Gemeente Alphen aan den Rijn

Kinderraad maakt € 10.000 vrij voor groene bushokjes en afvalbestrijding

Kinderen ergeren zich aan afval op straat. Dat blijkt regelmatig uit onderzoek, en ook bij de derde kinderraadsvergadering van Alphen aan den Rijn waren afval en natuur het gesprek van de dag.

De kinderraad heeft op 30 november 2020 besloten om haar budget van € 10.000 voor deze onderwerpen in te zetten. In de vorige kinderraadsvergadering zijn drie onderwerpen uitgekozen die kans maakten op dit geld: Duurzaamheid & Afval, Sport & Spel en Verkeersveiligheid. Elk onderwerp is voorbereid en gepresenteerd door de verantwoordelijke kinderwethouder met hun volwassen wethouder. 

Stemmen met je ogen dicht? 

Bij de eerste stemming oppert een van de kinderraadsleden dat het wel belangrijk is om te stemmen zonder dat anderen je daarbij beïnvloeden. Dus niet met je vingers omhoog. Doen we het met onze ogen dicht? Of met een mondkapje over je ogen? Gelukkig worden er briefjes gevonden en kon iedereen dus stemmen zonder te zien wat de anderen doen. Maar waar kon de kinderraad uit kiezen.

Idee 1: Kinderwethouder Marijse en wethouder Erik van Zuylen hebben plannen voor meer groene daken en geen afval naast vuilnisbakken op straat. Kinderwethouder Marijse: “Met de € 10.000 maken we bushokjes met groene daken zodat het er mooi groen uit ziet in de stad. De plantjes helpen om het minder warm te maken en het regenwater wordt opgevangen. En we plaatsen bordjes bij vuilniscontainers zodat mensen daar geen afval meer naast zetten.”

Idee 2: Kinderwethouder Day en wethouder Gert-Jan Schotanus hebben plannen om sport en spel toegankelijk te maken voor iedereen. Kinderwethouder Day: “Met de € 10.000 gaan we een op zoek naar het beste plan waarmee kinderen met een handicap geholpen worden. Zo zoeken we ouders van kinderen met een handicap op, zodat zij kunnen melden welke speeltuin aangepast moet worden. En vragen we sportverenigingen om een plan waarmee ze kinderen met een handicap beter kunnen laten sporten.” 

Idee 3: Kinderwethouder Jop en wethouder Kees van Velzen hebben plannen voor meer licht op je fiets en veilig oversteken. Kinderwethouder Jop: “Voor de € 10.000 hebben we drie plannen: een lespakket voor kleuters maken over verkeersveiligheid, de verloting van fietsverlichting per school en regenboogzebrapaden op belangrijke plekken in de stad en het dorp zodat kinderen beter opvallen.”

En de winnaar is….. 

Kinderwethouder Marijse en wethouder Erik van Zuylen! Gefeliciteerd met het binnenslepen van de winst en het budget voor jullie ideeën. De wethouders gaan nu een plan van aanpak maken. Wethouder Erik van Zuylen weet al te vertellen dat de bordjes er sowieso komen. Het geld van de kinderraad kan dus naar de groene bushokjes. De kinderraad wil wel heel graag helpen bij het plaatsen van de bordjes. De volgende keer staat het plan van de wethouders op de agenda.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.