Jongeren komen af op protestactie, grote rel lijkt uit te blijven

Er hangt een grimmige sfeer op het Rijnplein. Tientallen jongeren zijn afgekomen op de oproep die op social media rondging om maandagavond naar het Rijnplein te komen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Vernielingen lijken uit te blijven. 

De jongeren hebben zich rond de klok van 19:00 uur met tientallen tegelijk verzameld in de omgeving van het Rijnplein en de Julianastraat. Ze dragen veelal donkere en bedekkende kleding. De politie is ook aanwezig in het centrum om ervoor te zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt. Tot nu toe is de sfeer grimmig, maar er worden geen vernielingen aangericht zoals eerder gebeurde in steden als Eindhoven en Urk, wel wordt er af en toe geschreeuwd. Rond 19:45 uur werd er ook vuurwerk afgestoken. 

Tekst loopt door onder de foto

Protestactie rijnplein

UPDATE 20:15 uur: de sfeer blijft grimmig. De politie heeft er inmiddels voor gezorgd dat de demonstranten het Rijnplein hebben verlaten. Dit betekent echter niet dat de jongeren het centrum hebben verlaten. Ze begeven zich nu iets verderop in de Van Mandersloostraat. Ook wordt er vuurwerk gegooid. Extra eenheden van de politie zouden ook onderweg zijn naar het centrum. 

UPDATE 20:38 uur: de politie verzoekt iedereen om het centrum te verlaten, ook met het oog op de avondklok die bijna ingaat. 

UPDATE 21:15 uur: de groep jongeren is het centrum uitgedreven door de politie. Inmiddels is de rust wedergekeerd in het centrum. Grote problemen zijn uitgebleven. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht. 

Tekst loopt door onder de foto

Protestactie rijnplein

Protestactie Rijnplein

Huiverig

Ramon Hagen, voorzitter van de winkeliersvereniging van het Rijnplein, liet eerder vandaag al weten dat hij hoopt dat het mee zal vallen. “We willen niet dat de situatie die zich in Eindhoven heeft afgespeeld, zich herhaalt in Alphen”, zegt hij. Hagen is angstig wat zich af zal spelen op het Rijnplein. “We zijn heel huiverig voor wat er staat te gebeuren. Het mag dan wel beginnen als vreedzaam protest, maar er zijn altijd wel een paar sensatiezoekers bij. Daarom wil ik ook een beroep doen op ieders gezond verstand. Protesteren is prima, maar breng ons niet nog verder in de problemen. We hebben het als ondernemers allemaal al zo zwaar op dit moment.”

Foto: Josh Walet 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.