Kabinet scherpt maatregelen aan: verbod op samenkomsten

Tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart is bekendgemaakt dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn aangescherpt. Alle samenkomsten worden tot 1 juni verboden, ook bijeenkomsten en evenementen onder de 100 mensen. Daarnaast krijgen burgemeesters de bevoegdheid om in te grijpen op locaties indien nodig door forse boetes op te leggen en winkels te sluiten. 

De maatregelen zijn aangescherpt omdat de situatie op diverse plekken in het land uit de hand liep. Mensen hielden zich niet in alle gevallen aan de 1,5 meter afstand. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om in te grijpen. 

Mocht er reden toe zijn, bijvoorbeeld door gezondheidsmaatregelen, dan mag de burgemeester specifieke locaties sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor markten. Deze worden nu nog vaak opengehouden omdat ze in veel gevallen essentieel deel uitmaken van de voedselketen. Dit mag als iedereen zich aan de 1,5 meter-maatregel houdt, maar mocht dit niet het geval zijn kan de burgemeester ertoe besluiten om de markt voorlopig af te gelasten.  

De burgemeester mag ook beslissen over het sluiten van winkels. Winkels moeten zich houden aan bepaalde afspraken en deze duidelijk communiceren aan de klant. Mocht dit niet gaan zoals het hoort, dan heeft de burgemeester de bevoegdheid om een winkel te sluiten.

Daarnaast krijgt de burgemeester de bevoegdheid om groepsvorming tegen te gaan. Dit kan door bijvoorbeeld in bepaalde wijken en straten samenscholingsverboden in te stellen. Groepen mensen met meer dan drie personen, die niet van één gezin zijn, mogen niet meer samenkomen. Een uitzondering geldt voor kleine kinderen met ouders. 

De burgemeester mag dit handhaven door middel van boetes, welke op kunnen lopen tot meer dan € 4000 voor bedrijven en € 400 voor burgers.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor de horeca. Over de scholen wordt op een later moment besloten. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.