Stichting Vrienden van de Adventskerk

Kerken in Alphen aan den Rijn openen hun deuren op Nationale Orgeldag

Op zaterdag 11 september is het niet alleen Open Monumentendag, maar ook al voor de twintigste keer Nationale Orgeldag. In de gemeente Alphen aan den Rijn openen ook veel kerken hun deuren.

Dat de twee themadagen samenvallen is op zich niet zo verwonderlijk. Veel orgels staan namelijk in kerkelijke monumenten die met Open Monumentendag hun deuren voor het publiek geopend hebben. Benieuwd welke kerken in onze gemeente hun deuren openstellen? Hieronder vind je alle kerken die speciale orgel-activiteiten gepland hebben en ook hun orgels laten klinken, mét veelal de mogelijkheid om ook zelf eens zo’n majestueus kerkorgel te bespelen.

In Alphen openen drie kerken hun deuren: de Adventskerk, Julianastraat 69 (alleen voor het gratis OMD-Slotconcert om 16:00 uur); Bonifaciuskerk, Paradijslaan 6; en de Oudshoornsekerk, Oudshoornseweg 90. In Aarlanderveen is de Hervormde kerk, Dorpsstraat 38 geopend. In Benthuizen is de Hervormde kerk, Dorpsstraat 48 geopend. In Boskoop is de H. Joannes de Doperkerk, Van Neslaan 50 geopend. In Hazerswoude-Dorp is de Hervormde kerk, Dorpsstraat 64 geopend. In Hazerswoude-Rijndijk is de Scheepjeskerk, Rijndijk 106 geopend. In Koudekerk zijn de Brugkerk, Dorpsstraat 53 en de Ontmoetingskerk, Dorpsstraat 15 geopend. 

Traditiegetrouw vindt om 16:00 uur het gratis OMD-slotconcert plaats in de Alphense Adventskerk op het Steinmeyer-orgel uit 1922 door stadsorganist Simon Stelling. In Boskoop is ook het 'Vara' theaterorgel (Standaart, 1932) te horen en is te zien waarop Cor Steijn vroeger veel speelde in het televisieprogramma met Dorus. Dit orgel bevindt zich in het Floragebouw, Parklaan 4. De demonstraties vinden plaats tussen 10:00 en 12:00 uur.

Meer info? Zie het gratis OMD-programmaboekje (op alle verspreidingsadressen in de regio) of www.openmonumentendagalphenaandenrijn.nl en www.nationaleorgeldag.nl


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:45

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Sport vandaag 15:38

Ajax: "Heitinga maakt seizoen af als hoofdtrainer Ajax"

Vorige week werd de 39-jarige Alphenaar en oud-voetballer John Heitinga naar voren geschoven als interim-trainer bij Ajax na het ontslag van Schreuder. Ajax maakt nu bekend dat Heitinga het seizoen als hoofdtrainer af zal maken.

Gemeente vandaag 13:12

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

Advertorial Sport vandaag 12:01

Lodge Alphen Après-ski Feest

Jetzt Gehts Los! Over enkele weken vindt de eerste editie van het Lodge Alphen Après-ski Feest plaats. Trek je skipak maar uit de kast want op 18 februari gaan ze weer los in de Biergarten. Samen met de DJ en La Chouffe wordt er een spetterend feest van gemaakt. Bestel snel je ticket want vol = vol.

Rechtszaak vandaag 11:08

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.