Museumpark Archeon

Jury maakt shortlist Thea Beckmanprijs bekend

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Nu heeft de jury de shortlist bekendgemaakt, bestaande uit vijf boeken.

De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000 van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2020 bekroont de jury werk voor kinderen tot 12 jaar. In april maakte de jury de longlist van tien genomineerde boeken al bekend, maar nu zijn ze tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Linda Dielemans

Schaduw van de leeuw

Leopold, mei 2018

Martine Letterie

Verboden te vliegen

Leopold, april 2019

Inez van Loon

Mathilde, ik kom je halen

Clavis, april 2018

Kathleen vereecken

Alles komt goed, altijd

Lannoo, november 2018

Dolf Verroen

Niemand ziet het

Leopold, november 2019

Bij deze vijf titels worden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.

Shortlist Thea Beckmanprijs 2020.jpg

Kinderjury

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twintig enthousiaste kinderen leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek in de jury solliciteren. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op www.archeon.nl/nl/evenementen/thea-beckman-prijs.html een inschrijfformulier downloaden, invullen en ondertekend door ouder/verzorger terugmailen naar emailadres: info@archeon.nl, vóór 22 juni 2020. De Thea Beckmanprijs jury stelt, in samenwerking met Marte Jongbloed, de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2020 krijgt iedereen bericht hierover.

Als jurylid lees je alle vijf de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboekje. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie (een digitaal overleg als fysiek overleg nog niet mogelijk is) bepaalt de jury wie de Jonge Beckmanprijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking.

Uitreiking

Op zaterdag 19 september wordt zowel de Thea Beckmanprijs 2020 als de Jonge Beckmanprijs 2020 in Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig. Uiteraard worden in Archeon de richtlijnen van het RIVM gevolgd en wordt de uitreiking aangepast waar nodig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadshart vandaag 13:07

Feestverlichting weer zichtbaar in het Alphense centrum

Nu de klok weer een uurtje terug is gezet en het steeds langer donker is buiten, is het hoog tijd om de winkelstraten wat op te leuken met gezellige feestverlichting. Het stadshart is inmiddels ook weer voorzien!

Winactie Horeca vandaag 12:14

Win een stamppot naar keuze van Ouderwets Sam Sam

Buiten wordt het steeds kouder en nu de wintertijd in is gegaan is het ook nog eens vroeg donker. Alle reden om te genieten van een heerlijke Hollandse stamppot. Wij mogen namens Ouderwets Sam Sam een verse stamppot voor twee personen weggeven, uiteraard met een heerlijk nagerecht.

Advertorial Horeca vandaag 11:23

Nu ook McDelivery in Alphen aan den Rijn Centrum

Even geen tijd of zin om te koken na een drukke dag of heb je iets te vieren? Dan kun je nu ook in Alphen je favoriete McDonald’s burgers makkelijk thuis laten bezorgen. Via McDelivery bezorgt McDonald’s vanaf vandaag ook in Alphen Centrum de McDonald’s favorieten thuis. Via McDelivery kunnen Alphenaren de iconische Big Mac, klassieke Franse Frietjes of een lekker menu van McDonald’s makkelijk bestellen om er thuis van te genieten.

Advertorial Cultuur vandaag 10:50

Ensemble Conforto beleeft vrijdag eerste publieke uitvoering

In deze tijd een nieuw ensemble oprichten, het is misschien een beetje vreemd, maar het getuigt van moed en betrokkenheid bij de tijd waarin we leven. Toch gaat het Conforto Ensemble vrijdag 30 oktober in première. ‘’Want deze virale tijden vragen om vitale muziek!’’

Coronavirus in Alphen vandaag 10:05

Wachttijden voor coronatest nemen af bij GGD Hollands Midden

Wekenlang was het topdrukte in de corona teststraten. Er gingen dagen overheen voordat je getest kon worden en de uitslag had. Maar die periode is volgens GGD Hollands Midden nu zo goed als voorbij. De testcapaciteit is namelijk vergroot.