Kewodak
Advertorial Algemeen

Kewodak plaatste twee bijenkasten op hun dak: hoe pakte dat uit?

Hoe zou het toch gaan met die bijenkasten op het dak bij De Dakmakers van Kewodak? In oktober vorig jaar lieten ze zien hoe hun huisimker, Peter Sterke, twee bijenkasten plaatste aan de Kalkovenweg. En, heeft het al het beoogde effect?

Bijen zijn belangrijk voor het ecosysteem: net als vlinders, wespen en mieren zorgen bijen voor bestuiving van bomen en planten. Ongeveer dertig procent van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen.

Bijen verdwijnen

Helaas gaat het niet goed met de bij. De wintersterfte in Nederland ligt namelijk al vijftien jaar boven het Europees gemiddelde van 10 procent. Van de 338 in Nederland aangetroffen bijensoorten staat meer dan de helft (188) op de Rode Lijst. Hierop staan de soorten die uit Nederland zijn verdwenen, (ernstig) worden bedreigd of anderszins kwetsbaar zijn.

Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan duurzaamheid en biodiversiteit, kunnen overwegen bijenkasten te laten plaatsen. Kewodak deed dit in oktober 2020. Alphen aan den Rijn is met zijn grote variatie aan bloemen en planten een belangrijke leefomgeving voor bijen.

Honing en stuifmeel

We zijn nu bijna een jaar verder. Tijd voor huisimker Peter Sterke om poolshoogte te nemen. Wat blijkt? De twee bijenvolken zijn kerngezond!

"Rondom ons terrein is genoeg voedsel te vinden. Uit inspectie van de kasten blijkt dat de kolonie zich vermenigvuldigt en dat de raten goed zijn gevuld met honing en stuifmeel. Ook kan het geen kwaad om te melden dat onze medewerkers nog altijd probleemloos in en uit kunnen lopen, zonder bedolven te worden onder geel-zwarte zoemende massa’s."

Ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in jouw directe omgeving? Jouw platte dak leent zich uitstekend voor bijenkasten, insectenhotels of een groen dak!

kewodak_bijen2.JPG


Meer nieuws

Politiek plein vandaag 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.

Advertorial Winkels vandaag 15:20

Tour de France winacties bij Gek van Fietsen

De Tour de France gaat weer beginnen: voor vele wielrenners de leukste tijd van het jaar. Om het feest compleet te maken, organiseert Gek van Fietsen tijdens de Tour verschillende winacties. Dus fietsliefhebbers, opgelet! Houd de sociale media van Gek van Fietsen in de gaten en wie weet win je een helm, Tour de France shirt of onderhoudskit.

Politiek plein vandaag 13:54

Marjon Verkleij CDA-lijsttrekker voor waterschapsverkiezingen Hoogheemraadschap van Rijnland

Afgelopen maart zwaaide Marjon Verkleij af als raadslid en fractievoorzitter van CDA Alphen aan den Rijn. In haar laatste raadsvergadering ontving Verkleij daarvoor een koninklijke onderscheiding. Een definitief afscheid van de politiek blijkt het niet te zijn: Verkleij is op 30 juni gekozen als CDA-lijsttrekker voor de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Politiek vandaag 13:05

Speculatie in de Gnephoek moeilijk uit te leggen

Wethouder Gerard van As reageert in de Alphense gemeenteraad op de verdiensten voor projectontwikkelaars als de Gnephoekpolder wordt bebouwd. "Het ligt genuanceerder dan: wij gaan bouwen en zij lopen binnen."

Advertorial Winkels vandaag 12:22

Krijg een GRATIS boxspring bij Dutch Dream Slaapcomfort!

Ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Zijn je matrassen doorgezakt en is je bed aan vervanging toe? Wacht dan niet langer. De hele maand juli krijg je bij Dutch Dream Slaapcomfort namelijk een boxspring CADEAU!