Kabinet kondigt regionale maatregelen aan: "Het gevoel van urgentie moet weer terugkomen"

Het aantal coronabesmettingen stijgt in diverse regio's. Daarom komt het kabinet met nieuwe maatregelen. Niet voor heel het land, maar voor zes regio's, waaronder regio Hollands Midden. Veiligheidsregio Hollands Midden heeft geen aparte maatregelen aangekondigd. 

"Het coronavirus is met een comeback bezig. En dat gaat zo snel, dat het OMT deze week adviseerde om in te grijpen", zo begon Rutte de persconferentie. "Extra beperkingen, stappen terugzetten, dat is een lastige boodschap." Maar de regels loslaten, dat is niet verstandig volgens Rutte. "Wat ons eerder zover heeft gebracht was ons gedrag, dat maakte het verschil. Dat gevoel van noodzaak, van urgentie, da moet weer terugkomen", aldus Rutte. "De feiten zijn namelijk zorgwekkend."

Het gaat om een toename van besmettingen in de grote steden en studentensteden, voornamelijk in het westen van het land. Om de situatie in kaart te brengen zijn er drie risiconiveau's in het leven geroepen. In situatie 1 is de situatie normaal, maar moeten we waakzaam blijven. In situatie 2 is de situatie zorgelijk geworden en moeten er regionale maatregelen komen. In situatie 3 is de situatie zo ernstig dat er harde maatregelen nodig zijn. Op dit moment zitten de zes regio's in situatie 2.

Omdat de meeste besmettingen in de privésfeer plaatsvinden zal Veiligheidsregio Hollands Midden geen aparte coronamaatregelen nemen, al zal de handhaving wel worden aangescherpt. Wel gelden onderstaande maatregelen vanaf zondag 20 september 18:00 uur in alle zes de regio's waar de besmettingen nu toenemen. 

  • Horecagelegenheden: om 00:00 uur mogen gasten niet meer naar binnen en moet de muziek uit en om 01:00 uur moet iedereen het pand verlaten. 
  • Samenkomsten: groepen mogen niet groter zijn dan 50, zowel binnen als buiten. Uitzonderingen zijn uitvaarten, scholen en demonstraties. Voor bruiloften geldt de regel van maximaal 50 personen wel. 
  • Jongeren: er vinden veel besmettingen plaats onder jongeren. Daarom komen er campagnes om jongeren erop te attenderen zich te houden aan de maatregelen. 

Rutte had ook nog een dringende oproep aan iedereen, aan jong en oud: "Neem de basisregels in acht, in alle situaties."

FB_IMG_1600451708302.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Bekende Alphenaren in de stoel bij Gilbert vandaag 15:46

Viviënne Winkelaar in de stoel bij Gilbert: highlights en ondernemen in coronatijd

Elke maand zit er bij kapper Gilbert van Coiffures Gilbert een bekende Alphenaar in de stoel. Tijdens het knippen vraagt hij hen het hemd van het lijf. Dit keer de Alphense onderneemster Viviënne Winkelaar, die Bij Hen, de Schaapskooi en Snackbar de Pieper runt.

Romeinen vandaag 12:05

ROMEINEN Bronzen steelpan

Romeins voedsel lijkt op dat van ons. Ook de manier om voedsel te bereiden lijkt op die van ons. Eigenlijk is het natuurlijk andersom. Dus het bereiden gaat net als toen nog steeds in een oven, op het vuur en in een pan. Al koken wij niet meer in een bronzen steelpan.

Algemeen gisteren 16:38

Vannacht gaat de klok een uur terug

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat de wintertijd in. Dit houdt in dat de klok een uur achteruit gaat, en de dag dus een uur langer duurt!