Eveline Verhoeve

Kaas, een fibula en geneeskrachtige kruiden

Wist je dat Romeinen wel graag kaas eten, maar niet dol zijn op andere zuivelproducten? En dat Romeinen een fibula gebruiken omdat ze geen ritsen en knoopsluitingen hebben? En dat kruidengeneeskunde belangrijk is, samen met chirurgie? Dit en meer deze week op RomeinsAlphen.nl.

"Kaas wordt in het hele Romeinse Rijk gegeten. Het is zelfs een normaal onderdeel van het normale rantsoen van Romeinse soldaten. Er is kaas van geiten, schapen en runderen, maar ook van ezels, paarden en kamelen."

"Een fibula is een speld die door Romeinen wordt gebruikt om kleding vast te spelden. De fibula’s zijn meestal van brons, maar soms van ijzer of koper. Grote fibula’s zijn mantelspelden, kleinere fibula’s worden bijvoorbeeld voor het vastspelden van een sjaal gebruikt."

"Tot de eerste eeuw zijn het vooral geneeskrachtige kruiden, planten en andere medicamenten die door de artsen worden gebruikt om patiënten te helpen. In de eerste eeuw is er, onder invloed van de Griekse geneeskunde, een omwenteling van natuurgenezer naar een medicus die meer lijkt op een moderne arts."

Nieuw deze week

  • Pallium
  • Palla
  • Buitenshuis eten
  • Lezing over militair steunpunt Hazerswoude
  • Medicijnen
  • Romeinen eten kaas
  • Een offer aan de regalia
  • Vicus aan de Rijn ArcheoHotspot in RMO
  • Recept voor moretum
  • Fibula

Bezoek Romeins Alphen
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 10:26

Met Castelli wielerkleding de zomer door!

De zon, een fijn briesje: de perfecte weersomstandigheden om lekker de fiets te pakken en een mooie rit te rijden. Het Italiaanse merk Castelli weet als geen ander welke wielerkleding geschikt is voor de warme zomer dagen. Met Castelli ga je goed voorbereid op pad en kom jij de zomer door!

Alphense Zendmast gisteren 17:18

Zendmast verlicht in regenboogkleuren voor verjaardag

Het is mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast zal woensdagavond alle kleuren van de regenboog schijnen voor de 50e verjaardag van Monique.

Advertorial Evenement gisteren 16:23

Kom zaterdag 9 juli naar de Senzaa Summer Fair Party!

Het is bijna zover! Nog een aantal nachtjes slapen en dan zullen Gabriella van der Laan (Stylingbox), Monique van ’t Veer (MEAU vintage jewellery) en Danny Arts (Senzaa) iedereen van harte welkom heten bij Senzaa summer fair.

Calamiteiten gisteren 15:36

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben rond 01:30 uur vier nog onbekende personen geprobeerd een bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn te overvallen. Tijdens de overval werd gebruik gemaakt van een vuurwapen en slagwapens.