Gemeente Alphen aan den Rijn

Kinderraad maakt € 10.000 vrij voor groene bushokjes en afvalbestrijding

Kinderen ergeren zich aan afval op straat. Dat blijkt regelmatig uit onderzoek, en ook bij de derde kinderraadsvergadering van Alphen aan den Rijn waren afval en natuur het gesprek van de dag.

De kinderraad heeft op 30 november 2020 besloten om haar budget van € 10.000 voor deze onderwerpen in te zetten. In de vorige kinderraadsvergadering zijn drie onderwerpen uitgekozen die kans maakten op dit geld: Duurzaamheid & Afval, Sport & Spel en Verkeersveiligheid. Elk onderwerp is voorbereid en gepresenteerd door de verantwoordelijke kinderwethouder met hun volwassen wethouder. 

Stemmen met je ogen dicht? 

Bij de eerste stemming oppert een van de kinderraadsleden dat het wel belangrijk is om te stemmen zonder dat anderen je daarbij beïnvloeden. Dus niet met je vingers omhoog. Doen we het met onze ogen dicht? Of met een mondkapje over je ogen? Gelukkig worden er briefjes gevonden en kon iedereen dus stemmen zonder te zien wat de anderen doen. Maar waar kon de kinderraad uit kiezen.

Idee 1: Kinderwethouder Marijse en wethouder Erik van Zuylen hebben plannen voor meer groene daken en geen afval naast vuilnisbakken op straat. Kinderwethouder Marijse: “Met de € 10.000 maken we bushokjes met groene daken zodat het er mooi groen uit ziet in de stad. De plantjes helpen om het minder warm te maken en het regenwater wordt opgevangen. En we plaatsen bordjes bij vuilniscontainers zodat mensen daar geen afval meer naast zetten.”

Idee 2: Kinderwethouder Day en wethouder Gert-Jan Schotanus hebben plannen om sport en spel toegankelijk te maken voor iedereen. Kinderwethouder Day: “Met de € 10.000 gaan we een op zoek naar het beste plan waarmee kinderen met een handicap geholpen worden. Zo zoeken we ouders van kinderen met een handicap op, zodat zij kunnen melden welke speeltuin aangepast moet worden. En vragen we sportverenigingen om een plan waarmee ze kinderen met een handicap beter kunnen laten sporten.” 

Idee 3: Kinderwethouder Jop en wethouder Kees van Velzen hebben plannen voor meer licht op je fiets en veilig oversteken. Kinderwethouder Jop: “Voor de € 10.000 hebben we drie plannen: een lespakket voor kleuters maken over verkeersveiligheid, de verloting van fietsverlichting per school en regenboogzebrapaden op belangrijke plekken in de stad en het dorp zodat kinderen beter opvallen.”

En de winnaar is….. 

Kinderwethouder Marijse en wethouder Erik van Zuylen! Gefeliciteerd met het binnenslepen van de winst en het budget voor jullie ideeën. De wethouders gaan nu een plan van aanpak maken. Wethouder Erik van Zuylen weet al te vertellen dat de bordjes er sowieso komen. Het geld van de kinderraad kan dus naar de groene bushokjes. De kinderraad wil wel heel graag helpen bij het plaatsen van de bordjes. De volgende keer staat het plan van de wethouders op de agenda.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs en opvang gisteren 17:38

Verkoelende reken- en spellingslessen voor leerlingen van PCB De Windroos

Dankzij de heerlijke weersvoorspellingen en hun enthousiaste juffen zijn de leerlingen van groep 6 en 7 van PCB De Windroos erg opgewekt. Zij gingen dinsdagmiddag namelijk met elkaar waterspelletjes doen. Uiteraard wel helemaal educatief verantwoord met reken- en spellingsopdrachten.

Evenementen gisteren 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk gisteren 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek gisteren 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen gisteren 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”