Josh Walet

Kermissen ondanks versoepeling massaal afgelast: "burgemeesters lijken bang te zijn"

Tijdens de persconferentie maakte premier Mark Rutte bekend dat kermissen, twee maanden eerder dan gepland, open mochten. Maar kermisexploitanten hebben het idee dat ze blij zijn gemaakt met een dode mus. Burgemeesters in heel Nederland lassen namelijk massaal kermissen af. 

Kermissen mogen twee maanden eerder open dan verwacht, maar toch worden de kermissen massaal afgelast. De Alphense kermisexploitant Toon van de Weerdt vertelt: ‘’Het kermisseizoen begint altijd in maart, maar door corona werd dit jaar de hele branche al stilgelegd voordat we überhaupt konden starten.’’ De kermisbranche behoorde eigenlijk tot één van de branches die pas in september weer op mochten starten, maar dat werd toch twee maanden eerder, namelijk 1 juli. Alleen werk hebben de kermisexploitanten nog niet, want kermissen worden massaal afgelast door burgemeesters. "Rutte nam het besluit, maar zadelde burgemeesters vervolgens op met de gevolgen. Hij heeft het gewoon bij hen over de schutting gegooid. De meerderheid van de burgemeesters ziet het blijkbaar niet zitten, want kermissen worden massaal afgelast."

In Alphen gaat de kermis in september voor alsnog wel door, als een van de weinige kermissen in Nederland. Alphen behoort hiermee tot de 5 procent van alle kermissen die doorgaan, zo weet Van de Weerdt te vertellen. "We zijn blij dat burgemeester Liesbeth Spies de stekker er nog niet uit heeft getrokken, zoals vele andere burgemeesters wel hebben gedaan." De Alphense kermisexploitant snapt niet dat burgemeesters dit voorbeeld niet volgen. "We zijn natuurlijk ook afhankelijk van vergunningen, maar ik ben van mening dat bijzondere situaties vragen om bijzondere maatregelen. Waar een wil is, is een weg."

Volgens Van de Weerdt is het door laten gaan van de kermis ook goed te doen met inachtneming van de coronamaatregelen. ‘’Crowdcontrol is hierbij het belangrijkste’’, vertelt Van de Weerdt. "Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat in de rijen anderhalve meter afstand wordt gehouden. Gezien de nieuwe maatregelen kunnen jongeren zonder veel aanpassingen naar de kermis, mensen boven de 18 zouden een mondkapje op moeten zetten. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om de kermissen ruimer op te zetten, daar wil iedereen aan meewerken. Vergelijk het bijvoorbeeld met pretparken, de maatregelen komen grotendeels overeen. Zij kunnen weer open, maar waarom zijn burgemeesters dan wel bang om de kermissen door te laten gaan? Wij kunnen door genoeg maatregelen te nemen ook de veiligheid van bezoekers garanderen, net als in pretparken." Hij is dan ook van mening dat de kermissen gewoon door moeten gaan. ‘’Mocht het nodig zijn, dan kunnen we zelfs binnen één dag een kermis opbouwen. De welwillendheid is er, nu alleen de burgemeesters nog."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.