Josh Walet

Kabinet komt met steunpakket voor dierenparken, Avifauna doet ook aanvraag

Minister Schouten heeft € 39 miljoen subsidiegeld ter beschikking gesteld voor dierenparken die, vanwege corona, in financieel noodweer verkeren. Dierentuinen kunnen zich hiervoor aanmelden. Ook Avifauna doet een beroep op het steunpakket. “Ik denk dat we een goede kans maken.”

Volgens Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is de hulp broodnodig voor de dierenparken. ‘’Dierentuinen hebben het zwaar. Ze zijn gesloten, maar tegelijkertijd loopt de zorg voor de dieren door. Het kan niet zo zijn dat het welzijn van de dieren in gevaar komt, bijvoorbeeld doordat er geen budget is voor voedsel. Met deze regeling krijgen de dierentuinen wat lucht.”

Het kabinet heeft in dit derde steun- en herstelpakket maximaal € 39 miljoen gereserveerd voor de dierenparken. Na goedkeuring van de Europese Commissie hebben dierentuinen drie weken de tijd om hun aanvraag in te dienen.

Betrokken

Dierenpark Avifauna gaat ook een beroep op de subsidie doen. John de Hoon, directeur van Avifauna, is blij met de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. ‘’We gaan een aanvraag doen bij de overheid”, zegt hij. “Door de sluiting missen wij veel inkomsten. De dieren en de natuur in het park moeten we ondertussen wel blijven verzorgen. De kosten lopen dus gewoon door, maar er komt niets binnen.’’ 

De Hoon vindt het goed om te zien dat het kabinet betrokken is bij het welzijn van de parken. ‘’Alle bedrijven hebben ontzettend veel last van corona, wij ook. Wij hebben mensen moeten ontslaan en konden contracten niet verlengen. Het is allemaal heel vervelend, maar als het ten koste gaat van de dieren doet het extra pijn. Ik ben daarom blij dat de overheid heeft ingezien dat dit niet ten koste moet gaan van de dieren.’’ 

Welzijn van dieren

De subsidie is volgens de directeur van Avifauna dan ook hard nodig om het welzijn van de dieren te kunnen blijven waarborgen. ‘’De hoogste prioriteit ligt bij de verzorging van de dieren. Het eten, de verzorgers die betaald moeten worden. Voor het onderhoud van de verblijven. De planten, bomen, daar gebruiken we het allemaal voor. De overheid wil ons daar ook wel bij helpen.’’ 

Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient iedere dierentuin een transitieplan op te stellen. In dit plan beschrijven dierentuinen hoe ze kijken naar het dierenwelzijn, educatie en conservatie in hun dierentuinen in de toekomst. ‘’Het gaat onder andere over natuurbeschermingsprojecten, zoals project IJsvogel. Dat zijn projecten waar wij al mee bezig zijn. Er wordt beoordeeld of je dat soort dingen doet, qua natuurbescherming en dierenwelzijn.’’

Honderd procent zeker van een subsidie zijn ze nog niet, maar De Hoon heeft er wel vertrouwen in. ‘’We weten nog niet zeker of we de subsidie krijgen, dus we kunnen niet te vroeg juichen, maar het ziet er wel goed uit voor Avifauna.’’ Subsidie of niet, voor het dierenpark staat één ding op de eerste plaats en dat is de gezondheid van de dieren. ‘’Avifauna heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan, dus we maken wel een goede kans denk ik.’’ 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.