Kennismaking met... Cheryl Oosterman #5, CDA

De komende weken blikt CDA Alphen aan den Rijn met bekende en minder bekende CDA-politici terug en vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Vandaag een interview met Cheryl Oosterman, nummer 5 op de CDA kieslijst.

Vertel iets over jezelf: waar kom je vandaan, wat doe je voor werk/studie, heb je een gezin?

"Mijn naam is Cheryl Oosterman. Geboren in Ede, opgegroeid in Houten en gestudeerd in Utrecht. Daar tussenin heb ik ook een half jaar in Hong Kong gewoond en een jaar in Canada. Ik heb gestudeerd voor docent muziek en dirigent aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag en daarnaast heb ik een opleiding gedaan tot docent Engels aan de HU. Sinds 2003 woon ik met veel plezier in Aarlanderveen met mijn man Danny, in het huis waar hij is geboren en opgegroeid."

Wat zijn naast de politiek en je werk/studie dingen waar je je mee bezighoudt?

"In mijn vrije tijd maak ik graag muziek, zowel uitvoerend als in de vorm van het componeren van originele muziek. Verder ben ik actief bij muziekvereniging DSS uit Aarlanderveen. Ook ben ik actief binnen de Stichting Muziek uit ’t Hart. Deze stichting biedt in Aarlanderveen een podium voor amateurmusici en -gezelschappen. Vanwege mijn voorliefde voor de jazzmuziek heb ik ‘Jazz uit ’t Hart’ opgezet, waarmee we jazz-gerelateerde activiteiten en concerten organiseren in samenwerking met professionals die hun sporen in de jazzscene hebben verdiend."

Hoe ben je in de politiek gerold?

"Doordat ik op school het vak Ethiek (een soort maatschappijleer) ging geven, ben ik me meer gaan bezighouden met de actualiteit. Ik heb me toen aangemeld voor het 1Vandaag Opiniepanel. Nadat ik twee keer in de uitzending was geweest, vroeg de redactie mij in een telefoongesprek of ik lid was van een politieke partij. Zo ben ik erover na gaan denken en kwam ik al vrij snel bij het CDA uit. Ik ben lid geworden en al snel had ik door dat ik me voor deze mooie club wilde gaan inzetten. Na een aantal cursussen en bijeenkomsten werd ik benaderd door Patricia de Sain uit Aarlanderveen die vroeg of ik niet wilde overwegen mij kandidaat te stellen als raadslid."

Waarom CDA?

"Ik ben opgevoed door mijn moeder maar ook door mijn tantes en ooms en grootouders als mijn moeder het even niet aankon. Als kind leerde ik zo al wat ‘samen doen’ inhoudt in de praktijk. Toen ik de muziek in ging, leerde ik in het verenigingsleven dat ook buiten familieverband, mensen in clubs naar elkaar omkijken. Ik leerde er verantwoordelijkheid nemen en kreeg kansen en het vertrouwen om me te ontwikkelen. Zodra ik lid werd van het CDA, merkte ik dat ook het CDA een club is waar je kansen krijgt en mee mag doen als je bereid bent je in te zetten en een stukje verantwoordelijkheid mee te dragen. Ik voelde me onmiddellijk thuis en wist dat ik de juiste keuze had gemaakt. Komend uit een Christelijk nest, passen ook de waarden en normen bij mij en bij waar ik voor sta."

Waarvoor wil jij je aankomende vier jaar gaan inzetten?

"Ik zal me de komende vier jaar vooral gaan bezighouden met het sociaal- maatschappelijk domein. Voor mij persoonlijk is het verenigingsleven heel erg belangrijk en ik zou graag willen dat we als gemeente nog meer dan we al doen, het verenigingswezen ondersteunen en alle mogelijke middelen inzetten om jonge mensen aan te moedigen zich bij een vereniging aan te sluiten. Dat kan een sportvereniging zijn, maar ook een culturele vereniging of een ander soort club. Verder vind ik het van belang dat we blijven omkijken naar en in gesprek blijven met onze boeren en kwekers, die in onze regio een niet te onderschatten rol spelen."

Na afloop van je politieke carrière als raadslid, hoe zou jij herinnerd willen worden?

"Het gaat me niet om hoe mensen zich mij zullen herinneren. Ik hoop vooral dat mensen zich herinneren wat het CDA heeft betekend."

De CDA-slogan voor deze campagne is ‘samen leven is samen doen’. Wat betekent dit voor jou?

"Samen doen spreekt voor mij voor zich. De maatschappij is erg gericht op het individu. Een roeiend aantal mensen realiseert zich vooral dat ze heel veel rechten hebben en vergeten daarbij soms de plichten die daarbij horen. Op de basisschool leerde ik al dat vrijheid altijd betekent: ‘vrijheid in gebondenheid’. Mijn vrijheid mag nooit betekenen dat de vrijheid van de ander daardoor in het gedrang komt: samen in vrijheid leven."

Met wie zou jij iets samen willen doen en waarom?

"Mijn Oma Roos was de spil van onze familie. Bij haar kon ik altijd terecht als ik het even niet zag zitten. Alle problemen werden opgelost met een bordje Indisch eten. Als ik zei dat ik later wilde gaan studeren, zei ze altijd: “Waarom studeren? Je moet reizen, met mensen praten, wat van de wereld zien. Daar leer je veel meer van.” Ik zou dolgraag met Oma Roos een wereldreis maken. Hiernaast staat ook een potje boksen met Wopke Hoekstra nog hoog op mijn verlanglijstje!"

Waar ben jij echt supergoed in?

"Ik kan soms heel lang dingen voor me uitschuiven, maar als ik eenmaal ergens aan begin, dan ga ik volle kracht vooruit. Ik geef niet snel op. Ook ben ik erg creatief. Ik bekijk een probleem graag van alle kanten en denk graag out of the box om een oplossing te vinden. Dat kan alleen als je je daarvoor openstelt en werkelijk probeert van elk probleem de positieve aspecten te zien en te benoemen."

Wat is je favoriete punt uit het verkiezingsprogramma?

"Samen werken aan een gemeente die dichtbij de mensen staat. De overheid moet bereikbaar zijn en mensen die hulp nodig hebben, moeten deze kunnen vinden."

Voor meer informatie over onder andere Cheryl Oosterman, maar ook de andere CDA-kandidaten en het verkiezingsprogramma, kan je de website van CDA Alphen aan den Rijn bezoeken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 15:20

Tour de France winacties bij Gek van Fietsen

De Tour de France gaat weer beginnen: voor vele wielrenners de leukste tijd van het jaar. Om het feest compleet te maken, organiseert Gek van Fietsen tijdens de Tour verschillende winacties. Dus fietsliefhebbers, opgelet! Houd de sociale media van Gek van Fietsen in de gaten en wie weet win je een helm, Tour de France shirt of onderhoudskit.

Politiek plein vandaag 13:54

Marjon Verkleij CDA-lijsttrekker voor waterschapsverkiezingen Hoogheemraadschap van Rijnland

Afgelopen maart zwaaide Marjon Verkleij af als raadslid en fractievoorzitter van CDA Alphen aan den Rijn. In haar laatste raadsvergadering ontving Verkleij daarvoor een koninklijke onderscheiding. Een definitief afscheid van de politiek blijkt het niet te zijn: Verkleij is op 30 juni gekozen als CDA-lijsttrekker voor de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Politiek vandaag 13:05

Speculatie in de Gnephoek moeilijk uit te leggen

Wethouder Gerard van As reageert in de Alphense gemeenteraad op de verdiensten voor projectontwikkelaars als de Gnephoekpolder wordt bebouwd. "Het ligt genuanceerder dan: wij gaan bouwen en zij lopen binnen."

Advertorial Winkels vandaag 12:22

Krijg een GRATIS boxspring bij Dutch Dream Slaapcomfort!

Ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Zijn je matrassen doorgezakt en is je bed aan vervanging toe? Wacht dan niet langer. De hele maand juli krijg je bij Dutch Dream Slaapcomfort namelijk een boxspring CADEAU!