Kinderen leren van de natuur bij Moestuinschool Kaag en Braassem
Van zaadje tot oogst – kinderen in Kaag en Braassem leren wat gezonde voeding is en hoe ze zelf groente kunnen telen. Dit unieke lesprogramma van de Moestuinschool, een initiatief van Stichting Blauwe Zone Kaag en Braassem, is mede mogelijk dankzij de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage. Afgelopen schooljaar was de start van Moestuinschool Kaag en Braassem.
"We zijn begonnen op één basisschool. Hier hebben we kinderen de basisprincipes van moestuinieren geleerd. Van telen zonder bestrijdingsmiddelen tot het nut van insecten. Dit schooljaar sluiten er waarschijnlijk meer basisscholen aan", vertelt Milou Roodenburg, één van de initiatiefnemers. "Het is een prachtige manier om kinderen weer in contact te brengen met de natuur. Ze leren niet alleen hoe planten groeien, maar ook hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor de aarde én voor hun eigen gezondheid. Kennis waar ze de rest van hun leven iets aan hebben."
Groeien en bloeien
De Moestuinschool is niet zomaar een project: het is onderdeel van de grotere visie van Stichting Blauwe Zone Kaag en Braassem. "Met deze stichting willen we gezond gedrag stimuleren. Zoals meer bewegen, onbespoten voedingsmiddelen eten, meer sociale verbinding en vaker naar buiten gaan", legt Milou uit. "Het was onze grote droom om een moestuinschool op te richten. Dit is volgens ons namelijk dé manier om kennis en ervaring over moestuinieren te verspreiden onder kinderen en volwassenen in de omgeving. Deze school is dus niet alleen voor de jeugd. Ook voor volwassenen in gemeente Kaag en Braassem hebben we een mooi programma om te leren moestuinieren."
Klaar voor de start
De initiatiefnemers van deze ‘school voor groene vingers’ liepen alleen tegen hoge opstartkosten aan. "Zonder de bijdrage van Rabobank was dit niet mogelijk geweest", geeft Milou toe. "Van de € 30.000 die we kregen voor de stichting, hebben we nu een deel ingezet voor de Moestuinschool. We konden hiermee onder andere de grond rijp maken om te moestuinieren, bewatering en afrastering regelen, een kas en educatiemateriaal aanschaffen en docenten inhuren. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee."
Kennis doorgeven
"Kinderen leren moestuinieren sluit perfect aan bij de missie van Rabobank: growing a better world together. Dit staat voor het verduurzamen van de manier waarop we werken en leven", zegt Remko Roest, ledenraadslid van Rabobank en betrokken bij de verstrekking van de donatie. "Dit lesprogramma leert kinderen begrijpen waar hun voedsel vandaan komt, stimuleert ze om meer naar buiten te gaan en bevordert tegelijkertijd sociale cohesie. Ik vind het inspirerend om te zien hoe kennis over duurzame voeding op deze manier wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Anders raakt dit geheid verloren en dat is natuurlijk ontzettend zonde."
Over de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage
Vanwege het 125-jarig bestaan van Rabobank zet de bank zich extra in voor de regio. Met een eenmalige extra bijdrage van € 125.000 ondersteunt de bank duurzame projecten en initiatieven die de lokale gemeenschap versterken. Collega’s, leden en klanten droegen de lokale projecten aan.
In totaal geeft Rabobank via de Rabo coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage 9,75 miljoen euro terug aan de samenleving.