Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

Junis Kinderopvang: "Wij zijn trots op onze pedagogische medewerkers"

Junis Kinderopvang is trots op haar medewerkers. Op de energie, flexibiliteit en loyaliteit die zij brengen binnen de organisatie en naar de kinderen. De onzekere coronaperiode lijkt grotendeels voorbij, maar landelijk heeft de branche een aanhoudende uitdaging: het personeelstekort. Ook de komende tijd blijft dit een gegeven, mede door de wijziging in de kinderopvangtoeslag die gaat plaatsvinden. Kinderopvang wordt vanaf 2025 voor de meeste gezinnen bijna gratis. De vraag naar kinderopvang wordt groter en daarmee ook de vraag naar kwalitatief goed personeel.

“Het werven van nieuwe medewerkers heeft dagelijks onze aandacht. Dit realiseren we onder andere dankzij de grote belangstelling voor het werkplekleren, maar het werven alleen is niet voldoende”, zegt Bart Elenga, directeur-bestuurder ad interim. “Oog houden voor je huidige medewerkers is minstens zo belangrijk. Het verminderen van de werkdrukbeleving is daar onderdeel van. Dit doen we onder andere met de inzet van groepshulpen.”

Groepshulpen

Een mooie ontwikkeling om pedagogische medewerkers op de groepen te ondersteunen, is de inzet van groepshulpen. In juni dit jaar heeft de organisatie 25 groepshulpen aangenomen. Zij helpen pedagogisch medewerkers op de groepen met lichte huishoudelijke taken, zoals het voorbereiden van eetmomenten, het voorbereiden van activiteiten en het ondersteunen bij administratieve taken. Hierdoor hebben de pedagogisch medewerkers de volle aandacht voor de kinderen.

De inzet van groepshulpen is een groot succes bij Junis. Volgend jaar wordt het aantal groepshulpen uitgebreid, waarmee nog meer locaties ondersteund worden.

Werkplekleren

Iets waar Junis minstens zo trots op is, is het werkplekleren. Een initiatief dat in samenwerking met mboRijnland 3 jaar geleden is gestart. Een unieke en waardevolle samenwerking, waarin de pedagogische visie van Junis verweven is in de opleiding. Het werkplekleren is destijds gestart met 12 eigen medewerkers. Al snel bleek dat de interesse bij Junis-collega’s, maar ook bij zij-instromers van buiten de organisatie, zo groot was dat er meerdere klassen gevuld konden worden.

Op dit moment wordt de BBL-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 aangeboden. Jaarlijks zijn er 2 startmomenten voor beide niveaus. Leerlingen gaan direct op de locatie aan de slag en halen in 1,5 tot 2 jaar tijd een volwaardig diploma. De opleiding wordt volledig betaald en na diplomering zijn de leerlingen verzekerd van een baan.

Inmiddels wordt er ook gekeken om meerdere klassen per startmoment te laten beginnen. “Op het moment dat we de inschrijving voor de opleiding openzetten, kregen we direct veel aanmeldingen binnen”, aldus Bart. “De vraag naar de opleidingen is groot, dat is een mooi compliment.” De sterke verbinding tussen beide organisaties en een duidelijke gezamenlijke visie zorgt onder andere voor het ongekende succes van dit opleidingstraject.

Er zijn veel zij-instromers die de opleiding volgen, maar ook voor huidige medewerkers is de opleiding een mooie kans. “Wij bieden onze medewerkers de ruimte om iedere dag iets nieuws te leren en zichzelf te blijven ontwikkelen. Het volgen van de BBL-opleiding is daar een mooi voorbeeld van.”

Ook de samenwerking tussen Junis en mboRijnland blijft zichzelf ontwikkelen. In 2023 start een nieuwe BBL-opleiding: Sport en Bewegen, waarin leerlingen opgeleid worden tot bewegings- en sportleider. Na afronding van de opleiding kun je aan de slag als pedagogisch medewerker op de BSO, waarbij de focus ligt op het organiseren van bewegings- en sportactiviteiten. “Zo blijven we ook steeds meer nieuwe doelgroepen aanspreken om in de kinderopvang te werken.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.