Jippe Groenendijk

Josh Walet (27) tien jaar fotograaf voor Alphens.nl: “Ik houd van de afwisseling in mijn werk”

Een auto die over de kop slaat, een gedetineerde die uit de gevangenis probeert te ontsnappen en de Alpe d’HuZes in Frankrijk: Josh Walet was erbij. Al tien jaar lang maakt Josh foto’s voor Alphens.nl. “Ik heb mezelf hier omhoog kunnen werken.”

De 27-jarige Josh Walet begon als vijftienjarige met fotograferen, gefascineerd door hoe het Ridderhofdrama in beeld werd gebracht. “Met een groepje jongens gingen we af op de persmeldingen, de P2000”, vertelt Josh. “Als er dan iets gebeurde maakten we een foto, en dat was dat. Veel meer deden we er niet mee.” Hoewel het groepje steeds kleiner werd bleef Josh doorgaan met fotograferen.

Vaste fotograaf Alphens

“Alphens.nl had destijds nog geen fotograaf en vroegen mij om foto’s. Zij waren toen ook nog in een opstartende fase, dus we zagen dat we elkaar konden versterken. Sindsdien ben ik de vaste fotograaf voor Alphens.nl”, aldus Walet. In 2015 was Josh aanwezig bij het ‘brugdrama’ bij de Julianabrug. “Vanaf toen is mijn ontwikkeling en carrière als fotograaf eigenlijk heel snel gegaan.” In 2016 zegde hij zijn baan op om fulltime als fotograaf aan de slag te kunnen. 

Dagelijks gaat Josh af op nieuwstips en calamiteiten om Alphen te voorzien van nieuws, maar dat is volgens hem niet het enige wat zijn werk leuk maakt. “Ik vind alles leuk: van boven op een incident staan om echt het nieuws te verslaan tot aan langsgaan bij mensen om ze op de foto te zetten voor een achtergrondverhaal. De afwisseling is het leukst”, legt hij uit.

Foto overzicht

De afgelopen jaren heeft Josh veel vast mogen leggen. Hij heeft de tien foto's die hem het meest zijn bijgebleven van de afgelopen tien jaar op een rijtje gezet. In 2013 maakte Josh een foto van een automobiliste die in het Omloopkanaal belandde bij de Paradijslaan. Op de foto is te zien hoe brandweerduikers haar uit haar auto helpen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2013.jpg

Een 27-jarige man probeerde in 2014 in het centrum een ruzie te sussen. Hierbij werd hij neergestoken en overleed hij later in het ziekenhuis. De dader is later vrijgesproken door de rechtbank.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2014.jpg

Een gebeurtenis die veel Alphenaren zich nog goed kunnen herinneren: het kraanongeluk in 2015. Hierbij vielen bouwkranen op huizen in de Hooftstraat.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2015.jpg

In 2016 mocht Josh Walet mee met Team Alphen d’Huzes. Zij fietsen de Alpe d’HuZes in Frankrijk en haalden ruim 148.000 euro op. “Dit is wel één van de hoogtepunten uit mijn carrière geweest”, vertelt Josh trots.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2016.jpg

Het Zomerspektakel is een jaarlijks terugkerend evenement waar Josh al veel artiesten heeft mogen fotograferen. In 2017 legde hij Joshua Nolet van Chef’Special vast.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

zomerspektakel

In 2018 vond een brute moord plaats in een kantoorpand aan de Ondernemingsweg. Ook hier was Josh één van de eersten op de plaats delict. Het hoger beroep van verdachte Rik B. loopt nog steeds.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2018.jpg

Eén van de meest bijzondere plaatjes is een rijdend huis. In 2019 werd deze woning in de Prins Hendrikstraat verplaatst.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2019.jpg

Ook 's nachts gaat het werk van Josh door, zoals bij de grote brand die proto in de as legde in 2020.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2020.jpg

Ook de coronacrisis kan in dit rijtje niet ontbreken. In 2021 plaatste de Gemeente cirkels in het Zegersloot gebied om tijdens het recreëren afstand te houden.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2021.jpg

In 2022 probeerde een gedetineerde uit de gevangenis te ontsnappen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2022.jpg

De jaarfoto van 2023 werd al op de eerste dag van het jaar gemaakt. Tijdens oud en nieuw moest de ME ingrijpen in het Rooie Dorp.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2023.jpg

Hoe Josh de toekomst voor zich ziet? “Ik werk nu heel veel regionaal en ik hoop toch meer landelijk of zelfs internationaal te kunnen gaan werken. Dat is heel jammer voor de lezers van Alphens.nl, maar voor mijn eigen ontwikkeling zou dat fantastisch zijn”, aldus Josh. “De gevolgen van een natuurramp vastleggen lijkt me bijvoorbeeld heel indrukwekkend.” Goed nieuws voor onze lezers: Josh zal nog gewoon bij Alphens.nl blijven werken.

Daarnaast is Josh bezig met zijn tweede boek: Alphen aan den Rijn in Vogelvlucht. Wil je meer weten over het boek? Houd Alphens.nl de komende week goed in de gaten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.

Politiek gisteren 18:13

Zorg over Lint Lagewaard en Landlustweg bij woningbouw in Gnephoek

De omwonenden van de groene Gnephoekpolder zijn zeer geïnteresseerd in de plannen voor woningbouw. Het Gnephoekberaad, Dorpsoverleg Koudekerk en Stichting Landschappelijk Lint Lagewaard en Landlustweg spraken in tijdens de commissievergadering van 28 september. Zij benadrukken allemaal de cultuurhistorische waarde van het Lint.

Politiek gisteren 17:03

Sociaal plan voor woonwagenbewoners Marokkostraat

De gemeenteraad zal in haar vergadering van 12 oktober instemmen met een sociaal plan voor de woonwagenbewoners in de Marokkostraat. Al in 2018 is besloten dat de wagens moeten verhuizen, omdat er te grote verzakkingen zijn. Nu is een sociaal plan gemaakt om de bewoners te ondersteunen bij hun verhuizing.