Maurice Noordermeer

Kabouterbos geopend in Zegerslootgebied: “De kabouters komen uit het hele land”

Wie met zijn kids een wandeling wil maken die tot de verbeelding spreekt, hoeft niet helemaal meer naar Kaatsheuvel te reizen. Op zaterdag 17 april is er in ons eigen Alphen een Kabouterbos geopend. Wij spraken met Gerda Bonninga, coördinator IVN-jeugdgroep, over dit leuke initiatief. 

Het idee voor het Kabouterbos komt van Fay, een meisje van zeven jaar. Zij had eenzelfde bos gezien toen zij met haar grootouders in Den Hoorn was. Dat er niet net zoiets in Alphen was, vond zij erg jammer. Daarop heeft de moeder van het meisje een brief aan de gemeente geschreven. Toen ging het balletje rollen.

De gemeente was direct enthousiast toen zij van de plannen hoorde. ‘’Gebiedsadviseur Roel Wierink heeft mij erbij geroepen en gevraagd of IVN misschien een bijdrage kon leveren. Het is gefaciliteerd door de gemeente. Met de hulp van vrijwilligers van het IVN heeft iedereen een steentje bijgedragen’’, zegt Bonninga. Ook Avifauna deed een duit in het zakje met het design van een informatiebord voor het bos. 

Tekst loopt door onder de foto

Kinderwethouder Jop Gordijn en zijn zusje

Kabouters uit het hele land

In augustus 2020 vond het eerste overleg plaats over de bestemming van dit deel van het Prinses Irenebos. Toen de kogel eenmaal door de kerk was, was het nog zaak om voldoende tuinkabouters te vinden. ‘’Via een rubriek in het AD genaamd: ‘lezers helpen lezen’ plaatsten wij een advertentie dat we tuinkabouters zochten. Ik heb toen een rondje door delen van Nederland gemaakt. Van Terneuzen, Vlissingen en Capelle tot aan Amersfoort. We hadden er heel veel. Wat heel leuk is! En nu zie ik zelfs kabouters die ik niet gezien heb. Dus mensen laten zelf ook kabouters achter’’, vertelt Bonninga. 

De opening 

Het bos werd afgelopen zaterdag door Fay en kinderwethouder Jop Gordijn officieel geopend. De reacties? Tot nu toe zijn die louter positief. ‘’De reacties zijn gigantisch, superdruk en er zijn veel bezoekers. Het slaat heel erg aan. Er is een lekker sfeertje voor de kleintjes. Het is een knus bosje omheind met takken, wat het ook weer veilig maakt.’’ 

Tekst loopt door onder de foto

Gijs Kruisman timmert zijn naambord Sproetje

Het Prinses Irenebos

De kleinste Alphenaren kunnen hun geluk niet op met zo’n bos in de eigen achtertuin. In een tijd waar uitjes een schaarste zijn, is dit toch een positief initiatief waar iedereen van kan genieten. Het Prinses Irenebos kreeg eerder al een fikse update, met onder meer een tiny forest, twaalf karfobjecten, en meer dan negenhonderd planten. Ook zijn er nu tal van themaroutes voor een leuke wandeling. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Dieren gisteren 15:43

Saywhat Bottles: herbruikbare flessen voor dieren in nood

Je plastic flesje inruilen voor een duurzame thermosfles en tegelijkertijd bijdragen aan het welzijn van miljoenen dieren: dat is mogelijk! In samenwerking met World Animal Protection is een speciale Saywhat Bottle ontwikkeld, elk met een eigen dier. Met deze duurzame fles steun je de dieren in nood en draag je bij aan een schonere oceaan.

Politie en handhaving gisteren 10:58

Meer meldingen van geluidsoverlast, hoe kun je dit beperken?

Als het lekker weer is krijgt de politie meer meldingen binnen over geluidsoverlast. Hoe zorg je ervoor dat je bijvoorbeeld ’s avonds in de tuin kan blijven zitten zonder dat je klachten krijgt, en hoe heb je minder last van je buren?