Alphens.nl

Kinderen van basisschool Het Vianova maken een indrukwekkende virtuele ruimtereis

Op vrijdag 31 maart hebben kinderen van de basisschool Het Vianova in Alphen aan den Rijn een leerzame virtuele ruimtereis gemaakt. Deze ruimtevaart vond plaats in de ruim vijftien meter lange Spacebuzz.

Kinderen uit groep zeven van basisschool Het Vianova hebben in groepjes van acht een virtuele ruimtevaart mogen maken. Dit als onderdeel van Spacebuzz, een educatieprogramma ontwikkeld door de bekende astronaut André Kuipers. “De kinderen op school krijgen een lesprogramma van ongeveer zes weken. Ze zijn, voordat wij langskomen, al drie à vier weken bezig met allerlei missies, proefjes en opdrachten”, vertelt Larissa Vulperhorst, werkzaam bij Spacebuzz.  

In de Spacebuzz krijgen de kinderen een 4D Virtual Reality bril op. Hiermee maken zij een reis door de ruimte. Tijdens de reis wordt er van alles vertelt over de ruimte, de aarde, natuur en techniek. Als de Spacebuzz is langs geweest wordt er met de kinderen nog een aantal lessen besteed aan het reflecteren van de afgelopen periode.

Spacebuzz

Het educatieprogramma is opgericht door André Kuipers, maar waarom vindt hij het zo belangrijk dat meer kinderen zich bewust worden over de alles rondom het heelal? “André is natuurlijk zelf in de ruimte geweest. Daar heeft hij gezien dat de aarde eigenlijk een kwetsbaar klein, blauw bolletje is”, legt Larissa uit. “Deze ervaring is voor veel astronauten het bijzonderste moment om mee te maken.” Dit moment wordt ook wel het overview effect genoemd. Het overview effect is één van de grootste redenen dat André Kuipers het Spacebuzz project tot stand heeft gebracht. “Op deze manier kan hij aan kinderen laten zien hoe belangrijk en kwetsbaar de wereld is.”

Waarom de Spacebuzz vooral is gefocust op kinderen bewust maken over de ruimte, aarde, natuur en techniek legt Larissa ook uit: “Kinderen zijn natuurlijk de toekomst van de aarde. Zij zullen straks voor de aarde gaan zorgen. Juist zij moeten weten hoe kwetsbaar de aarde eigenlijk is en dat we daar goed voor moeten zorgen. Ook omdat de aarde tot nu toe de enige planeet is waar we op kunnen leven. Daar moeten we zuinig mee zijn."

Het educatieprogramma is vooral gefocust op leerlingen uit groep zeven. Dit zijn kinderen rond de 10 jaar oud. “Er is een groot onderzoek geweest waaruit is gebleken dat je kinderen in deze leeftijdscategorie op een laagdrempelige manier kunt stimuleren, waardoor ze bijvoorbeeld later eerder een baan kiezen wat met dit ondewerp te maken heeft.”

Ontstaan van Spacebuzz

De Spacebuzz reist al vijf jaar rond naar verschillende plekken in de wereld. “We zijn begonnen in Washington, waar we de eerste pilots hebben gedraaid. Daar hebben toentertijd ook echt astronauten van de NASA in gezeten”, vertelt Larissa trots. “Daarna zijn we naar Nederland gekomen en hebben we veel verschillende basisscholen mogen bezoeken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Hongarije, Italië en Frankrijk.”

De Spacebuzz wordt goed ontvangen door basisscholen. Het is leerzaam, informatief en vooral ook indrukwekkend. Nederland heeft momenteel twee Spacebuzzen waarmee ze het land doorreizen. “De derde Spacebuzz staat in de grondverf op het moment, want we willen graag hier in Nederland meer bussen hebben. Op die manier kunnen we namelijk langs nog meer basisscholen gaan”, aldus Larissa.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film gisteren 18:03

Bioscoopconcert André Rieu in Castellum!

Vanuit zijn pittoreske thuisstad Maastricht presenteert André Rieu een spectaculair concert die jij deze zomer op het witte doek bij Castellum kunt zien! Tijdens het bioscoopconcert wordt u betoverd met iconische filmmuziek, prachtige walsen, emotionele ballads en onverwachte nummers uit de hitlijsten. Mis het exclusieve bioscoopconcert ‘Power of Love’ niet!

Overige gisteren 16:51

Vuilcontainers bij appartementencomplex Castella buiten gebruik

De Tolstraat nabij het Rode Dorp zal tot 1 augustus afgesloten blijven vanwege renovatiewerkzaamheden aan het riool en straatwerk. Deze afsluiting heeft echter gevolgen voor de bewoners van het appartementencomplex Castella, waar de ondergrondse vuilcontainers voor 126 appartementen buiten gebruik zijn gesteld.

Bijeenkomst gisteren 15:29

Lotgenotenbijeenkomst voor mensen met alvleesklierkanker

Het Patiëntenplatform Living With Hope, het SamenhuiS en Scarabee, centra voor leven met en na kanker, nodigen getroffenen en hun naasten van harte uit voor een regionale lotgenotenbijeenkomst op donderdag 30 mei aanstaande.

Advertorial Evenement gisteren 14:08

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

Overige gisteren 12:36

Alphense Sylvie van Klaveren beklimt Mont Ventoux voor onderzoek naar MS

Maandag, 20 mei, heeft Sylvie van Klaveren uit Alphen aan den Rijn, samen met haar naasten, de Mont Ventoux beklommen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). In een indrukwekkende tijd van vier uur en 45 minuten legden zij de eenentwintig kilometer lange tocht naar de top van de 'kale berg' af.

Advertorial Evenement gisteren 11:05

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer 2024 is begonnen

Het aftellen is begonnen! Over anderhalve week staan er weer duizenden bezoekers te zingen en te dansen op het evenemententerrein langs de Zegerplas. Het driedaagse festival trapt op vrijdag 31 mei af met Snelle, Krezip, Shake the Lake en Afrojack.