Alphens.nl

Kinderen van basisschool Het Vianova maken een indrukwekkende virtuele ruimtereis

Op vrijdag 31 maart hebben kinderen van de basisschool Het Vianova in Alphen aan den Rijn een leerzame virtuele ruimtereis gemaakt. Deze ruimtevaart vond plaats in de ruim vijftien meter lange Spacebuzz.

Kinderen uit groep zeven van basisschool Het Vianova hebben in groepjes van acht een virtuele ruimtevaart mogen maken. Dit als onderdeel van Spacebuzz, een educatieprogramma ontwikkeld door de bekende astronaut André Kuipers. “De kinderen op school krijgen een lesprogramma van ongeveer zes weken. Ze zijn, voordat wij langskomen, al drie à vier weken bezig met allerlei missies, proefjes en opdrachten”, vertelt Larissa Vulperhorst, werkzaam bij Spacebuzz.  

In de Spacebuzz krijgen de kinderen een 4D Virtual Reality bril op. Hiermee maken zij een reis door de ruimte. Tijdens de reis wordt er van alles vertelt over de ruimte, de aarde, natuur en techniek. Als de Spacebuzz is langs geweest wordt er met de kinderen nog een aantal lessen besteed aan het reflecteren van de afgelopen periode.

Spacebuzz

Het educatieprogramma is opgericht door André Kuipers, maar waarom vindt hij het zo belangrijk dat meer kinderen zich bewust worden over de alles rondom het heelal? “André is natuurlijk zelf in de ruimte geweest. Daar heeft hij gezien dat de aarde eigenlijk een kwetsbaar klein, blauw bolletje is”, legt Larissa uit. “Deze ervaring is voor veel astronauten het bijzonderste moment om mee te maken.” Dit moment wordt ook wel het overview effect genoemd. Het overview effect is één van de grootste redenen dat André Kuipers het Spacebuzz project tot stand heeft gebracht. “Op deze manier kan hij aan kinderen laten zien hoe belangrijk en kwetsbaar de wereld is.”

Waarom de Spacebuzz vooral is gefocust op kinderen bewust maken over de ruimte, aarde, natuur en techniek legt Larissa ook uit: “Kinderen zijn natuurlijk de toekomst van de aarde. Zij zullen straks voor de aarde gaan zorgen. Juist zij moeten weten hoe kwetsbaar de aarde eigenlijk is en dat we daar goed voor moeten zorgen. Ook omdat de aarde tot nu toe de enige planeet is waar we op kunnen leven. Daar moeten we zuinig mee zijn."

Het educatieprogramma is vooral gefocust op leerlingen uit groep zeven. Dit zijn kinderen rond de 10 jaar oud. “Er is een groot onderzoek geweest waaruit is gebleken dat je kinderen in deze leeftijdscategorie op een laagdrempelige manier kunt stimuleren, waardoor ze bijvoorbeeld later eerder een baan kiezen wat met dit ondewerp te maken heeft.”

Ontstaan van Spacebuzz

De Spacebuzz reist al vijf jaar rond naar verschillende plekken in de wereld. “We zijn begonnen in Washington, waar we de eerste pilots hebben gedraaid. Daar hebben toentertijd ook echt astronauten van de NASA in gezeten”, vertelt Larissa trots. “Daarna zijn we naar Nederland gekomen en hebben we veel verschillende basisscholen mogen bezoeken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Hongarije, Italië en Frankrijk.”

De Spacebuzz wordt goed ontvangen door basisscholen. Het is leerzaam, informatief en vooral ook indrukwekkend. Nederland heeft momenteel twee Spacebuzzen waarmee ze het land doorreizen. “De derde Spacebuzz staat in de grondverf op het moment, want we willen graag hier in Nederland meer bussen hebben. Op die manier kunnen we namelijk langs nog meer basisscholen gaan”, aldus Larissa.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.