas geen goed nieuws voor de jonge zwaan. “De haak zat in zijn/haar maag en had zodanig veel schade aangericht dan inslapen de enige diervriendelijke optie was”, laat de dierenambulance weten.

De dierenambulance doet daarom de volgende oproep: “Buiten de discussie over wel of niet vissen, waar iedereen zijn eigen menig over heeft, willen wij vissers graag oproepen om hun spullen op te ruimen. Dit staat overigens ook in de gedragscode van Sportvisserij Nederland.”

zwaan vishaak -.JPG


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.