Pixabay

Kabinet stelt details vast rondom dringend advies voor het dragen van mondkapjes

Sinds afgelopen woensdag geldt er een dringend advies voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Maar waar geldt dit advies wel en waar niet? En kun je een boete krijgen als je geen mondkapje draagt?

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september heerst er een breed draagvlak voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Daarom werd er toen een dringend advies voor het dragen van mondkapjes uitgebracht, dat per direct inging. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om een mondkapje te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes.

Soort mondkapje

Specifiek gaat het om niet-medische mondkapjes, aangezien medische mondmaskers enkel bedoeld zijn voor zorgmedewerkers. Beheerders van publiek toegankelijke binnenruimtes hoeven niet te zorgen voor mondkapjes, het is de bedoeling dat bezoekers zelf zorgen voor een mondkapje. 

Waar wel, waar niet? 

Voor alle publieke en openbare binnenruimtes waarbij bezoekers staand (op een niet aangewezen plek) of lopend verblijven, geldt het advies om het mondkapje continu te dragen. Voor locaties waarbij bezoekers een vaste plek hebben, zoals in restaurants of theaters, kan het mondkapje worden afgezet op de aangewezen plek. Dit altijd mits aan de 1,5 meter afstand kan worden voldaan. Zodra iemand de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, wordt geadviseerd het mondkapje weer op te zetten. Concreet gaat het om de volgende locaties:

  • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
  • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant. Denk bij contactberoepen aan de kapper, fysiotherapeut, schoonheidsspecialist, of wanneer iemand dicht in jouw buurt moet zijn bij het passen van een nieuwe bril.  

Onderwijs

Het dringende advies geldt vanaf maandag 5 oktober in sommige situaties in het voortgezet (speciaal)onderwijs en bij beroepsgerichte vakken in het vmbo en de praktijkvakken in het praktijkonderwijs.

In het voortgezet (speciaal)onderwijs geldt een dringend advies om buiten de les mondkapjes te dragen. Dit geldt in alle situaties waar de 1,5 meter afstand tussen leerling en docent niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula’s. In klassikale lessituaties waarin leerlingen zitten kan het mondkapje af. Het dragen van een mondkapje geldt zowel voor leerlingen als voor docenten. 

Het dringende advies geldt ook bij beroepsgerichte vakken in het vmbo en de praktijkvakken in het praktijkonderwijs waarbij geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit geldt wel alleen zolang het dragen van een mondkapje de veiligheid van de lessen niet in gevaar brengt, zoals bijvoorbeeld bij lassen. 

Op MBO, HBO of universitaire instellingen verandert er in principe niks, aangezien daar de 1,5 meter afstand al gehouden moet worden. mboRijnland heeft echter al aangegeven dat ze kiezen voor het dragen van een mondkapje in hun openbare binnenruimtes, zoals de trappenhuizen, gangen en de aula. Zodra je zit in het lokaal mag je mondkapje af. 

In basis bepalen scholen zelf of het dragen van een mondkapje verplicht is. Voor leerlingen met een beperking kan een uitzondering worden gemaakt op het dragen van een mondkapje. 

Mag of moet? 

Aangezien het gaat om een dringend advies voor het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes, is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Dit betekent dat je ook geen boete kunt krijgen als je geen mondkapje draagt. Maar een beheerder kan bezoekers de toegang wel weigeren als ze geen mondkapje dragen. De Rijksoverheid legt uit: "Het is aan de beheerder van een publiek toegankelijke binnenruimte om te bepalen of dit advies wordt overgenomen en of dit advies onderdeel wordt van de eigen huisregels. Het is vervolgens ook aan de beheerder om te bepalen of bezoekers van de binnenruimte gehouden worden aan dit advies. Indien de beheerder op basis van het advies besluit tot het voorschrijven van het dragen van een mondkapje bij betreding van de locatie, is het tevens aan de beheerder om toe te zien op naleving van dit voorschrift."

Op sommige locaties is het dragen van een mondkapje wel verplicht gesteld. Het gaat dan om bepaalde locaties op Schiphol, het openbaar vervoer, en het overig vervoer van A naar B (taxi's en busjes). Indien je op deze locaties geen mondkapje draagt, kun je wel een boete krijgen. 

Zelf een mondkapje maken? Op de website van de Rijksoverheid lees je daar meer over, of bekijk een tutorial op YouTube, zoals onderstaand filmpje.

Bron: Rijksoverheid 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).