Josh Walet

Kabinet dient ‘coronawet’ in bij Tweede Kamer

Een tijdelijke ‘coronawet’ moet ervoor zorgen dat de juridische basis rondom de coronamaatregelen beter wordt geregeld. Hiermee zullen de noodverordeningen, waarin momenteel de coronamaatregelen zijn vastgelegd, komen te vervallen.

De gemeente Alphen aan den Rijn valt onder de Veiligheidsregio Hollands Midden en inwoners moeten dus de coronamaatregelen volgen die in de noodverordening staan die door deze veiligheidsregio is opgesteld. De coronamaatregelen zijn in basis hetzelfde voor alle veiligheidsregio’s, alleen de details kunnen afwijken. Om dit beter te regelen, komt er een ‘coronawet’, waarvoor het wetsvoorstel op maandagmiddag 13 juli bij de Tweede Kamer is ingediend.

“Noodverordeningen zijn bedoeld voor een acute crisis van beperkte duur, terwijl sommige maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand, voorlopig nog nodig blijven”, zo meldt de Rijksoverheid. “Het kabinet krijgt met deze wet geen extra of andere bevoegdheden. Het parlement krijgt die wel. Nieuwe maatregelen moet het kabinet straks eerst voorleggen aan de Tweede Kamer. Ook de gemeenteraden krijgen meer mogelijkheden om een controlerende rol te spelen.”

Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder de Raad voor de Rechtspraak en de Autoriteit Persoonsgegevens, hebben meegekeken en geadviseerd over hoe de nieuwe wet eruit moet komen te zien. In ieder geval zal handhaving bij mensen thuis niet aan de orde zijn en wordt in de ‘coronawet’ opgenomen dat coronaboetes niet kunnen leiden tot een weigering van de VOG. In principe geldt de wet een half jaar, met de mogelijkheid haar eerder buiten werking te stellen of met telkens drie maanden te verlengen.

Het is nu aan de Tweede Kamer wanneer zij het wetsvoorstel behandelen. Voordat de wet in werking kan treden, gaat het voorstel eerst nog naar de Eerste Kamer.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:33

Alphens Restaurantweek: Brasserie de Alphense Burgemeester

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Brasserie de Alphense Burgemeester!

Overige vandaag 14:20

TikTokkers klimmen over hek kinderboerderij voor filmpje

De rust van de dieren bij Kinderboerderij Bospark in Alphen werd afgelopen woensdagavond abrupt verbroken door een paar meiden die over het hek klommen. Zij wilden ’s avonds laat een filmpje opnemen voor op de populaire app TikTok.

Calamiteiten vandaag 13:18

Fietsendiefstallen rondom zaterdagmarkt toegenomen

Er zijn de afgelopen weken veel aangiften bij de politie gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Opvallend, zo zegt de politie, is dat de dieven vooral fietsen stelen die geplaatst zijn bij de zaterdagmarkt.