Hoe ziet een fijne én duurzame chillplek eruit? Die vraag stond centraal op dinsdag 13 mei, toen meer dan 120 leerlingen van Yuverta hun ontwerpen presenteerden voor een ontmoetingsplek in de toekomstige woonwijk Gnephoek. De ideeën varieerden van kabelbanen en vuurkorven tot groene oases met waterpartijen en klimmuren. En dat alles met oog voor duurzaamheid.
Tijdens lessen maatschappijleer verdiepten de leerlingen zich in thema’s als biodiversiteit, klimaatadaptatie en materiaalgebruik. Want wat maakt een plek aantrekkelijk én toekomstbestendig? Hoe zorg je voor voldoende schaduw in de zomer, droge voeten bij hevige regenval en een inrichting die niet snel vervuilt? Het resultaat: ruim dertig creatieve ontwerpen met verrassende oplossingen en originele invalshoeken.
Kunstgras of écht gras?
In de presentaties kwamen allerlei discussies naar voren: is kunstgras duurzamer dan echt gras? Moet je kunnen klimmen en vies worden, of liever schoon thuiskomen? Wordt het een plek voor jonge kinderen overdag en voor jongeren ’s avonds? Met zoveel ideeën ontstonden er waardevolle gesprekken tussen leerlingen, docenten en aanwezige medewerkers van Gemeente Alphen aan den Rijn.
De tekst loopt door onder de afbeelding.
Inspiratie voor het masterplan
Medewerkers van Gemeente Alphen aan den Rijn waren onder de indruk van de presentaties en nemen de ideeën mee als inspiratie voor het masterplan van de Gnephoek. Want wie weet er nu beter wat jongeren nodig hebben dan jongeren zelf?
Dit project is onderdeel van een breder educatief programma waarbij drie Alphense scholen – Yuverta, het Groene Hart Lyceum en het Ashram College – ontwerpen maken voor de toekomstige woonwijk. Naast de chillplek werken leerlingen aan duurzame woningen en het ontwerp van de wijk als geheel. Eind juni zijn de mooiste ontwerpen te zien in het gemeentehuis van gemeente Alphen aan den Rijn.
Meer over Gnephoek
De wijk Gnephoek wordt een bijzondere combinatie van wonen en natuur. In totaal komen er zo’n 5.500 nieuwe woningen, waarvan 60% betaalbaar en wordt er 60 hectare nieuw natuurgebied aangelegd. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, wateropvang en toekomstbestendigheid. De samenwerking tussen Gemeente Alphen aan den Rijn en vier grote ontwikkelaars (AM, BPD, VolkerWessels en Van Omme & De Groot) vormt de basis voor deze nieuwe wijk, die aan de rand van gemeente Alphen aan den Rijn verrijst.