Josh Walet

Kermis in Alphen gaat definitief door, mét een spectaculaire nieuwe attractie

Geen Alphense Jaarmarkt, geen traditionele Oldtimerdag en geen andere evenementen. Maar goed nieuws: de kermis gaat definitief door en op het terrein staat ook nog eens een spectaculaire nieuwe attractie. Het gaat allemaal alleen net even iets anders dan gebruikelijk. Hoe? Dat vertelt organisator Tommy Boesveld.

De kermis in Alphen gaat door. Dit tot opluchting en blijdschap van de kermisexploitanten. Acht maanden lang stonden zij langs de zijlijn omdat kermissen niet waren toegestaan. Ook toen het van de overheid wel weer mocht, haakten veel gemeenten af. Maar Alphen niet, iets waar kermisexploitanten erg blij mee zijn. “Veel gemeenten durven het niet aan, dus we zijn erg blij dat de burgemeester en wethouders van Alphen dit plezier wel gunnen aan inwoners. Het college heeft echt hun nek uitgestoken om dit mogelijk te maken en dat verdient een compliment”, vertelt Tommy Boesveld, die al jaren de kermis in Alphen regelt.

Helemaal corona-proof

Maar een kermis met inachtneming van de coronamaatregelen, hoe gaat dat eruitzien? De toegang is minder vrij dan normaal”, begint Boesveld. “Om het kermisterrein heen staan dranghekken en we werken met een aparte in- en uitgang. Ook komt er een systeem dat aangeeft of het te druk is op het terrein. Dit wordt gedaan met verschillende kleuren: groen voor normale drukte, oranje als het drukker is op het terrein en rood als het echt te druk is.”

Overal rondom het terrein worden de coronamaatregelen die op de kermis gelden gecommuniceerd naar de bezoekers toe. “Dit wordt gedaan met borden die waarschuwen en bij de ingang vindt er ook een controle plaats. Eigenlijk het bekende verhaal dus”, vertelt Boesveld. “Om een oogje in het zeil te kunnen houden op het terrein zelf, zullen er ook servicemedewerkers rondlopen. Dit is echt om toezicht te houden en bij mensen bewustwording te creëren dat er maatregelen gelden op het terrein.”

Mondkapjes zijn op het kermisterrein niet verplicht, een bewuste keuze. Boesveld licht toe: “Vanuit de overheid blijkt dat mondkapjes niet nodig zijn, dus dan zien wij geen reden om dit in te voeren. Natuurlijk zullen we het dragen van mondkapjes niet verbieden, dus mochten bezoekers het prettig vinden om een mondkapje te dragen is dat toegestaan.” Wel wordt er een onderscheid gemaakt tussen bezoekers onder en boven de 18. “Dat doen we met armbandjes. Bezoekers onder de 18 mogen binnen 1,5 meter afstand van elkaar komen, dus zij krijgen een bandje om hun pols. Bezoekers boven de 18 krijgen geen armbandje en dienen dus altijd 1,5 meter afstand van elkaar te houden.”

Nieuwe attractie

Dit jaar staan er zo’n 40 attracties op het kermisterrein, die dit jaar het achterste deel van het tijdelijke parkeerterrein aan de Thorbeckestraat en een deel van het Aarplein in beslag neemt. Dit jaar heeft de Alphense kermis ook nog een primeur. Er komt namelijk een nieuwe attractie op het terrein: Infinity. “Het een spectaculaire attractie die maar liefst 65 meter de lucht in gaat en op het hoogtepunt een snelheid van 125 km/u aantikt. Als je in de attractie zit kun je dus over heel Alphen heen kijken, tenminste, als je je ogen open durft te houden”, lacht Boesveld.

Boesveld hoopt dat er meer gemeenten in Nederland de beslissing durven nemen om de kermis door te laten gaan. “Wat de gemeente van Alphen hier heeft gedaan, daar kunnen veel andere gemeenten een voorbeeld aan nemen”, stelt hij. “Ondernemers uit onze bedrijfstak hebben maandenlang stilgestaan, dus iedereen staat te springen om nu weer op de kermis te staan. We kunnen niet wachten om ons enthousiasme met de bezoekers te delen!”

De kermis staat van vrijdag 11 t/m woensdag 16 september in Alphen. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen gisteren 19:20

Geen nieuwe versoepelingen, wel ‘correcties’ op huidige maatregelen

‘’Als de verwachting uitkomt dat begin zomer iedereen die wil minimaal één keer gevaccineerd is, dan is dat het moment dat we weer grote stappen richting het normale leven kunnen zetten’’, zo begint premier Rutte zijn speech. Toch zijn er voor nu nog geen nieuwe versoepelingen. Wel wordt een aantal maatregelen gecorrigeerd.  

Politie gisteren 16:42

De meest opmerkelijke politiemeldingen van Alphen dit weekend

In totaal kwamen er afgelopen weekend 97 meldingen bij de meldkamer van de Politie Alphen aan den Rijn. De politie spreekt hierbij van een vrij gemiddeld weekend. Onder andere kreeg de politie maar liefst driemaal met dezelfde persoon te maken.

Calamiteiten gisteren 13:28

Grote brand aan Goudse Rijpad

Er is een grote brand in een dak van een gebouw aan het Goudse Rijpad in Alphen. Speciale 'rietendakteams' zijn ook onderweg.