Advertorial Politiek plein

Kennismaking met... Cheryl Oosterman #5, CDA

De komende weken blikt CDA Alphen aan den Rijn met bekende en minder bekende CDA-politici terug en vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Vandaag een interview met Cheryl Oosterman, nummer 5 op de CDA kieslijst.

Vertel iets over jezelf: waar kom je vandaan, wat doe je voor werk/studie, heb je een gezin?

"Mijn naam is Cheryl Oosterman. Geboren in Ede, opgegroeid in Houten en gestudeerd in Utrecht. Daar tussenin heb ik ook een half jaar in Hong Kong gewoond en een jaar in Canada. Ik heb gestudeerd voor docent muziek en dirigent aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag en daarnaast heb ik een opleiding gedaan tot docent Engels aan de HU. Sinds 2003 woon ik met veel plezier in Aarlanderveen met mijn man Danny, in het huis waar hij is geboren en opgegroeid."

Wat zijn naast de politiek en je werk/studie dingen waar je je mee bezighoudt?

"In mijn vrije tijd maak ik graag muziek, zowel uitvoerend als in de vorm van het componeren van originele muziek. Verder ben ik actief bij muziekvereniging DSS uit Aarlanderveen. Ook ben ik actief binnen de Stichting Muziek uit ’t Hart. Deze stichting biedt in Aarlanderveen een podium voor amateurmusici en -gezelschappen. Vanwege mijn voorliefde voor de jazzmuziek heb ik ‘Jazz uit ’t Hart’ opgezet, waarmee we jazz-gerelateerde activiteiten en concerten organiseren in samenwerking met professionals die hun sporen in de jazzscene hebben verdiend."

Hoe ben je in de politiek gerold?

"Doordat ik op school het vak Ethiek (een soort maatschappijleer) ging geven, ben ik me meer gaan bezighouden met de actualiteit. Ik heb me toen aangemeld voor het 1Vandaag Opiniepanel. Nadat ik twee keer in de uitzending was geweest, vroeg de redactie mij in een telefoongesprek of ik lid was van een politieke partij. Zo ben ik erover na gaan denken en kwam ik al vrij snel bij het CDA uit. Ik ben lid geworden en al snel had ik door dat ik me voor deze mooie club wilde gaan inzetten. Na een aantal cursussen en bijeenkomsten werd ik benaderd door Patricia de Sain uit Aarlanderveen die vroeg of ik niet wilde overwegen mij kandidaat te stellen als raadslid."

Waarom CDA?

"Ik ben opgevoed door mijn moeder maar ook door mijn tantes en ooms en grootouders als mijn moeder het even niet aankon. Als kind leerde ik zo al wat ‘samen doen’ inhoudt in de praktijk. Toen ik de muziek in ging, leerde ik in het verenigingsleven dat ook buiten familieverband, mensen in clubs naar elkaar omkijken. Ik leerde er verantwoordelijkheid nemen en kreeg kansen en het vertrouwen om me te ontwikkelen. Zodra ik lid werd van het CDA, merkte ik dat ook het CDA een club is waar je kansen krijgt en mee mag doen als je bereid bent je in te zetten en een stukje verantwoordelijkheid mee te dragen. Ik voelde me onmiddellijk thuis en wist dat ik de juiste keuze had gemaakt. Komend uit een Christelijk nest, passen ook de waarden en normen bij mij en bij waar ik voor sta."

Waarvoor wil jij je aankomende vier jaar gaan inzetten?

"Ik zal me de komende vier jaar vooral gaan bezighouden met het sociaal- maatschappelijk domein. Voor mij persoonlijk is het verenigingsleven heel erg belangrijk en ik zou graag willen dat we als gemeente nog meer dan we al doen, het verenigingswezen ondersteunen en alle mogelijke middelen inzetten om jonge mensen aan te moedigen zich bij een vereniging aan te sluiten. Dat kan een sportvereniging zijn, maar ook een culturele vereniging of een ander soort club. Verder vind ik het van belang dat we blijven omkijken naar en in gesprek blijven met onze boeren en kwekers, die in onze regio een niet te onderschatten rol spelen."

Na afloop van je politieke carrière als raadslid, hoe zou jij herinnerd willen worden?

"Het gaat me niet om hoe mensen zich mij zullen herinneren. Ik hoop vooral dat mensen zich herinneren wat het CDA heeft betekend."

De CDA-slogan voor deze campagne is ‘samen leven is samen doen’. Wat betekent dit voor jou?

"Samen doen spreekt voor mij voor zich. De maatschappij is erg gericht op het individu. Een roeiend aantal mensen realiseert zich vooral dat ze heel veel rechten hebben en vergeten daarbij soms de plichten die daarbij horen. Op de basisschool leerde ik al dat vrijheid altijd betekent: ‘vrijheid in gebondenheid’. Mijn vrijheid mag nooit betekenen dat de vrijheid van de ander daardoor in het gedrang komt: samen in vrijheid leven."

Met wie zou jij iets samen willen doen en waarom?

"Mijn Oma Roos was de spil van onze familie. Bij haar kon ik altijd terecht als ik het even niet zag zitten. Alle problemen werden opgelost met een bordje Indisch eten. Als ik zei dat ik later wilde gaan studeren, zei ze altijd: “Waarom studeren? Je moet reizen, met mensen praten, wat van de wereld zien. Daar leer je veel meer van.” Ik zou dolgraag met Oma Roos een wereldreis maken. Hiernaast staat ook een potje boksen met Wopke Hoekstra nog hoog op mijn verlanglijstje!"

Waar ben jij echt supergoed in?

"Ik kan soms heel lang dingen voor me uitschuiven, maar als ik eenmaal ergens aan begin, dan ga ik volle kracht vooruit. Ik geef niet snel op. Ook ben ik erg creatief. Ik bekijk een probleem graag van alle kanten en denk graag out of the box om een oplossing te vinden. Dat kan alleen als je je daarvoor openstelt en werkelijk probeert van elk probleem de positieve aspecten te zien en te benoemen."

Wat is je favoriete punt uit het verkiezingsprogramma?

"Samen werken aan een gemeente die dichtbij de mensen staat. De overheid moet bereikbaar zijn en mensen die hulp nodig hebben, moeten deze kunnen vinden."

Voor meer informatie over onder andere Cheryl Oosterman, maar ook de andere CDA-kandidaten en het verkiezingsprogramma, kan je de website van CDA Alphen aan den Rijn bezoeken.


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.