Jippe Groenendijk

Josh Walet (27) tien jaar fotograaf voor Alphens.nl: “Ik houd van de afwisseling in mijn werk”

Een auto die over de kop slaat, een gedetineerde die uit de gevangenis probeert te ontsnappen en de Alpe d’HuZes in Frankrijk: Josh Walet was erbij. Al tien jaar lang maakt Josh foto’s voor Alphens.nl. “Ik heb mezelf hier omhoog kunnen werken.”

De 27-jarige Josh Walet begon als vijftienjarige met fotograferen, gefascineerd door hoe het Ridderhofdrama in beeld werd gebracht. “Met een groepje jongens gingen we af op de persmeldingen, de P2000”, vertelt Josh. “Als er dan iets gebeurde maakten we een foto, en dat was dat. Veel meer deden we er niet mee.” Hoewel het groepje steeds kleiner werd bleef Josh doorgaan met fotograferen.

Vaste fotograaf Alphens

“Alphens.nl had destijds nog geen fotograaf en vroegen mij om foto’s. Zij waren toen ook nog in een opstartende fase, dus we zagen dat we elkaar konden versterken. Sindsdien ben ik de vaste fotograaf voor Alphens.nl”, aldus Walet. In 2015 was Josh aanwezig bij het ‘brugdrama’ bij de Julianabrug. “Vanaf toen is mijn ontwikkeling en carrière als fotograaf eigenlijk heel snel gegaan.” In 2016 zegde hij zijn baan op om fulltime als fotograaf aan de slag te kunnen. 

Dagelijks gaat Josh af op nieuwstips en calamiteiten om Alphen te voorzien van nieuws, maar dat is volgens hem niet het enige wat zijn werk leuk maakt. “Ik vind alles leuk: van boven op een incident staan om echt het nieuws te verslaan tot aan langsgaan bij mensen om ze op de foto te zetten voor een achtergrondverhaal. De afwisseling is het leukst”, legt hij uit.

Foto overzicht

De afgelopen jaren heeft Josh veel vast mogen leggen. Hij heeft de tien foto's die hem het meest zijn bijgebleven van de afgelopen tien jaar op een rijtje gezet. In 2013 maakte Josh een foto van een automobiliste die in het Omloopkanaal belandde bij de Paradijslaan. Op de foto is te zien hoe brandweerduikers haar uit haar auto helpen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2013.jpg

Een 27-jarige man probeerde in 2014 in het centrum een ruzie te sussen. Hierbij werd hij neergestoken en overleed hij later in het ziekenhuis. De dader is later vrijgesproken door de rechtbank.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2014.jpg

Een gebeurtenis die veel Alphenaren zich nog goed kunnen herinneren: het kraanongeluk in 2015. Hierbij vielen bouwkranen op huizen in de Hooftstraat.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2015.jpg

In 2016 mocht Josh Walet mee met Team Alphen d’Huzes. Zij fietsen de Alpe d’HuZes in Frankrijk en haalden ruim 148.000 euro op. “Dit is wel één van de hoogtepunten uit mijn carrière geweest”, vertelt Josh trots.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2016.jpg

Het Zomerspektakel is een jaarlijks terugkerend evenement waar Josh al veel artiesten heeft mogen fotograferen. In 2017 legde hij Joshua Nolet van Chef’Special vast.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

zomerspektakel

In 2018 vond een brute moord plaats in een kantoorpand aan de Ondernemingsweg. Ook hier was Josh één van de eersten op de plaats delict. Het hoger beroep van verdachte Rik B. loopt nog steeds.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2018.jpg

Eén van de meest bijzondere plaatjes is een rijdend huis. In 2019 werd deze woning in de Prins Hendrikstraat verplaatst.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2019.jpg

Ook 's nachts gaat het werk van Josh door, zoals bij de grote brand die proto in de as legde in 2020.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2020.jpg

Ook de coronacrisis kan in dit rijtje niet ontbreken. In 2021 plaatste de Gemeente cirkels in het Zegersloot gebied om tijdens het recreëren afstand te houden.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2021.jpg

In 2022 probeerde een gedetineerde uit de gevangenis te ontsnappen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2022.jpg

De jaarfoto van 2023 werd al op de eerste dag van het jaar gemaakt. Tijdens oud en nieuw moest de ME ingrijpen in het Rooie Dorp.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2023.jpg

Hoe Josh de toekomst voor zich ziet? “Ik werk nu heel veel regionaal en ik hoop toch meer landelijk of zelfs internationaal te kunnen gaan werken. Dat is heel jammer voor de lezers van Alphens.nl, maar voor mijn eigen ontwikkeling zou dat fantastisch zijn”, aldus Josh. “De gevolgen van een natuurramp vastleggen lijkt me bijvoorbeeld heel indrukwekkend.” Goed nieuws voor onze lezers: Josh zal nog gewoon bij Alphens.nl blijven werken.

Daarnaast is Josh bezig met zijn tweede boek: Alphen aan den Rijn in Vogelvlucht. Wil je meer weten over het boek? Houd Alphens.nl de komende week goed in de gaten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.