Josh Walet

Kermissen ondanks versoepeling massaal afgelast: "burgemeesters lijken bang te zijn"

Tijdens de persconferentie maakte premier Mark Rutte bekend dat kermissen, twee maanden eerder dan gepland, open mochten. Maar kermisexploitanten hebben het idee dat ze blij zijn gemaakt met een dode mus. Burgemeesters in heel Nederland lassen namelijk massaal kermissen af. 

Kermissen mogen twee maanden eerder open dan verwacht, maar toch worden de kermissen massaal afgelast. De Alphense kermisexploitant Toon van de Weerdt vertelt: ‘’Het kermisseizoen begint altijd in maart, maar door corona werd dit jaar de hele branche al stilgelegd voordat we überhaupt konden starten.’’ De kermisbranche behoorde eigenlijk tot één van de branches die pas in september weer op mochten starten, maar dat werd toch twee maanden eerder, namelijk 1 juli. Alleen werk hebben de kermisexploitanten nog niet, want kermissen worden massaal afgelast door burgemeesters. "Rutte nam het besluit, maar zadelde burgemeesters vervolgens op met de gevolgen. Hij heeft het gewoon bij hen over de schutting gegooid. De meerderheid van de burgemeesters ziet het blijkbaar niet zitten, want kermissen worden massaal afgelast."

In Alphen gaat de kermis in september voor alsnog wel door, als een van de weinige kermissen in Nederland. Alphen behoort hiermee tot de 5 procent van alle kermissen die doorgaan, zo weet Van de Weerdt te vertellen. "We zijn blij dat burgemeester Liesbeth Spies de stekker er nog niet uit heeft getrokken, zoals vele andere burgemeesters wel hebben gedaan." De Alphense kermisexploitant snapt niet dat burgemeesters dit voorbeeld niet volgen. "We zijn natuurlijk ook afhankelijk van vergunningen, maar ik ben van mening dat bijzondere situaties vragen om bijzondere maatregelen. Waar een wil is, is een weg."

Volgens Van de Weerdt is het door laten gaan van de kermis ook goed te doen met inachtneming van de coronamaatregelen. ‘’Crowdcontrol is hierbij het belangrijkste’’, vertelt Van de Weerdt. "Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat in de rijen anderhalve meter afstand wordt gehouden. Gezien de nieuwe maatregelen kunnen jongeren zonder veel aanpassingen naar de kermis, mensen boven de 18 zouden een mondkapje op moeten zetten. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om de kermissen ruimer op te zetten, daar wil iedereen aan meewerken. Vergelijk het bijvoorbeeld met pretparken, de maatregelen komen grotendeels overeen. Zij kunnen weer open, maar waarom zijn burgemeesters dan wel bang om de kermissen door te laten gaan? Wij kunnen door genoeg maatregelen te nemen ook de veiligheid van bezoekers garanderen, net als in pretparken." Hij is dan ook van mening dat de kermissen gewoon door moeten gaan. ‘’Mocht het nodig zijn, dan kunnen we zelfs binnen één dag een kermis opbouwen. De welwillendheid is er, nu alleen de burgemeesters nog."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:33

Alphens Restaurantweek: Brasserie de Alphense Burgemeester

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Brasserie de Alphense Burgemeester!

Overige vandaag 14:20

TikTokkers klimmen over hek kinderboerderij voor filmpje

De rust van de dieren bij Kinderboerderij Bospark in Alphen werd afgelopen woensdagavond abrupt verbroken door een paar meiden die over het hek klommen. Zij wilden ’s avonds laat een filmpje opnemen voor op de populaire app TikTok.

Calamiteiten vandaag 13:18

Fietsendiefstallen rondom zaterdagmarkt toegenomen

Er zijn de afgelopen weken veel aangiften bij de politie gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Opvallend, zo zegt de politie, is dat de dieven vooral fietsen stelen die geplaatst zijn bij de zaterdagmarkt.