RTL4

Klaas Zondervan schittert in De Erfgenaam: “Ik had nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden”

Een programma vergelijkbaar aan Heir Hunters op BBC One, dat plan werd vijf jaar geleden voorgelegd aan Alphenaar Klaas Zondervan. Het plan belandde daarna even op de plank, maar inmiddels schittert de erfgenamenonderzoeker samen met presentator Ruben Nicolai in het televisieprogramma De Erfgenaam.

In ons land sterven ongeveer 100 mensen per jaar waarvan er geen erfgenaam bekend is. Na 20 jaar verjaart een erfenis en komt het geld terecht in de staatskas. In het televisieprogramma De Erfgenaam gaat presentator Ruben Nicolai op zoek naar de rechtmatige erfgenamen van onbekende nalatenschappen. Tijdens deze zoektocht komen vaak bijzondere familiegeschiedenissen aan het licht, die de presentator ook regelmatig naar het buitenland leiden. Zo werden er eerder al bezoekjes gebracht aan Duitsland en Indonesië, waar nabestaanden te horen kregen dat ze recht hebben op enkele duizenden euro’s.

Volmondig ja

Voor erfgenamenonderzoeker Klaas Zondervan begon het allemaal vijf jaar geleden. Toen kreeg hij een belletje van productiehuis Endemol of hij interesse zou hebben om mee te werken aan een programma over het vinden van rechtmatige erfgenamen voor openstaande erfenissen. “Het balletje ging op dat moment rollen, maar het kwam niet echt van de grond. Het plan belandde toen op de plank, waar het een paar jaar heeft gelegen”, begint Zondervan.

Maar zo’n twee jaar geleden kreeg Zondervan een telefoontje waarvan hij niet meer had gedacht dat die zou komen. “Ze vertelden dat ze een presentator hadden gevonden die bereid was om het programma te presenteren, Ruben Nicolai. Mij werd gevraagd of ik nog steeds interesse had om hieraan mee te werken. Toen zei ik gelijk volmondig ja”, lacht Zondervan. “Het was iets waar ik me enorm op had verheugd, maar wat ik niet meer had verwacht. Des te leuker dat het toch weer een vervolg kreeg.”

Familiegeschiedenis uitpluizen

Zondervan is de expert in De Erfgenaam. Sinds 2003 houdt hij zich bezig met genealogie, eerst in de familiesfeer maar sinds enkele jaren alleen nog erfrechtelijke genealogie. Met zijn kennis helpt hij Ruben in zijn zoektocht. “Aan het begin van de aflevering draag ik de zaak aan bij Ruben. Dan vertel ik wie de erflater of erflaatster is en daarna gaat Ruben zijn eigen weg. Op de achtergrond blijf ik natuurlijk ook doorzoeken, zodat ik Ruben met zijn zoektocht kan helpen als hij ergens vastloopt.”

De verhalen achter de erflater of erflaatster is wat Zondervan het meest aanspreekt aan zijn werk. Zondervan vertelt: “Natuurlijk vind ik het allemaal interessant, maar de verhalen erachter is wat ik het mooiste vind. Met het onderzoek kun je veel meer dan enkel namen op papier noteren en in de stamboom zetten, je kunt als het ware reconstrueren hoe een familiegeschiedenis in elkaar zit. Die verhalen geven mij erg veel voldoening.”

En de meest intrigerende zaak die voorbij komt in De Erfgenaam? “Dat is dan toch wel de aflevering van afgelopen dinsdag, de zaak van mevrouw Sikarti. Zij liet een erfenis na van meer dan € 73.000”, vertelt hij. “In dit geval leidde de zoektocht naar Indonesië, waarbij we er uiteindelijk achter kwamen dat mevrouw Sikarti waarschijnlijk in een weeshuis heeft gewoond. We konden geen erfgenamen vinden, wat er waarschijnlijk toe zal leiden dat de erfenis straks in de staatskas verdwijnt.”

Voor herhaling vatbaar?

Het programma is inmiddels een kijkcijferhit. Afgelopen dinsdag trok de aflevering zelfs meer dan 1,2 miljoen kijkers. Iets wat Zondervan nooit had durven denken. “Aan het begin was ik helemaal niet zo thuis in kijkcijfers. Met 100.000 kijkers was ik al tevreden geweest, maar dat het zo’n succes zou worden had ik nooit verwacht. Dat is echt leuk om te zien”, glundert hij. Dat er een vervolg komt op het programma lijkt dan ook al vrij zeker. “Er staat nog niets vast, maar het kan bijna niet anders dan dat het een vervolg krijgt. Leuk zou zijn als we dan nog meer naar het buitenland kunnen gaan, dat blijkt erg goed te scoren bij kijkers. En als Endemol mij belt voor een vervolg, dan zeg ik uiteraard opnieuw volmondig ja!”

De zesde en tevens laatste aflevering van De Erfgenaam is op dinsdag 6 oktober om 21:25 uur te zien op RTL4.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs vandaag 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling vandaag 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten gisteren 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken gisteren 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.