Museumpark Archeon

Jury maakt shortlist Thea Beckmanprijs bekend

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Nu heeft de jury de shortlist bekendgemaakt, bestaande uit vijf boeken.

De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000 van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. In april maakte de jury de longlist van tien genomineerde boeken al bekend, maar nu zijn ze tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Linda Dielemans

Schaduw van de leeuw

Leopold, mei 2018

Martine Letterie

Verboden te vliegen

Leopold, april 2019

Inez van Loon

Mathilde, ik kom je halen

Clavis, april 2018

Kathleen vereecken

Alles komt goed, altijd

Lannoo, november 2018

Dolf Verroen

Niemand ziet het

Leopold, november 2019

Bij deze vijf titels worden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.

Shortlist Thea Beckmanprijs 2020.jpg

Kinderjury

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twintig enthousiaste kinderen leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek in de jury solliciteren. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op www.archeon.nl/nl/evenementen/thea-beckman-prijs.html een inschrijfformulier downloaden, invullen en ondertekend door ouder/verzorger terugmailen naar emailadres: info@archeon.nl, vóór 22 juni 2020. De Thea Beckmanprijs jury stelt, in samenwerking met Marte Jongbloed, de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2020 krijgt iedereen bericht hierover.

Als jurylid lees je alle vijf de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboekje. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie (een digitaal overleg als fysiek overleg nog niet mogelijk is) bepaalt de jury wie de Jonge Beckmanprijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking.

Uitreiking

Op zaterdag 19 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckmanprijs 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig. Uiteraard worden in Archeon de richtlijnen van het RIVM gevolgd en wordt de uitreiking aangepast waar nodig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 17:44

Dronken horecagast misdraagt zich en krijgt flinke boete

Het aantal bezoekers dat aanwezig is bij horecagelegenheden is een stuk lager dan normaal in de weekenden door de coronacrisis. Daarnaast zijn veel horecagelegenheden slechts beperkt open. Toch weet niet iedereen zich te gedragen.

Overige vandaag 17:12

Picnic start op 22 juli met bezorgen in Alphen

Alphenaren hebben er iets langer op moeten wachten dan gepland, maar vanaf woensdag 22 juli is het zo ver. Dan start websuper Picnic met bezorgen in Alphen aan den Rijn.

Gezondheid en welzijn vandaag 15:31

Op deze plekken in Alphen is een tekort aan AED’s

Nederland heeft over het algemeen een dekkend AED-netwerk. Hiermee is de kans groot dat als je in Nederland een hartstilstand krijgt, er binnen 500 meter aan AED te vinden is. Maar op 1775 plekken in Nederland is dat niet het geval, waaronder ook op een aantal plekken in Alphen.