Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

Junis Kinderopvang: "Wij zijn trots op onze pedagogische medewerkers"

Junis Kinderopvang is trots op haar medewerkers. Op de energie, flexibiliteit en loyaliteit die zij brengen binnen de organisatie en naar de kinderen. De onzekere coronaperiode lijkt grotendeels voorbij, maar landelijk heeft de branche een aanhoudende uitdaging: het personeelstekort. Ook de komende tijd blijft dit een gegeven, mede door de wijziging in de kinderopvangtoeslag die gaat plaatsvinden. Kinderopvang wordt vanaf 2025 voor de meeste gezinnen bijna gratis. De vraag naar kinderopvang wordt groter en daarmee ook de vraag naar kwalitatief goed personeel.

“Het werven van nieuwe medewerkers heeft dagelijks onze aandacht. Dit realiseren we onder andere dankzij de grote belangstelling voor het werkplekleren, maar het werven alleen is niet voldoende”, zegt Bart Elenga, directeur-bestuurder ad interim. “Oog houden voor je huidige medewerkers is minstens zo belangrijk. Het verminderen van de werkdrukbeleving is daar onderdeel van. Dit doen we onder andere met de inzet van groepshulpen.”

Groepshulpen

Een mooie ontwikkeling om pedagogische medewerkers op de groepen te ondersteunen, is de inzet van groepshulpen. In juni dit jaar heeft de organisatie 25 groepshulpen aangenomen. Zij helpen pedagogisch medewerkers op de groepen met lichte huishoudelijke taken, zoals het voorbereiden van eetmomenten, het voorbereiden van activiteiten en het ondersteunen bij administratieve taken. Hierdoor hebben de pedagogisch medewerkers de volle aandacht voor de kinderen.

De inzet van groepshulpen is een groot succes bij Junis. Volgend jaar wordt het aantal groepshulpen uitgebreid, waarmee nog meer locaties ondersteund worden.

Werkplekleren

Iets waar Junis minstens zo trots op is, is het werkplekleren. Een initiatief dat in samenwerking met mboRijnland 3 jaar geleden is gestart. Een unieke en waardevolle samenwerking, waarin de pedagogische visie van Junis verweven is in de opleiding. Het werkplekleren is destijds gestart met 12 eigen medewerkers. Al snel bleek dat de interesse bij Junis-collega’s, maar ook bij zij-instromers van buiten de organisatie, zo groot was dat er meerdere klassen gevuld konden worden.

Op dit moment wordt de BBL-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 aangeboden. Jaarlijks zijn er 2 startmomenten voor beide niveaus. Leerlingen gaan direct op de locatie aan de slag en halen in 1,5 tot 2 jaar tijd een volwaardig diploma. De opleiding wordt volledig betaald en na diplomering zijn de leerlingen verzekerd van een baan.

Inmiddels wordt er ook gekeken om meerdere klassen per startmoment te laten beginnen. “Op het moment dat we de inschrijving voor de opleiding openzetten, kregen we direct veel aanmeldingen binnen”, aldus Bart. “De vraag naar de opleidingen is groot, dat is een mooi compliment.” De sterke verbinding tussen beide organisaties en een duidelijke gezamenlijke visie zorgt onder andere voor het ongekende succes van dit opleidingstraject.

Er zijn veel zij-instromers die de opleiding volgen, maar ook voor huidige medewerkers is de opleiding een mooie kans. “Wij bieden onze medewerkers de ruimte om iedere dag iets nieuws te leren en zichzelf te blijven ontwikkelen. Het volgen van de BBL-opleiding is daar een mooi voorbeeld van.”

Ook de samenwerking tussen Junis en mboRijnland blijft zichzelf ontwikkelen. In 2023 start een nieuwe BBL-opleiding: Sport en Bewegen, waarin leerlingen opgeleid worden tot bewegings- en sportleider. Na afronding van de opleiding kun je aan de slag als pedagogisch medewerker op de BSO, waarbij de focus ligt op het organiseren van bewegings- en sportactiviteiten. “Zo blijven we ook steeds meer nieuwe doelgroepen aanspreken om in de kinderopvang te werken.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.