Soof de Vos

Jongeren doen hun verhaal over somberheid, angst en stress via #LieveHugo: “Help, doe iets”

Op Instagram werden onder de hashtag ‘LieveHugo’ afgelopen week veel berichten gedeeld over de zorgen die jongeren momenteel ervaren door de coronacrisis. Ook de Alphense Soof de Vos deelde haar verhaal. “Het is genoeg geweest. Mijn geduld is op.”

Met vrienden afspreken, experimenteren en je afzetten tegen je ouders. Dat hoort bij jong zijn. “Tieners hebben veel behoefte aan prikkels, aan spanning én sociaal contact. Ze moeten ontdekken wie ze zijn, wie ze willen zijn en waar hun grenzen liggen, ook door er overheen te kunnen gaan”, zei ontwikkelingspsycholoog Yvonne van den Berg van de Radboud Universiteit tegen RTL Nieuws. Maar dat is in deze tijd lastig. Het gevolg? Veel somberheid, angst en stress.

Op social media doen jongeren hun verhaal onder de hashtag ‘LieveHugo’. Daarin vragen demissionair minister Hugo de Jonge naar hen te luisteren. Expliciet vragen ze om hulp, want de wachtrijen om professionele hulp te krijgen zijn inmiddels aardig opgelopen. Het initiatief kwam van Milou Zour, zij deelde via @tering.teef haar zorgen.

Prestatiedruk

Ook de Alphense Soof deelde haar bericht via haar Instagramaccount @soofdevos. Hierin vertelt Soof hoe teleurgesteld ze is in de manier waarop de GGD en het kabinet in deze crisis met jongeren omgaan. “Er wordt gezegd, ‘we doen het voor de zorg’, ‘IC-medewerkers ervaren stress’, en ‘we doen het voor de ouderen’, maar wanneer gaan we het doen voor de jongeren? Wanneer wordt er aandacht besteed aan mijn stress?”

Sinds het onderwijs op afstand wordt gegeven, missen jongeren het sociale aspect. In plaats daarvan kijken ze nu dagen naar een scherm. “In de ochtend word ik wakker, ik heb net geslapen maar ondanks dat ben ik moe. Ik pak mijn iPad of laptop en kijk vervolgens 7,5 uur naar mijn scherm. Is dit dan genoeg? Nee hoor, daarna maak ik nog 3 uur huiswerk. Dat is 10,5 uur school op een dag, ruim 55 uur in de week (als je het weekend ook nog meetelt). Dat is toch bizar?”

Daarnaast ervaren ze veel druk om nog goed te moeten presteren in deze tijd, terwijl de wereld op zijn kop staat. En dat is uitputtend. “Ik val tijdens het avondeten bijna in slaap. Tussen 18:00 en 20:00 uur lig ik te slapen, om vervolgens van 20:00 tot 22:00 uur nog huiswerk te maken. Daarna ga ik weer naar bed, maar in slaap komen lukt niet. In mijn hoofd is het veel te druk.”

Wachten op hulp

Jongeren wordt aangeraden om hulp te zoeken voor de zorgen die zij hebben, alleen dat blijkt in de praktijk lastig. Er zijn vaak lange wachttijden. “Maar over dertig weken - want zolang duurt het voordat ik hulp krijg - is het toch echt al te laat”, zegt Soof. “Ik werd laatst gebeld door een wanhopige vriendin. Ze kwam in de wachtrij van 113, of ze nog éven geduld wilde hebben.”

Ondanks dat Soof wel mensen in haar omgeving heeft, ervaart ook zij zorgen en stress. “Ik heb ontzettend veel geluk met de mensen om mij heen, die me dag en nacht steunen. Maar ondanks dat red ik het niet meer”, zegt ze. Daarom richt ook zij zich tot De Jonge: “Lieve Hugo, ik ben op. Mijn hele generatie staat op omvallen.” Ze sluit af met een noodkreet: “Help, doe iets.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.