Maurice Noordermeer

Kabouterbos geopend in Zegerslootgebied: “De kabouters komen uit het hele land”

Wie met zijn kids een wandeling wil maken die tot de verbeelding spreekt, hoeft niet helemaal meer naar Kaatsheuvel te reizen. Op zaterdag 17 april is er in ons eigen Alphen een Kabouterbos geopend. Wij spraken met Gerda Bonninga, coördinator IVN-jeugdgroep, over dit leuke initiatief. 

Het idee voor het Kabouterbos komt van Fay, een meisje van zeven jaar. Zij had eenzelfde bos gezien toen zij met haar grootouders in Den Hoorn was. Dat er niet net zoiets in Alphen was, vond zij erg jammer. Daarop heeft de moeder van het meisje een brief aan de gemeente geschreven. Toen ging het balletje rollen.

De gemeente was direct enthousiast toen zij van de plannen hoorde. ‘’Gebiedsadviseur Roel Wierink heeft mij erbij geroepen en gevraagd of IVN misschien een bijdrage kon leveren. Het is gefaciliteerd door de gemeente. Met de hulp van vrijwilligers van het IVN heeft iedereen een steentje bijgedragen’’, zegt Bonninga. Ook Avifauna deed een duit in het zakje met het design van een informatiebord voor het bos. 

Tekst loopt door onder de foto

Kinderwethouder Jop Gordijn en zijn zusje

Kabouters uit het hele land

In augustus 2020 vond het eerste overleg plaats over de bestemming van dit deel van het Prinses Irenebos. Toen de kogel eenmaal door de kerk was, was het nog zaak om voldoende tuinkabouters te vinden. ‘’Via een rubriek in het AD genaamd: ‘lezers helpen lezen’ plaatsten wij een advertentie dat we tuinkabouters zochten. Ik heb toen een rondje door delen van Nederland gemaakt. Van Terneuzen, Vlissingen en Capelle tot aan Amersfoort. We hadden er heel veel. Wat heel leuk is! En nu zie ik zelfs kabouters die ik niet gezien heb. Dus mensen laten zelf ook kabouters achter’’, vertelt Bonninga. 

De opening 

Het bos werd afgelopen zaterdag door Fay en kinderwethouder Jop Gordijn officieel geopend. De reacties? Tot nu toe zijn die louter positief. ‘’De reacties zijn gigantisch, superdruk en er zijn veel bezoekers. Het slaat heel erg aan. Er is een lekker sfeertje voor de kleintjes. Het is een knus bosje omheind met takken, wat het ook weer veilig maakt.’’ 

Tekst loopt door onder de foto

Gijs Kruisman timmert zijn naambord Sproetje

Het Prinses Irenebos

De kleinste Alphenaren kunnen hun geluk niet op met zo’n bos in de eigen achtertuin. In een tijd waar uitjes een schaarste zijn, is dit toch een positief initiatief waar iedereen van kan genieten. Het Prinses Irenebos kreeg eerder al een fikse update, met onder meer een tiny forest, twaalf karfobjecten, en meer dan negenhonderd planten. Ook zijn er nu tal van themaroutes voor een leuke wandeling. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 17:00

Culinair avondje uit: Alphens Restaurantweek is van start gegaan

“Ober, mag ik de rekening?” Tja, en dat is tijdens de Alphens Restaurantweek eigenlijk best een aangename verrassing. Een meergangenmenu voor 25, 30 of 35 euro per persoon. En dat elke dag, elf dagen lang. De smakelijkste week van Alphen en omstreken is van start gegaan!

Politiek plein vandaag 14:36

D66 Alphen aan den Rijn is tegen gratis parkeren in centrum

D66 is tegen de invoering van de eerste anderhalf uur gratis parkeren in het stadscentrum en de verbinding die is gelegd met de Onroerend Zaak Belasting. Als uitruil zal de OZB voor winkeliers worden verhoogd.

Advertorial Winkels vandaag 13:04

Wijnen voor de koude winterdagen bij La Bodega ‘87

Krijg jij ook helemaal zin om het in huis gezellig te maken en een lekker uitgebreid herfstdiner op tafel te zetten? Daar hoort natuurlijk wel een heerlijke wijn bij van La Bodega ’87! Nu de herfst echt is begonnen kan je bij La Bodega ’87 terecht voor wijnen die goed bij dit seizoen passen.