Gemeente Alphen aan den Rijn

Kinderraad maakt € 10.000 vrij voor groene bushokjes en afvalbestrijding

Kinderen ergeren zich aan afval op straat. Dat blijkt regelmatig uit onderzoek, en ook bij de derde kinderraadsvergadering van Alphen aan den Rijn waren afval en natuur het gesprek van de dag.

De kinderraad heeft op 30 november 2020 besloten om haar budget van € 10.000 voor deze onderwerpen in te zetten. In de vorige kinderraadsvergadering zijn drie onderwerpen uitgekozen die kans maakten op dit geld: Duurzaamheid & Afval, Sport & Spel en Verkeersveiligheid. Elk onderwerp is voorbereid en gepresenteerd door de verantwoordelijke kinderwethouder met hun volwassen wethouder. 

Stemmen met je ogen dicht? 

Bij de eerste stemming oppert een van de kinderraadsleden dat het wel belangrijk is om te stemmen zonder dat anderen je daarbij beïnvloeden. Dus niet met je vingers omhoog. Doen we het met onze ogen dicht? Of met een mondkapje over je ogen? Gelukkig worden er briefjes gevonden en kon iedereen dus stemmen zonder te zien wat de anderen doen. Maar waar kon de kinderraad uit kiezen.

Idee 1: Kinderwethouder Marijse en wethouder Erik van Zuylen hebben plannen voor meer groene daken en geen afval naast vuilnisbakken op straat. Kinderwethouder Marijse: “Met de € 10.000 maken we bushokjes met groene daken zodat het er mooi groen uit ziet in de stad. De plantjes helpen om het minder warm te maken en het regenwater wordt opgevangen. En we plaatsen bordjes bij vuilniscontainers zodat mensen daar geen afval meer naast zetten.”

Idee 2: Kinderwethouder Day en wethouder Gert-Jan Schotanus hebben plannen om sport en spel toegankelijk te maken voor iedereen. Kinderwethouder Day: “Met de € 10.000 gaan we een op zoek naar het beste plan waarmee kinderen met een handicap geholpen worden. Zo zoeken we ouders van kinderen met een handicap op, zodat zij kunnen melden welke speeltuin aangepast moet worden. En vragen we sportverenigingen om een plan waarmee ze kinderen met een handicap beter kunnen laten sporten.” 

Idee 3: Kinderwethouder Jop en wethouder Kees van Velzen hebben plannen voor meer licht op je fiets en veilig oversteken. Kinderwethouder Jop: “Voor de € 10.000 hebben we drie plannen: een lespakket voor kleuters maken over verkeersveiligheid, de verloting van fietsverlichting per school en regenboogzebrapaden op belangrijke plekken in de stad en het dorp zodat kinderen beter opvallen.”

En de winnaar is….. 

Kinderwethouder Marijse en wethouder Erik van Zuylen! Gefeliciteerd met het binnenslepen van de winst en het budget voor jullie ideeën. De wethouders gaan nu een plan van aanpak maken. Wethouder Erik van Zuylen weet al te vertellen dat de bordjes er sowieso komen. Het geld van de kinderraad kan dus naar de groene bushokjes. De kinderraad wil wel heel graag helpen bij het plaatsen van de bordjes. De volgende keer staat het plan van de wethouders op de agenda.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.