RTL4

Klaas Zondervan schittert in De Erfgenaam: “Ik had nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden”

Een programma vergelijkbaar aan Heir Hunters op BBC One, dat plan werd vijf jaar geleden voorgelegd aan Alphenaar Klaas Zondervan. Het plan belandde daarna even op de plank, maar inmiddels schittert de erfgenamenonderzoeker samen met presentator Ruben Nicolai in het televisieprogramma De Erfgenaam.

In ons land sterven ongeveer 100 mensen per jaar waarvan er geen erfgenaam bekend is. Na 20 jaar verjaart een erfenis en komt het geld terecht in de staatskas. In het televisieprogramma De Erfgenaam gaat presentator Ruben Nicolai op zoek naar de rechtmatige erfgenamen van onbekende nalatenschappen. Tijdens deze zoektocht komen vaak bijzondere familiegeschiedenissen aan het licht, die de presentator ook regelmatig naar het buitenland leiden. Zo werden er eerder al bezoekjes gebracht aan Duitsland en Indonesië, waar nabestaanden te horen kregen dat ze recht hebben op enkele duizenden euro’s.

Volmondig ja

Voor erfgenamenonderzoeker Klaas Zondervan begon het allemaal vijf jaar geleden. Toen kreeg hij een belletje van productiehuis Endemol of hij interesse zou hebben om mee te werken aan een programma over het vinden van rechtmatige erfgenamen voor openstaande erfenissen. “Het balletje ging op dat moment rollen, maar het kwam niet echt van de grond. Het plan belandde toen op de plank, waar het een paar jaar heeft gelegen”, begint Zondervan.

Maar zo’n twee jaar geleden kreeg Zondervan een telefoontje waarvan hij niet meer had gedacht dat die zou komen. “Ze vertelden dat ze een presentator hadden gevonden die bereid was om het programma te presenteren, Ruben Nicolai. Mij werd gevraagd of ik nog steeds interesse had om hieraan mee te werken. Toen zei ik gelijk volmondig ja”, lacht Zondervan. “Het was iets waar ik me enorm op had verheugd, maar wat ik niet meer had verwacht. Des te leuker dat het toch weer een vervolg kreeg.”

Familiegeschiedenis uitpluizen

Zondervan is de expert in De Erfgenaam. Sinds 2003 houdt hij zich bezig met genealogie, eerst in de familiesfeer maar sinds enkele jaren alleen nog erfrechtelijke genealogie. Met zijn kennis helpt hij Ruben in zijn zoektocht. “Aan het begin van de aflevering draag ik de zaak aan bij Ruben. Dan vertel ik wie de erflater of erflaatster is en daarna gaat Ruben zijn eigen weg. Op de achtergrond blijf ik natuurlijk ook doorzoeken, zodat ik Ruben met zijn zoektocht kan helpen als hij ergens vastloopt.”

De verhalen achter de erflater of erflaatster is wat Zondervan het meest aanspreekt aan zijn werk. Zondervan vertelt: “Natuurlijk vind ik het allemaal interessant, maar de verhalen erachter is wat ik het mooiste vind. Met het onderzoek kun je veel meer dan enkel namen op papier noteren en in de stamboom zetten, je kunt als het ware reconstrueren hoe een familiegeschiedenis in elkaar zit. Die verhalen geven mij erg veel voldoening.”

En de meest intrigerende zaak die voorbij komt in De Erfgenaam? “Dat is dan toch wel de aflevering van afgelopen dinsdag, de zaak van mevrouw Sikarti. Zij liet een erfenis na van meer dan € 73.000”, vertelt hij. “In dit geval leidde de zoektocht naar Indonesië, waarbij we er uiteindelijk achter kwamen dat mevrouw Sikarti waarschijnlijk in een weeshuis heeft gewoond. We konden geen erfgenamen vinden, wat er waarschijnlijk toe zal leiden dat de erfenis straks in de staatskas verdwijnt.”

Voor herhaling vatbaar?

Het programma is inmiddels een kijkcijferhit. Afgelopen dinsdag trok de aflevering zelfs meer dan 1,2 miljoen kijkers. Iets wat Zondervan nooit had durven denken. “Aan het begin was ik helemaal niet zo thuis in kijkcijfers. Met 100.000 kijkers was ik al tevreden geweest, maar dat het zo’n succes zou worden had ik nooit verwacht. Dat is echt leuk om te zien”, glundert hij. Dat er een vervolg komt op het programma lijkt dan ook al vrij zeker. “Er staat nog niets vast, maar het kan bijna niet anders dan dat het een vervolg krijgt. Leuk zou zijn als we dan nog meer naar het buitenland kunnen gaan, dat blijkt erg goed te scoren bij kijkers. En als Endemol mij belt voor een vervolg, dan zeg ik uiteraard opnieuw volmondig ja!”

De zesde en tevens laatste aflevering van De Erfgenaam is op dinsdag 6 oktober om 21:25 uur te zien op RTL4.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken gisteren 16:51

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 13

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Blog Satire Politiek gisteren 15:13

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 15:03

WIJdezorg behaalt zilver met Milieuthermometer Zorg

WIJdezorg, een organisatie met zeven zorglocaties in het Groene Hart, heeft zich gecertificeerd voor niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Op 28 maart 2023 nam bestuurder Marian van Roosmalen een van de certificaten in ontvangst.

Overige gisteren 11:23

Alphense Danjil te zien in ‘Better than Ever’ op RTL4

Op donderdag 6 april is de Alphense Danjil Tuhumena te zien op RTL4 tijdens het programma ‘Better than Ever’. Hij zal tijdens dit programma samen met vier andere zangers/zangeressen, Waylon en Martijn Krabbé terugkijken op de afgelopen elf jaar.

Advertorial Horeca gisteren 09:32

Vier Pasen met een heerlijk McDonald’s Paasontbijt

McDonald’s Alphen Drive viert Pasen samen met jou! Het is niet alleen bijna Pasen, maar het is ook bijna de eerste editie van het McDonald’s Paasontbijt, op eerste en tweede paasdag. Klinkt leuk, maar hoe ziet zoiets eruit?